× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Software pro nejsilnější médium

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       18. 4. 2011       14 397×

Jako mnoho dalších oblastí podnikání, začala i činnost televizních společností nabírat v posledních letech na obrátkách. Nástup digitálního vysílání a postupující diferenciace diváků byly příčinou vzniku nových televizních kanálů i televizních společností. To s sebou pochopitelně přineslo rostoucí konkurenci mezi nimi a tím i požadavek na co nejvyšší efektivitu činností.

Je tedy nutné hledat nástroje k sledování nejrůznějších ukazatelů, především nákladů na vlastní výrobu a souvisejících výnosů. Donedávna pro veškerou projektovou evidenci, kalkulaci a sledování nákladů stačily papír a kalkulačka a později Excel. To se však změnilo. Objem výroby pořadů i rozsah vysílání se neuvěřitelně zvýšily, s nimi i množství vysílaných reklam. Poptávka po reklamě se však postupně snížila a bylo tedy nutné příjmy i výdaje začít výrazněji hlídat, aby se i nadále udržela ziskovost společností.

Objevily se požadavky, které zde dříve nebyly či zdaleka ne v takové míře. Důležitá nyní byla i maximální průkaznost a adresace nákladů na projekty a výrobu pořadů. Důležitým požadavkem byla i komplexnost a integrace celého řešení v podobě ekonomických, výrobních, obchodních a dalších provozních oblastí. To vše s pomocí manažerských vyhodnocovacích nástrojů a s podporou řídicích a schvalovacích workflow procesů.

Efektivně vyrobit a se ziskem odvysílat

Vznikla potřeba specializovaného, komplexního a pružného informačního systému, postaveného na základě již obecně rozšířeného ERP, který by televizním společnostem zajistil kromě jiného dostatečný přehled nad příjmy a výdaji.

Které konkrétní požadavky tohoto speciálního typu zákazníků bylo nutné při vývoji splnit, aby byl pro ně systém tím správným pomocníkem? Mezi těmi nejdůležitějšími byla samozřejmě podpora vlastní tvorby a výroby pořadů, dále nákupů pořadů, jejich odpisů, dohadných položek, fakturace reklamního času, evidence smluvních vztahů, honorářů a dalších specifických i obecně potřebných oblasti pro tuto vskutku specifickou branži. Řešení musí umět například provádět odpisy nákladů vlastní tvorby, rozúčtovat fakturované náklady na pořady a projekty či informovat o vysílání na více kanálech pro potřeby finančního oddělení.

Systém musí pokrývat i agendu spojenou s řízením a zpracováním jednotlivých zakázek či projektů. Aby vyhověl všem požadavkům, musí poskytovat evidenci z hlediska všech účetně sledovaných kritérií. Musí umět také vést evidenci dohadných položek s následným generováním účetních interních dokladů, včetně možnosti jejich stornování. Není tedy třeba zdůrazňovat nutnost modulu workflow a možnosti elektronické dokumentace a komunikace v rámci stále se měnící legislativy.

Zaplatit zaměstnance i externisty

Oblast, na kterou je v této branži však kladen obzvláštní důraz a jejíž řešení patří k hlavním úkolům systému, jsou mzdy a honoráře. Většina těch, kdo spoluvytvářejí pořady, je dnes totiž na „volné noze“ a jsou najímání jen na konkrétní pořady. Naopak, například administrativní pracovníci jsou zpravidla kmenovými zaměstnanci. Generovat tedy správně mzdy a honoráře je skutečně možné pouze s velmi kvalitní podporou informačního systému. Ten poskytuje evidenci karet zaměstnanců, provádí výpočet mezd a vytváří podklady pro jejich úhrady. Samozřejmě také podporuje zpracování a proplácení honorářů pro externisty. Systém pro televizní společnosti navíc musí pokrývat i celou řadu speciálních oblastí, jako je například agenda kolem smluv a autorských práv.

Co dodat? Systém, který by měl plně pokrývat všechny požadavky televizních společností, musí mít nejen příslušné moduly a funkcionality, ale je nutné, aby byl podpořen i vysokou přidanou hodnotou v podobě služeb. Tím myslím tým lidí, kteří mají v této oblasti dostatečné zkušenosti a samozřejmě za sebou i nějakou tu zkoušku ohněm.

Jakub Platil
vedoucí obchodního oddělení HELIOS
společnost Asseco Solutions
http://www.helios.eu/ [ http://www.helios.eu/ ]


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011041700-software-pro-nejsilnejsi-medium/ ].