× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

jQuery - jednoduché efekty

[ http://programujte.com/profil/1100-tomas-bobek/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       31. 7. 2009       26 445×

V tomto článku si ukážeme vytváření jednoduchých funkcí jQuery pro vizuální efekty.

V knihovně jQuery nalezneme škálu velmi pěkných animačních efektů, jako je .show('rychlost') a .hide('rychlost'), .slideUp() a .slideDown(), .fadeIn() a .fadeOut(). Knihovna má i dvojici přepínacích metod, kterými jsou .toggle('rychlost') a .slideToggle().

Každá z těchto metod má nastavitelnou rychlost, povolávání a tzv. callback funkci, což je další funkce, která se vykoná po dokončení funkce, v níž je jako callback funkce vložena. Metody .show() a .hide() bez nastavené rychlosti okamžitě zobrazí nebo skryjí označenou sadu elementů bez žádné speciální animace. Pokud ovšem zahrneme parametr rychlosti, budou označené elementy zobrazovány a skrývány animováním jejich výšky, šířky a průhlednosti současně. Metoda .toggle() používá dva parametry, které jsou spouštěny střídavě. Všechny metody bez nastavitelné rychlosti mají přednastavenou dobu trvání na 400 ms.

Metoda .animate()

jQuery interně používá další metodu .animate() k definování těchto zkrácených metod efektů a zároveň nám umožňuje použít .animate() k tomu samému. Takže si vytvoříme vlastní metodu, kterou poté budeme moci použít stejně jako například .slideToggle().

Vlastní animační metody

S výše zmíněnou metodou .animate() si nyní vytvoříme vlastní metodu .fadeToggle(), kterou vložíme přímo do jQuery. Nejprve vytvoříme funkci s patřičnými parametry a nakonec pomocí this.animate() vrátíme efekt, který chceme.

jQuery.fn.fadeToggle = function(speed, easing, callback) {
  return this.animate({opacity: 'toggle'}, speed, easing, callback);  
};

Teď, když budeme chtít efekt použít, zavoláme ho stejně jako každou jinou metodu, kterou jQuery již zahrnuje.

$(document).ready(function() {
  $('#fade').click(function() {
    $(this).next().fadeToggle('slow');
  });
});

Tato funkce nám mění průhlednost elementu, můžeme ovšem kombinovat i další efekty. Například zkombinujeme změnu průhlednosti elementu se změnou jeho výšky,čímž docílíme o něco jiného efektu. Základ funkce bude stejný, jen přidáme parametr height.

jQuery.fn.slideFadeToggle = function(speed, easing, callback) {
  return this.animate({opacity: 'toggle', height: 'toggle'}, speed, easing, callback);  
};

Efekt rolety

Změna v této funci bude taková, že místo změny výšky elementu budeme manipulovat s jeho polohou, a to nahoru a dolů. Efekt bude sám o sobě trochu nedotažený, ale jako první krok bude potřeba pro správné fungování skriptu nastavit několik CSS hodnot.

#box {
  padding: 10px;
  height: 100px;
  width: 100px;
  background: #e459e9;
}
#box-outer {
  overflow: hidden;
  height: 120px;
  margin: 20px;
}

Všimněte si, že zde máme nastylované dva prvky. První z nich bude použit v samotném HTML kódu, ale druhý, který napomáhá námi chtěnému efektu, bude vytvořen až naším skriptem. Velmi důležité vlastnosti druhého nastylovaného prvku jsou overflow: hidden; a height: 120px;. Vlastnost overflow umožní prvku #box zdánlivě zmizet, jakmile se bude pohybovat nahoru, zatímco výška (která je složená z výšky prvku #box a jeho paddingu nahoře i dole - proto 120px) bude chránit zbytek stránky, aby nepřekryla prostor vyhrazený pro již zmizelý #box.

jQuery.fn.blindToggle = function(speed, easing, callback) {
  var h = this.height() + parseInt(this.css('paddingTop')) + parseInt(this.css('paddingBottom'));
  return this.animate({marginTop: parseInt(this.css('marginTop')) <0 ? 0 : -h}, speed, easing, callback);  
};

Vypadá to relativně jednoduše, ale můžeme narazit na pár věcí, které mohou být, zvláště začátečníkům, nejasné. První řádek uvnitř funkce deklaruje proměnnou pro výšku this s jeho horním a dolním paddingem ("this" odkazuje na cokoliv v prvku, ve kterém je funkce následně použita). JavaScriptová funkce parseInt() prohledává řetězec, dokud nenarazí na nečíselnou hodnotu. Nalezených nečíselných hodnot se zbaví, z číselných hodnot vytvoří hodnotu typu integer. Takže například z řetězce "10px" dostaneme funkcí parseInt() "10".

Následující řádek animuje vlastnost marginTop. Zde použijeme trojitý operátor pro zjištění, zda-li má marginTop hodnotu menší než nula. Pokud ano, tak vlastnost marginTop daného elementu mění postupně margin až na nulu (tudíž se prvek vysouvá a stává se viditelným), jinak mění margin postupně za zápornou hodnotu, která je uchována v proměnné h.

Nyní je skript hotový k použití.

$(document).ready(function() {
  var $box = $('#box')
    .wrap('
'); $('#blind').click(function() { $box.blindToggle('slow'); }); })

Nejprve je potřeba obalit prvek #box prvkem #box-outer a poté nastavit událost .click() na nějaký prvek a nakonec uvnitř použít námi vytvořenou animaci .blindToggle().

Zdroj: http://www.learningjquery.com/2008/02/simple-effects-plugins

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2009072900-jquery-jednoduche-efekty/ ].