× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

iOS 6 přinese file upload, web audio API nebo fullscreen mód. Podívejte se na výčet novinek pro Safari v iOS

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       15. 6. 2012       22 366×

Dvě třetiny všech přístupů z mobilních zařízení na Internet pochází od jednoho výrobce, Apple. Nová verze Safari obsažená v iOS 6 (aktuálně ve fázi Beta) je tak důležitým milníkem pro vývojáře, kteří s napětím očekávají, co nového iOS 6 přinese a co nového v něm Safari bude umět a podporovat.

File upload

Skončí doba, kdy jsme nemohli z webu nahrát např. fotku uloženou v iPhonu/iPadu apod. Nově uživatelé budou moci vybrat fotku/video nebo pořídit rovnou fotoaparátem novou/nové.

Streamování skrze Fotoaparát nebude podporováno.

Jen poznámka: O jiných souborech mimo fotoaparát se nemluví, mimo jiné proto, že iZařízení nepodporují typický Mass Storage a tedy ani nějaký správce souborů.

CSS filtry

Novinkou budou také CSS filtry [ https://dvcs.w3.org/hg/FXTF/raw-file/tip/filters/index.html ], které budou vývojáři moct použít na obrázky (grayscale, blur, drop-shadow, brightness…). Filtry budou aplikovány ještě předtím, než se obrázky vykreslí na displeji a bude dovoleno jich použít více zaráz (odděleny mezerníkem).

Web Audio API

Díky podpoře Web Audio API [ https://dvcs.w3.org/hg/audio/raw-file/tip/webaudio/specification.html ] je možné obohatit HTML 5 hry a aplikace nejen o práci se zvukem, ale budete moci například i syntetizovat díky Javascriptu.

Možnost přepnutí na nativní aplikaci

Pokud stránka, na které jste, má vlastní nativní aplikaci, bude možné (zřejmě díky meta-tagům) zobrazit banner poutající právě na tuto aplikaci. Dovoleno bude také poslat nově zavolané aplikaci dodatečné parametry spolu s jejím spuštěním.

Fullscreen režim při prohlížení internetu v landscape módu

Pokud otočíte iZařízení do ladscape módu, budete se moci přepnout na celou obrazovku s tím, že se skryje vrchní i spodní panel a zůstanou pouze poloprůhledné ikonky.

Jestli bude možno přepnout do fullscreen režimu i programově (zavoláním aplikací) není zatím jasné.

Remote Web Inspector

Konečně ladící nástroj ve stylu oblíbeného Firebugu, kde doposud bylo jedinou alternativou použití Firebugu Lite [ http://getfirebug.com/firebuglite ], který ovšem není připraven pro dotyková zařízení. Bude dostupný pro iPhone i iPad.

requestAnimationFrame

Více na requestAnimationFrame for smart animating [ http://paulirish.com/2011/requestanimationframe-for-smart-animating/ ].

Crossfade CSS

Crossfade CSS funkce nabízí prolnutí mezi dvěma obrázky, v praxi vypadá takto:

background-image: -webkit-cross-fade(url("image1.png"),  url("image2.png"), 40%);

Jestli bude fungovat i spolu s CSS animacemi (transitions) se ještě neví.

Otázky, které zůstaly nezodpovězeny

WebGL, IndexedDB, getUserMedia (přístup k fotoaparátu).

Některé otázky nebo další funkce, které iOS 6 přinese, jsou již zodpovězeny na Dev fóru Apple, nicméně vynášení informací je striktně omezeno (NDA) a nelze je tak veřejně publikovat.

Pokud jste zapojeni do iOS Developer Programu, můžete se na další novinky podívat na následujícím postu (pod NDA) [ https://devforums.apple.com/thread/153871 ].


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2012061500-ios-6-prinese-file-upload-web-audio-api-nebo-fullscreen-mod-podivejte-se-na-vycet-novinek-pro-safari-v-ios/ ].