× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

YouTube in Real life - video, které zaujalo spoustu Čechů. Podívejte se, jak bylo vytvořeno

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       16. 11. 2011       32 610×

Zaujalo desetitisíce lidí. Video s vynikajícími efekty, zasazené do reálného světa a vytvořené 17letým klukem z Ústí na Labem je fascinující, povedené a zábavné. Jak a čím ho autor, Patrick Macharovský, vytvořil, se můžete dočíst v tomto krátkém článku.

… nejluxusnější zpracované video v česku co sem zatím viděl. — hysabcz
… Wow, hochu, ty máš o dobrý job postaráno, jen to asi nebude v ČR. — BaconCZE
… Velice dobře udělané, smekám klobouk. — czschima

Pokud jste jej neviděli, v článku se mluví o tvorbě následujícího videa:

Pro natáčení jsem měl vybraných několik pěkných lokací, ve finále jsem byl bohužel odmítnut – na místě, na kterém jsme byli domluveni, nám to v den natáčení zatrhli. Což byl docela problém, protože scénář byl přizpůsoben vybranému místu, takže jsem musel narychlo improvizovat, najít jiné vhodné místo a znovu vymýšlet, co kde bude, než se setmí. Video bylo natočeno sportovní kamerou GoPro.

Po dokončení natáčení následoval více jak dvouměsíční proces úprav.

První a nejdelší část úprav zabral motion tracking – proces, kdy program vypočítá z kontrastních bodů ve videu pohyb kamery, aby se do scény daly přidat vymodelované a připravené 3D objekty. Zdá se to lehké, ale vychytat to tak, aby tam ty objekty opravdu seděly a neskákaly, není až tolik jednoduché.

1. fáze – motion tracking

Ve druhé fázi následoval zdlouhavý modeling všech 3D objektů (tlačítka, exploze, ohně u zbraní…). Transformer Bumblebee byl stažený model, který jsem znovu otexturoval a přidal kostru, abych jej mohl naanimovat.

Poté jsem importoval do 3D programu pohyb kamery, vytvořil mentální scénu, do té vložil všechny již připravené 3D modely, přidal světla a výsledek vyrenderoval.

2. fáze – 3D scéna

Vyrenderované snímky jsem spojil v kompozičním programu s originálním (natočeným) záběrem a provedl další úpravy – korekce barev a maskování.

3. fáze – kompozice

Nakonec jsem přidal zvukové efekty, hudbu a z ohlasů povětšinou neoblíbený voiceover, který jsem dělal poprvé a navíc již úplně vysílený a unavený ze všech těch úprav. Celá práce od počátku návrhu až po dokončení všech úprav zabrala v součtu celkem čtyři měsíce.

4. fáze – zvuk

Chtěl bych poděkovat všem, kteří se se mnou na videu podíleli, a také těm, co jej shlédli a líbilo se jim :).

Autorem článku je Patrick Macharovský.
Patrikovi je 17 let, pochází z Ústí nad Labem a studuje střední průmyslovou školu. Nápad na toto video se zrodil z ničeho nic – prostě ho napadlo udělat YouTube v reálném životě :-).

Použité programy:

  • motion tracking: Voodoo Camera Tracker (zdarma), Boujou 3D modely: Blender (zdarma), Cinema 4D,
  • kompozice: Adobe After Effects,
  • střih: Sony Vegas, Adobe Premiere aj.

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2011111600-youtube-in-real-life-video-ktere-zaujalo-spoustu-cechu-podivejte-se-jak-bylo-vytvoreno/ ].