× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Porovnanie vybraných výučbových programov

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 12. 2010       19 121×

V posledných rokoch 20. storočia sa posunul vývoj technológií výrazne smerom dopredu. Nie je žiadnou novinkou, že sa medzi učiteľmi stáva čoraz obľúbenejšie vyučovať predmety pomocou počítačov v počítačových učebniach. V nasledujúcom texte nájdete programy, ktorých cieľom je zefektívniť výučbový proces v počítačovej učebni.

V posledných rokoch 20.  storočia sa posunul vývoj technológií výrazne smerom dopredu. Nie je žiadnou novinkou, že sa medzi učiteľmi stáva čoraz obľúbenejšie vyučovať predmety pomocou počítačov v počítačových učebniach. Otázkou však naďalej zostáva žiak – najdôležitejší element výučby. A nielen najdôležitejší, ale častokrát najzložitejší. I to je dôvod, prečo sa niektorí učitelia ani len nepohrávajú s myšlienkou použitia IKT pri vyučovaní. Je jednoduchšie udržať „kontrolu“ nad žiakmi, ktorí sedia v triede, a stačí sa prejsť medzi lavicami a hneď je zrejmé, kto pracuje a kto nie. No a práve pre učiteľov, ktorí majú možno obavu z toho, čo žiaci počas hodiny na počítačoch robia, ale nielen pre nich sú určené nasledujúce programy.

Pre učiteľa je nesmierne dôležité vidieť, či sa žiak schovaný za PC naozaj venuje svojej úlohe. V opačnom prípade je vyučovanie v počítačovej učebni málo alebo vôbec neefektívne. A napokon je na konci vyučovacej hodiny sklamaný nielen učiteľ, ale i žiak. Často po negatívnych skúsenostiach sa učiteľ počítačovej triede vyhýba. V nasledujúcom texte nájdete programy, ktorých cieľom je zefektívniť výučbový proces v počítačovej učebni.

Princíp a základné funkcie iTalc

http://italc.sourceforge.net/ [ http://italc.sourceforge.net/ ]

Aplikácia má komplikovanejšiu inštaláciu, ktorá zahŕňa vygenerovanie kľúčov pre žiacky a učiteľský počítač.

Na učiteľskom počítači môžeme sledovať obrazovky zo všetkých vybraných žiackych počítačov. Veľmi užitočná je ochrana, ktorá dokáže zabrániť vypnutiu určitej aplikácie žiakom. Program tiež umožňuje blokovanie vstupných zariadení a dokonca možnosť prebrať úplné ovládanie žiackych počítačov. A to všetko pohodlne z vášho miesta. Samotný program umožňuje vnútiť žiakovi na jeho monitor i vašu obrazovku. Hodí sa to najmä vtedy, keď chcete aby po vás žiak niečo opakoval, napríklad stláčal tlačidlá v tom poradí, ako vy. Ďalšou funkciou je možnosť posielania správ či už v rámci celej lokálnej siete alebo medzi vami a konkrétnym žiackym počítačom. Týmto spôsobom je možné komunikovať s konkrétnym žiakom, napríklad o tom, čo robí nesprávne bez toho, aby boli rušení ostatní žiaci v triede.

Jednotlivé screenshoty program iTalc ukladá do priečinka My documents/iTALC-záber a je možné si ich pozrieť s časovým odstupom, či už pre vlastnú spätnú väzbu alebo kontrolu činnosti žiaka. Všetky počítače sa dajú vypnúť/zapnúť naraz.

Je pravdepodobné, že reakcia žiakov na takýto program nebude pozitívna. Veď to, čo mohli teraz nepozorovane robiť, už zrazu môcť nebudú. Využitie programu je istým posunom vpred, no i tak  to stále nerieši problém správania sa žiakov v počítačových učebniach a ich rozmýšľania typu „idem na počítač = voľná hodina“. Žiakov už na prvom stupni základných škôl treba viesť k správnej práci s počítačom. Ide predovšetkým o niečo viac ako učenie sa v klasickej triede, má im to viac pomôcť porozumieť a nie pociťovať to ako stratený čas, ktorý využijú chatovaním si s priateľmi. Treba ich vychovávať v tomto duchu už odmala. Aby sa na vyšších stupňoch škôl nemuseli učitelia zapodievať rôznymi problémami súvisiacimi so správaním sa žiakov pri používaní PC a robiť im pomocou takýchto programov doslova hliadkovacieho psa. Je dôležité zmeniť myslenie žiakov, no dovtedy sa takýto program isto zíde.

LanSchool

http://www.lanschool.com/ [ http://www.lanschool.com/ ]

Video k produktu: http://www.youtube.com/watch?v=mbOHkEiLiMM [ http://www.youtube.com/watch?v=mbOHkEiLiMM ]

Program LanSchool je podobný iTalcu avšak má oveľa rozsiahlejšie možnosti, predovšetkým:

  • overenie pochopenia výkladu pomocou hlasovacieho systému,
  • odoslanie súborov na študentské počítače,
  • zozbieranie súborov naspäť od študentov,
  • reštartovanie študentského počítača z učiteľského,
  • kreslenie na pracovnú plochu…

Rozhranie programu sa veľmi ľahko ovláda a možnosť využiť až 256 počítačov naraz je naozaj ohromujúca, ale v praxi málo použiteľná. Takisto nevidím veľký zmysel v reštartovaní PC z učiteľského. Veľkým plusom je jednoduchá inštalácia a ovládanie. Program obsahuje editor testov, ktorým môžete získať prehľad o miere pochopenia učiva žiakmi. Na učiteľskom počítači je možné sledovať priebeh celého testu, napr. ktorú otázku žiak práve rieši a s akou úspešnosťou.

Jeho najväčšou nevýhodou je vyššia cena oproti iTalcu. Ak si chcete program vyskúšať, môžete využiť 30dňovú skúšobnú verziu zadarmo. Licencia nad 10 PC stojí od 165 € na 3 roky.

EduBase2

www.edubase.gov.uk [ http://www.edubase.gov.uk/ ]

EduBase2 je prehľadné úložisko rôznych výučbových materiálov (textov, testov, súborov, atď.) usporiadaných v tematických celkoch učiva, z ktorých sa dajú ľahko zostaviť výučbové materiály ako písomky, učebnice atď. a použiť ich pri vyučovaní.

EduBase2 a testy:

  • umožňuje tvorbu databáz testovacích otázok členených do tematických celkov,
  • 5 testovacích typov otázok (klasické, obrázkové, priraďovacie, zoraďovacie, doplňovacie),
  • zostavenie testu   priamy a/alebo náhodný výber testovacích otázok z databáz
  • určenie parametrov textov (časový limit, listovanie otázkami pri skúšaní a ďalšie),
  • generovanie variácií zostaveného testu   EduBase vykoná výber otázok podľa zadaných parametrov a náhodné premiešanie poradia otázok a odpovedí,
  • tlač variácií testu, vyhodnotenie šablón a skúšobných kariet a listov,
  • skúšanie variácií testu v elektronickej podobe (automatické vyhodnotenie odpovedí, centrálne ukladanie výsledkov všetkých skúšaní, podrobné štatistiky výsledkov skúšania),
  • poskytuje užívateľovi prehľadný zdroj dostupných informácií triedených podľa tematických celkov učiva a zároveň nástroje potrebné k písaniu a tvorbe vlastných výučbových podkladov…

Ak teda plánujete využívať hlavne testovanie pomocou takýchto programov, EduBase2 je tou najlepšou voľbou. Ani jeden z vyššie spomínaných programov neobsahuje možnosť vytárať tak široký okruh otázok a už len samotné vyhodnotenie výsledkov programom šetrí veľa času. I keď osobne nie som zástancom častého písania testov, v prípade ak pripravujete žiakov na prijímačky alebo iné testy, je tento program vhodným riešením. Program dokáže ušetriť učiteľovi značné množstvo času, ktorý môže využiť oveľa efektívnejšie a žiaci dostanú okamžitú spätnú väzbu. Žiaľ s otvorenými otázkami si program nevie poradiť a musí si ich učiteľ opraviť sám. EduBase2 poskytuje online demo verziu na vyskúšanie. Za licenciu pre 10 PC zaplatíte okolo 450 € a pre 50 PC okolo 500 €.

PC Control

http://www.pc-control.cz/ [ http://www.pc-control.cz/ ]

Výhodou programu PC Control je možnosť vytvoriť viacerým učiteľom profily, ku ktorým si priradia triedy, v ktorých vyučujú. Žiaľ tento program nefunguje na 64bitovom operačnom systéme, na čo si pri objednávaní treba dať pozor, a tiež program ešte nie je kompatibilný s Windows 7, najbližšia aktualizácia by mala vyjsť koncom roka 2010.

Program PC Control umožňuje napríklad:

  • ovládanie monitoru (vypnutie, zapnutie, zapnutie šetriča),
  • hromadné spustenie výučbových programov, aplikácií a webových stránok,
  • chat
  • možnosť tvorby a zaheslovania miestností,
  • možnosť šepkania…

Cena tohto programu je veľmi variabilná (od 3 590 Kč do 11 990 Kč na prvú učebňu, zakúpenie licencie na každú ďalšiu učebňu vás vyjde lacnejšie). Môžete si vybrať, ktoré funkcie bude program obsahovať a od toho sa odvíja aj konečná cena. Autori programu tiež ponúkajú školenia, kde učiteľov učia ovládať program PC Control, to však stojí 2 490 Kč.

Nesmieme zabúdať na to, že nemôžeme tento či iné podobné programy využívať na celej vyučovacej hodine. Mal by to byť len doplnok či pomôcka.

Základné porovnanie parametrov programov si môžete pozrieť v nasledujúcej tabuľke:

 

iTalc

EduBase2

LanSchool

PC Control

cena

zdarma

od 313€ (pre 10 PC)

od 138€

od 3590 Kč

podpora OS

Linux – Debian, Mandriva, Ubuntu, MS Windows 2000, 2003, XP, neoficiálna podpora Vista (riadiaci PC musí byť s XP),  na MS Windows 7 sa pracuje. Program nefunguje na 64 bitovom systéme

MS Windows 2000, 2003, 2008, XP, Vista, Windows 7 (32 i 64-bit), Linux – Linux obmedzene

MS Windows 98, 2000, XP-32, Vista-32/64, Windows 7-32/64, Windows 2003 and 2008 Terminal Server, MultiPoint Server, Citrix, NComputing X a L séria, Mac OS 10.4 a vyššie

MS Windows 2000, XP, Vista

MS Win 7 len s nainštalovaným Frameworkom. Program nefunguje na 64 bitovom systéme

systémové požiadavky

1GHz (2GHz a viac) procesor, 512 MB  a viac RAM, HDD max. 250 MB

od 1GHz procesor, 512 MB RAM

165 MHz procesor

RAM:

48 MB - Win 98

96 MB - Win 2000

128 MB - Win XP

256 MB - Win Vista

512 MB - Mac

1GHz  procesor, 512 MB RAM

maximálny počet pripojiteľných PC

neuvedené

neobmedzený

256

25

testovanie žiakov

X

program lokalizovaný do slovenského alebo českého jazyka

X

vlastné zostavenie prvkov programu

X

X

X

screenshoty obrazoviek ukladané na disk

X

Autorkou článku je Mgr. Lucia Bossiová.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2010120601-porovnanie-vybranych-vyucbovych-programov/ ].