× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Recenze knihy: Objektivy 2011/2012 – katalog objektivů na našem trhu

[ http://programujte.com/profil/20475-jan-jackson/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/14523-martin-simecek/ ]Google [ ?rel=author ]       8. 2. 2012       11 496×

Celkem 151stránkový průvodce světem objektivů nabízí čtenáři komplexní přehled o objektivech dodávaných na náš trh. Kniha navazuje na svého předchůdce, který byl vydán před třemi lety, a vznikla jako reakce na aktuální změny, kterými trh s fotoaparáty za poslední dobu prošel.

Publikace je rozdělena v podstatě na dvě hlavní části. První část knihy, téměř čtvrtinu publikace, tvoří souhrn faktických informací o součástech fotoaparátu a jejich funkcích. Stylem i obsahem je tato část podána jako kniha o principech a technice fotografování, sestává celkem z 9 kapitol, přičemž každé jsou v průměru věnovány dvě až tři stránky.

Kapitoly

První kapitola, nazvaná Co je objektiv, podává informace, jak tato součást fotoaparátu pracuje. Přibližuje funkci clony, systém ostření, čipu a definuje ohnisko a bajonet.

Další kapitola je věnována ohnisku a perspektivě, kde se specifikují širokoúhlé objektivy, teleobjektivy i další typy. Stabilizací obrazu se zabývá kapitola následující: popisuje stabilizátor, jednotlivé druhy stabilizace a přikládá i praktické rady, kdy je vhodné obraz stabilizovat a kdy nikoliv.

O speciálních objektivech, tj. makroobjektivech nebo Tilt&Shift, a jejich využití se hovoří v kapitole následující. Část o makroobjektivech popisuje možné poměry zvětšení, jaká má být minimální zaostřovací vzdálenost a jaká bývá hloubka ostrosti. Dále pak pojednává o možných rozšířeních a alternativách k makroobjektivům – konvertorech, předsádkách a mezikroužcích.

Kapitolu uzavírají objektivy pro kompaktní modulární systémy, tedy objektivy, které jsou na trhu poměrně krátce, avšak je o ně čím dál větší zájem.

V části o příslušenství objektivů se v krátkosti hovoří o různých filtrech, telekonvertorech, mezikroužcích, předsádkových čočkách a stativu. V podstatě se zde popisuje funkce a možné využití. Následuje ochrana a údržba objektivů, kde se stručně vykládájí základní pravidla pro práci s touto citlivou součástkou fotoaparátu – uvádí důležitost ochrany a čištění a kdy je už potřeba vyhledat servis.

Následuje kapitola o vadách objektivů, kde se můžete dočíst o nejčastějších vadách, např. sférickém zkreslení, barevné vadě (chromatická aberace), reflexech v protisvětle, vinětaci a dále o vadách jako bokeh (nikoliv jako vada, ale jako vlastnost objektivu), difrakce a front focus a back focus.

S popisem některých vad se čtenáři dostává současně i rada, jak je eliminovat. Celou tuto první část publikace završuje rádce při výběru správného objektivu. V deseti bodech jsou zde v každém předkládány jednotlivé aspekty objektivů, které pomáhají potenciálnímu zájemci v rozhodování a předkládají mu, co by měl zvážit a co potřebuje. Jedná se o kritéria v rozhodování, jako pevné sklo / zoom, ohnisko a zorný úhel, světelnost, stabilizátor, ostřící systém, zvětšení, min. zaostřitelná vzdálenost, crop faktor, jaké jsou fyzické vlastnosti objektivu a na závěr důležitá informace, jak cena určuje kvalitu objektivu.

Celá tato část knihy je doplněna o ukázky fotografií vždy k danému tematu. V podstatě zde není stránka, která by takto nebyla doplněna. Co čtenář zajisté uvítá, jsou i popisky k fotografiím, kde bývá uvedeno, jak a čím byl daný snímek pořízen. Často jsou zde zobrazena srovnání dvou různých objektivů nebo dvou různých technik.

Následuje samotný katalog objektivů. Ke srovnání je zde téměř 400 různých objektivů všech značek dostupných v ČR. Jmenovitě se jedná o následující, abecedně seřazené značky – Canon, Carl Zeiss, Leica, Lensbabies, Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung, Samyang, Sigma, Sony, Tamron, Tokina a Voigtländer.

Seznam je rozdělen do sekcí, podle značky. Na každé stránce jsou pak popsány vždy dva objektivy daného výrobce. Snadnější orientaci umožňuje postranní lišta na pravém okraji, kde je vždy zobrazeno, v jaké značce se čtenář nachází a jaká je následující, popř. předchozí.

U každého objektivu je uveden jeho plný název a poté následuje tabulka technických specifikací, kde se uvádí:

  • ohnisko v [mm]
  • světelnost F
  • zorný úhel ve [°] (min.-max.)
  • max. č. clony F (min./max.)
  • lamely
  • optická stabilizace (ano/ne)
  • pohon AF (ano/ne)
  • př. čočka rotace (ano/ne)
  • př. čočka posun (ano/ne)
  • složení (x/y)
  • zaostř. vzd. [min.] v cm
  • zvětšení 1:x
  • pro fullsize (ano/ne)
  • bajonet
  • průměr filtru [mm]
  • voděodolnost (ano/ne)
  • rozměry [mm] (délka/průměr)
  • váha [g]

Dále je zde krátký odstavec, který přibližuje využití na základě technických specifikací.

Nechybí samozřejmě fotografie daného objektivu, včetně ukázek v podobě dvou černobílých miniatur pod fotkou objektivu, které znázorňují rozsah ohniska na jednom fotografovaném objektu, což je velmi praktické.

Co mi zde chybí, je alespoň orientační cena. Pokud si ale čtenář vybere svého favorita, může si cenu snadno dohledat kdekoliv na internetu, včetně srovnání.

Celkově lze publikaci Objektivy 2011/2012 doporučit jak zkušenějším fotografům, co se ve fotografování orientují již nějaký čas a rádi by měli srovnání a přehled dostupných objektivů na trhu, tak i začátečníkům, kteří s ní rovněž nebudou mít problém. Naopak jim může pomoci s úvodem do problematiky objektivů.

Na trhu je tak univerzální a hlavně nezávislý a kompletní katalog objektivů, který je výborným vodítkem pro všechny, kdo chtějí mít přehled o nabízených modelech a nechtějí se omezovat na výběr v jednotlivých obchodech nebo e-shopech.

obal knihy

Objektivy 2011/2012

Autor:
Jan Pěnkava, Jan Březina, Martin Hájek, David Filipi
 
Počet stran:
148, plnobarevná, křídový papír
 
Datum vydání:
2011
 
Nakladatelstvi:
IDIF s.r.o.
 
Cena:
155 Kč
 
Hodnocení:
90 % (jen kvůli chybějící cenové hladině)
 
Koupit knihu [ http://www.idif.cz/knihy/kategorie-e-shopu/knihy/objektivy-2011-2012-150cz ]

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2012012302-recenze-knihy-objektivy-2011-2012-katalog-objektivu-na-nasem-trhu/ ].