× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Game Maker - 01: Pár slov o tvoření her

[ http://programujte.com/profil/17109-milan-homola/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       26. 2. 2010       35 441×

Vítejte v úvodní lekci kurzu, který se bude zabývat programováním v Game Makeru. Dnes si řekneme něco o tvoření her a o čem tento kurz zhruba bude. Tak pojďme na to.

Hraní počítačových her je zábavné, během několika okamžiků se můžete dostat do naprosto jiných světů, stát se pilotem Formule 1, slavným hokejistou, tajným agentem nebo cokoliv jiného. Ale mnohem zábavnější je vytvořit si vlastní počítačovou hru a nechat ostatní, aby ji hráli. Naneštěstí, tvoření počítačových her není jednoduché. Vývoj komerčních her, které si dnes kupujeme, zabere týmu o 10 až 50 lidech rok až tři a rozpočet snadno dosáhne několika milionů dolarů. A všichni tihle lidé jsou velmi zkušení: programátoři, grafici, zvukaři, techničtí experti atd. Takže to znamená, že vytvořit si svou vlastní počítačovou hru je nemožné? Naštěstí ne. Samozřejmě nemůžete očekávat, že vytvoříte vlastní Quake nebo Age of Empires během několika týdnů. Ale to také není nutné. Jednoduché hry, jako Tetris, Pacman, Space Invaders atd., jsou také zábavné a mnohem jednodušší na vytvoření. Bohužel tyto hry také vyžadují dobré programovací schopnosti potřebné pro grafiku, zvuk, interakci uživatele atd. A tady přichází Game Maker, který byl napsán, aby bylo mnohem jednodušší vytvořit tyto hry. Nemusíte umět programovat. Intuitivní drag-and-drop (chytni a táhni) rozhraní vám umožní vytvořit si svou vlastní hru velmi rychle. Můžete vkládat a vytvářet obrázky (sprity), animované obrázky, zvuky a používat je. Ve své hře můžete jednoduše definovat objekty a nastavit jim chování, také můžete vytvářet místnosti s posouvajícím se pozadím, které je umístěno v místnosti, v níž se hra odehrává. A když budete chtít plně ovládnout to, co se bude ve vaší hře dít, je zde skutečně jednoduchý programovací jazyk zabudovaný v Game Makeru.

Game Maker se zaměřuje na dvourozměrné (2D) hry, ale to neznamená, že nemůžete vytvořit 3D hry, jako například Quake, ale musíte počítat s určitým omezením 3D grafiky. Ale nenechte se tímto odradit. Mnoho skvělých her, jako například Age of Empires, Command & Conquer a Diablo, používá 2D grafiku, i když vypadají jako 3D, mimoto vytváření 2D her je mnohem jednodušší a rychlejší. Ale vaše hry mohou vypadat i takto:

CRIMELIFE III [ http://bonusweb.idnes.cz/download/run/clanek.D071119_4717418.idn ]

Pac Maze 2

Čerto [ http://bonusweb.idnes.cz/download/run/clanek.D060111_3718418.idn ] (recenze na programujte.com [ http://programujte.com/?akce=clanek&cl=2006052608-certo-%2596-ceske-freeware-rpg ])

(hry vytvořené v Game Makeru)

Poslední verze GM je 8, pro začátek ale postačí i verze 6.1, je však důrazně doporučeno aktualizovat na nejvyšší verzi. GM se stále rozšiřuje a má velké zázemí vývojářů, a tak je na internetu k dispozici velké množství tutoriálů a návodů, jak naprogramovat téměř cokoliv, a záleží pouze na vaší šikovnosti, jak si budete stát vy a s jak moc velkým a propracovaným projektem do této komunity GM vývojářů zapadnete.

Game Maker má dvě verze - free a registrovanou. Verze free je samozřejmě zdarma, můžete volně distribuovat své v ní vytvořené hry a pokud budete chtít, můžete je i prodat. Více se můžete dočíst v přiložených licenčních smlouvách. Důrazně se však doporučuje si Game Maker zaregistrovat. Registrace otevře několik dalších funkcí a odstraní logo Game Makeru při běhu vaší hry. Registrací také podpoříte budoucí vývoj Game Makeru.

Tento kurz vás naučí mnoho o Game Makeru, detailně poznáte jeho prostředí, naučíte se pracovat s objekty a eventy, uděláte si pár her pomocí ikonek a poznáte i samotný programovací jazyk GML. V další lekci si rovnou zkusíme vytvořit vaši první jednoduchou hru, takže určitě je na co se těšit.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2010022100-game-maker-01-par-slov-o-tvoreni-her/ ].