× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Letní škola pro dívky se zájmem o IT

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       27. 7. 2009       13 019×

Více žen do IT – tak by se dal nazvat projekt zaměřující se na středoškolačky a jejich zájem o obor informačních technologií. IBM ČR ve spolupráci s VUT Brno, Fakultou informačních technologií (FIT), pořádá pro skupinu gymnazistek týdenní letní kurz, ve kterém budou mít možnost seznámit se blíže nejen s technickou stránkou věci, jako je například programování, zpracování audiovizuálního či video záznamu, ale také navštíví zázemí společnosti IBM, aby se mohly přesvědčit, jak se v takové firmě pracuje.

Impulzem k projektu je přetrvávající nedostatek studentek a následně zaměstnaných žen – expertek – v IT firmách. Například podíl dívek na počtu studentů FIT VUT se dlouhodobě pohybuje pod 2 %. Tento stav je horší než v jiných evropských zemích, kde se toto číslo pohybuje mezi 15-20 procenty, a je zcela nesrovnatelné s americkým nebo asijským prostředím, kde se zastoupení žen mezi studenty informačních technologií pohybuje okolo 35 %.

Překonání tohoto nepříznivého stavu je možné pouze dlouhodobější osvětou a prací se středoškoláky tak, aby si svoji kariérní cestu vybrali podle svých skutečných schopností, zájmů a talentů a nevycházeli z obecně dané stereotypizace. Ta tradičně přisuzuje chlapcům lepší předpoklady pro studium technických oborů, ačkoli tyto závěry nebyly nikdy vědecky podložené. A právě to je smyslem Letní školy pro středoškolačky se zájmem o IT – překonat stereotypy a otevřít cestu do IT dívkám, které mají o  obor zájem. Letní škola navazuje na pilotní projekt VUT FIT, který úspěšně proběhl v září 2008. Letos bude navíc rozšířen o tzv. „Malou dívčí počítačovou univerzitu“, určenou pro žákyně základních škol se zájmem o IT.

V průběhu posledního prázdninového a prvního zářijového týdne tak bude moci 70 dívek ze středních a základních škol pracovat a hrát si s informačními technologiemi v nádherně zrekonstruovaných prostorech VUT FIT. Blíže se také seznámí s prostředím IT firmy. Při návštěvě IBM IDC Brno budou moci vyzpovídat své potenciální budoucí kolegyně a dozví se něco více o tom, jak funguje mezinárodní technologická firma a jaké jsou další předpoklady pro úspěšnou pracovní kariéru. Mimo jiné pro ně bude připravena také interaktivní lekce zaměřená na měkké osobnostní dovednosti.

Součástí letní školy bude také programování LEGO Robota, vycházející z programu TryScience [ addklik.php?id=22 ] – iniciativy IBM zaměřené na motivaci dětí k zájmu o vědu, a Malá literární soutěž, ve které budou mít účastnice příležitost popsat svůj zájem o obor IT.

Podpora zvýšení počtu žen v oboru IT je pro IBM součástí společenské odpovědnosti, která je integrální částí naší obchodní strategie. Uvědomujeme si náš závazek směrem ke společenskému rozvoji a kontinuálně podporujeme princip rovných příležitostí.

Monika Ladmanová

Corporate Citizenship and Corporate Affairs Specialist IBM Česká republika


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009072700-letni-skola-pro-divky-se-zajmem-o-it/ ].