× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Tvorba vizuálního stylu - 1. díl

[ http://programujte.com/profil/20621-michal-sobel/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       12. 8. 2011       14 863×

Průvodce celým procesem tvorby vizuálního stylu od výběru klienta až po spuštění nového vizuálu. První díl s podtitulem „Jste jen tak dobří, jako jsou vaši klienti, vybírejte pečlivě“.

První půlka skvělého hodnocení je být nejlepší. Nemůžete být ale nejlepší ve všem. Pokud chcete nabízet služby ze všech kategorií, vytvořte si síť spolupracovníků, kteří jsou nejlepší v tom, co dělají.

Druhou půlkou je pracovat pro ty, které opravdu chcete. Proto si vytvořte filtr a vybírejte si. Stejně, jako si vybíráte přátele podle podobných zájmů, vlastností, zkušeností nebo jejich schopností, musíte hledat i podobné klienty.

7 bodů, které se mi osvědčily

  1. První dojem
    Povrchní, ale pravda. Knížku soudíme podle obalu, značku soudíme podle prvního dojmu a lidi soudíme podle vzhledu.
  2. Velikost a zaměření podniku
    Vaše cílová skupina nejsou všichni. Malé a střední podniky jsou ideální kvůli byrokracii okolo schvalování. Dávejte si pozor i na zaměření. Vaši současní i budoucí klienti nemusejí chtít být spojováni s kontroverzní kategorií.
  3. Klientova konkurence
    Zkuste zařadit do svého filtru i to, že nebudete pracovat pro přímou konkurenci klienta. Riskantní gesto, ale vyplácí se.
  4. Forma spolupráce
    Tvorba vizuálního stylu je záležitost několika měsíců až roků. Výběrové řízení a soutěže jsem odmítal. Mnohem lepší je nabídnout pomoc neziskové organizaci.
  5. Komunikace
    Základní briefing se dá shrnout do dvacetiminutové konverzace, pokud oba celou dobu nemlčíte.
  6. Termíny
    „ASAP. Včera bylo pozdě. Ideálně zítra.“ Jakmile dokončíte, co se od vás očekává, další měsíc se s tím nehne. Nastavte si opravdové termíny, které vždy nadsadíte dostatečnou rezervou.
  7. Finance
    Nadhoďte rámcové ceny v rozsahu od do a vždy trochu přihoďte nahoru. Pokud o vás někdo má opravdový zájem, cena pro něj nebude priorita.

Jeden z dvaceti kontaktů je ten skvělý. Jakmile budete víc a víc hledat, naučíte se tento poměr snižovat. Základní pravidlem je soudit firmu podle schopností jejich zaměstnanců.

Dotazníky jako první

Dotazníky je potřeba mít vyplněné ještě před schůzkou. Klient bude mít možnost se připravit a já zjistím, jestli to pro mě má smysl.

Při analýze dotazníků vždy zvažuju všechna dlouhodobá pro a proti. Když si chci budovat image, každá zakázka pro mě musí být strategickým krokem.

I když budu světová jednička, stejně budu hledat dál

Nebuďte naivní a nemyslete si, že jste středem vesmíru. Jenom proto, že máte deset e-mailů denně, ještě neznamená, že za něco stojíte. Ti nejlepší klienti se dají jedině hledat. Oni se nedoprošují, zdali byste pro ně náhodou chtěli pracovat. Vyhrává ten, kdo se umí prodat, a ten, kdo je ochotný to zkoušet dokola a dokola i přes hromadu odmítnutí.

Ne vždy to půjde dokonale. Je však důležité být se svým rozhodnutím naprosto spokojen a pracovat systematicky dál.

Poučení pro příště

Chyba první! Bez osobního meetingu není inteligentní se pouštět do spolupráce. Ať se vám to zdá jakkoliv zbytečné, poznáte z něj, zdali a jak to má klient v hlavě srovnané.

Chyba druhá! Vždy si předem vyjasněte zadání a způsob financování. Ideálně zálohou a fixní sumou za dokončenou práci. Dobrá poučka je 100% záloha u 0 % informací o klientovi. A naopak. Pro začátečníky může stačit fix 30-50 %, pod která bych nikdy nešel.

Chyba třetí! Žádná smlouva = anarchie. Pokud důvěřujete natolik prostředníkovi anebo koncovému klientovi, že s ním nechcete mít smlouvu, užijte si to.

Chyba čtvrtá! „Ne“ můžete změnit na „ano“ jednoduše. Pokud někdo chce rozhodnutí okamžitě, aniž bych si mohl uvědomit, jaký to pro mě bude mít dlouhodobý dopad, říkám ne.

Chyba pátá! Rychlá změna názorů. Pokud klient začne druhý den tvrdit naprostý opak toho, co tvrdil včera, je to předzvěstí problémů. Při tomto jednání je mnohem lepší ukončit spolupráci a nečekat na tu „už poslední úpravu“. Jakmile se stala radikální změna jednou, stane se i podruhé, potřetí a vy si stále budete dávat naději, že teď už to je naposledy.

Chyba šestá! Nepoužívejte komunikační programy (Skype, ICQ, apod.) na komunikaci s klientem. Lehce tak nabyde dojmu, že pracujete 24/7, a bude vám psát téměř bez přestávky. Osobně mám nejraději komunikaci přes e-mail, kde se archivují všechna rozhodnutí a dá se k nim později vracet. Telefon pouze na akutní problémy. A samozřejmě nejlepší je osobní schůzka.

Na závěr

Vybíral jsem si společnosti hlavně díky lidem, kteří v nich pracují. To oni budou uvádět novou vizuální identitu do praxe, to oni ji musí umět prodat svým zákazníkům a vědět, kdo ti zákazníci jsou. Pokud nevěříte, že ten někdo dokáže prodat vaši práci stejně dobře jako vy, není to pak ztráta času?

Denně mám jenom 24 hodin a je pouze na mně, komu je věnuju. Možnost vybírat si klienty vám ušetří čas, nervy, vyděláte víc a budete se soustředit pouze na svoji práci, kterou odvedete lépe. A to vás posune dopředu.

Shrnutí

  1. Zaměřte se na jednu disciplínu a v té buďte nejlepší.
  2. Vybírejte si klienty pečlivě podle vlastního filtru a nikdy jej neporušujte.
  3. Posílejte dotazník ještě před osobní schůzkou.
  4. Nečekejte, že vám klienti budou padat k nohám, vyhledávejte je a začněte ve svém okolí.
  5. Předcházejte komplikacím (vyžadujte osobní schůzku, vždy si berte zálohu před začátkem práce, trvejte na smlouvě, na potkání říkejte ne, dávejte si pozor na vývoj klientových názorů).
  6. A hlavně, dělejte to, co vás baví a jak nejlépe dovedete.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011081100-tvorba-vizualniho-stylu-1-dil/ ].