× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Analytika odkazových profilů – část 1.

[ http://programujte.com/profil/21246-filip-podstavec/ ]Google [ https://plus.google.com/+FilipPodstavec?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       10. 9. 2012       30 323×

Budování zpětných odkazů se v době rostoucí konkurence online trhu stává nedílnou součástí úspěchu při optimalizaci webových stránek pro vyhledávače. Není proto divu, že weby, potažmo společnosti provozující optimalizace, chtějí mít čím dál lepší přehled o odkazech, směřujících na web.

Pro získání přehledu o těchto odkazech slouží systémy, někdy také zvané odkazové indexy, které zpracovávají rozsáhlou databázi informací o zpětných odkazech. Z těchto systémů poté dokážete získat základní informace, funkce a data pro rozsáhlejší analytiku odkazových profilů.

Mezi nejvýznamnější odkazové indexy ve světě patří systémy MajesticSEO [ http://www.majesticseo.com/ ], OpenSiteExplorer [ http://go.seomoz.org/aff_c?offer_id=1&aff_id=6286&url_id=11 ] či v Česku prozatím méně známé Ahrefs [ http://www.ahrefs.cz/ ] (dostupné i pod doménou Ahrefs.cz). V současnosti největší rozmach funkčností a rozvoje systému zaznamenává právě Ahrefs, které v současnosti (červenec 2012) zavedlo index 3.1 obsahující více než tři sta miliard zaindexovaných odkazů (a toto číslo se velmi rychle zvětšuje).

Budeme proto pro účely tohoto seriálu využívat nástroje Ahrefs [ http://www.ahrefs.cz/ ], a to především z důvodu indexace sociálních metrik (v dnešní době důležitým faktorem) a rozsáhlejším funkčnostem oproti ostatním zmiňovaným systémům. Jelikož vím, že by se pod článkem objevilo mnoho linkbuilderů, kteří by pro analýzu upřednostňovali MajesticSEO [ http://www.majesticseo.com/ ] nebo OSE [ http://go.seomoz.org/aff_c?offer_id=1&aff_id=6286&url_id=11 ], dovolím si pár řádků pro upřesnění důvodu své volby. 

Tento seriál se bude převážně věnovat základní analytice a odhalení/nápravě důležitých chyb odkazového profilu, nikoli zpracováním rozsáhlých tabulkových souborů či prací s Google Refine [ http://code.google.com/p/google-refine/ ] (časem zde můžete čekat seriál i k tomuto úžasnému nástroji). Nebudeme proto potřebovat rozsáhlá data, ale spíše přehledné znázornění grafů a reportů, které dle mého názoru mnohem lépe zpracovává právě Ahrefs [ http://www.ahrefs.cz/ ].

Základní terminologie

Než se vůbec pustím do nějaké analýzy, bylo by dobré ujasnit si pár základních pojmů:

  1. Zpětný odkaz (backlink/inbound link) - odkaz vedoucí na sledovanou stránku
  2. Anchor text - klikatelná část textového odkazu
  3. Odkazový profil (link profile) - soubor veškerých zpětných odkazů vedoucích na sledovanou stránku
  4. Absolutní četnost - celkový počet výskytů
  5. Relativní četnost - procentuální hodnota vzhledem k zohledňovaným datům
  6. Sitewide - Umístění odkazu v obecné struktuře webu, která se vyskytuje ve všech (nebo většině) jeho částech
  7. Follow/Nofollow - atribut odkazu, nesoucí informaci o následování odkazu roboty vyhledávačů

Prozatím by termínů mohlo stačit, navíc si stejně při setkání s většinou z nich osvojíme jejich význam.

Účely analýzy odkazového profilu

K čemu vlastně analyzujeme odkazový profil a co nám to může přinést? Jaké jsou výhody znalosti vlastního odkazového profilu a rozboru konkurence? Uveďme si pár příkladů jako výstupy z analýz, ke kterým se budeme postupně propracovávat:

  1. Počet odkazů, odkazujících domén či odkazujících IP na daný web
  2. Weby, které na mne/konkurenci vlastně odkazují
  3. Význam a aktivitu konkurence
  4. Zisk nových odkazových příležitostí
  5. Cílení vlastních i konkurenčních webů
  6. Chybně umístěné odkazy/anchor texty
  7. Přirozenost/nepřirozenost odkazového profilu
  8. Přehled strategie a silných/slabých stránek konkurence
  9. ...

To jen tak na ochutnávku, aby bylo jasné, proč se do něčeho takového vůbec pouštět. Samozřejmě využití jsou stovky. Přesuňme se k analýze odkazového profilu.

Ahrefs [ http://www.ahrefs.cz/ ]

Ahrefs je odkazovým indexem vlastnícím robota a rozsáhlý index aktualizovaný každých 30 minut. Pro účely tohoto návodu budeme využívat dvě části tohoto systému, a to Site Explorer, Reports a Tools. V sekci Site Explorer naleznete údaje o webových stránkách uložené v indexu a jejich podrobnosti. V sekci Tools pak nástroje, mezi kterými se budeme bavit především o Competition Analysis, tyto nástroje si ale rozebereme až později, podobně jako Reports.

Abychom se nenudili, podívejme se na přehled Site Exploreru a co nám může nabídnout. První, čeho si musíte na úvodní stránce Ahrefs všímat, jsou tři přepínače pod vyhledávacím polem. Těmi určíte jaký druh odkazů si přejete zobrazit.

V našem případě se podíváme na odkazový profil webu Programujte.com. Do vyhledávacího pole tedy zadáme frázi "programujte.com" a zaškrtneme možnost *.domain/*. Tímto způsobem prohlížíme veškeré odkazy, směřující jak na doménu http://programujte.com/, verzi s www, tak i na subdomény Programujte.

Po odeslání by se vám měl zobrazit hlavní přehled, vypadající přibližně takto:

Přehled Site exploreru Ahrefs

Pro začátek si rozebereme alespoň základní údaje, které z přehledu získáme:

  • Reffering pages - počet stránek, ze kterých je odkazováno
  • Total backlinks - celkový počet odkazů (pokud je na jedné stránce odkaz třikrát, počítají se z dané stránky 3 odkazy)
  • Reffering IPs - počet variací odkazujících IP
  • Reffering subnets - počet variací odkazujících podsítí
  • Reffering domains - počet odkazujících domén
  • .gov, .edu, .com, .net, .org - počet odkazujících domén s daným TLD

Backlink types (typy odkazů):

  • text - počet textových odkazů
  • dofollow - počet follow odkazů
  • nofollow - počet nofollow odkazů
  • sitewide - počet sitewide (umístěných v kostře stránky) odkazů
  • not sitewide - počet odkazů, které nejsou sitewide
  • redirect - počet zpětných odkazů z přesměrování
  • image - počet obrázkových zpětných odkazů
  • frame - počet odkazů umístěných v rámcích
  • form - počet odkazů umístěných ve formulářích
  • .gov, .edu - počet zpětných odkazů z daných TLD (pozor, neplést s počtem odkazujících domén)

Níže také nalezneme graf vývoje počtu zpětných odkazů a graf cílení anchor textů dle počtu odkazujících domén, odkazů, frází a slov.

Závěrem

Jste zvědaví na první rozbory a analýzy odkazových profilů? Hned v dalším díle se podíváme na základní funkce Ahrefs [ http://www.ahrefs.cz/ ] a ukážeme si, co z nich dokážeme vymáčknout za informace.

Mezitím takový krátký domácí úkol - podívejte se na všechny tři odkazové index, které jsem uváděl v začátcích tohoto dílu, a zkuste si je jen narychlo projet a ozkoušet. Praxe se vám do dalších dílů bude každopádně hodit.

Zaujala vás analýza odkazového profilu? Co byste si přáli do budoucna v seriálu nejvíce?


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2012072300-analytika-odkazovych-profilu-cast-1/ ].