× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Začínáme vyvíjet aplikace pro Windows Store v HTML

[ http://programujte.com/profil/20356-stepan-bechynsky/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       25. 4. 2013       32 506×

Nové uživatelské rozhraní Windows 8 přináší nový způsob vytváření aplikací. Všechny aplikace, které se instalují z Windows Store, jsou postaveny na nové systémové knihovně Windows Runtime. Tato knihovna je stejná na počítačích postavených na procesorové architektuře Intel i ARM. Windows Store aplikace tedy běží na obou platformách a je pro obě platformy identická.

Windows Runtime

Rozhodnete-li se vytvářet aplikace pro Windows Store, můžete si vybrat z několika programovacích jazyků a způsobů vytváření uživatelského rozhraní. My se zaměříme na možnost vytvářet aplikace pomocí HTML5, CSS3 a Javascript.

Windows Store

Tři měsíce po uvedení Windows 8 na trh se prodalo přes 60 000 000 licencí. Windows Store má tedy v tuto chvíli stejný počet potencionálních zákazníků, čekajících na vaši aplikaci. Windows Store slouží pro distribuci a monetizaci aplikací. Pro běžného uživatele je to jediná možnost, jak si nainstalovat aplikaci do nového uživatelského rozhraní. Pro firemní zákazníky je možné distribuovat aplikace pomocí tzv. sideloading [ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/jj657971 ].

Monetizace aplikací

Nejjednodušší možnost je jednorázový prodej aplikace. Pokud se chcete rozhodnout pro jednorázový prodej, je vhodné vytvořit trial verzi aplikace. To za vás udělá Windows Store, stačí nastavit tuto volbu během vyplnění formuláře pro certifikaci aplikace a vy nemusíte napsat ani řádek kódu v aplikaci. Windows Store se pak postará a ukončení funkcionality aplikace po vypršení trial verze. Můžete také vytvořit trial verzi, která nikdy nevyprší a omezit funkčnost aplikace [ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/hh694065.aspx ]. To už budete muset naprogramovat sami, resp. ověříte si aktuální licenci aplikace a podle toho změníte funkčnost.

Další možností je dokupování obsahu z aplikace [ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/hh694067.aspx ], např. nových úrovní hry nebo dalších čísel časopisu.

Poslední možností je vkládání reklamního obsahu pomocí Microsoft Ad. Tato volba má smysl pouze v případě, že budete aplikaci nabízet na trzích, kde je Microsoft Ad podporován pro zobrazování reklamy.

Pokud využijete monetizační modely, které využívají možnosti Windows Store, tak je zisk dělen v poměru 30:70 nebo 20:80 pokud obrat prodeje aplikace přesáhne 25 000 USD.

Pro dokupování obsahu můžete využít svůj vlastní systém, stejně tak pro zobrazování reklamy a nemusíte využívat pro monetizaci aplikací Windows Store.

Pro inspiraci se podívejte na blog Kevina Ashley Making $30,000 a month on Windows 8 apps [ http://kevinashley.com/making-30000-a-month-on-windows-8-apps/ ].

Přehled článků, které vám mohou s certifikací a prodejem aplikace pomoct:

Co si nainstalovat

Abyste mohli vyvíjet aplikace pro Windows Store, budete potřebovat Windows 8 a Visual Studio 2012. Vše potřebné ke stažení najdete na stránkách vývojářského centra Windows Store aplikací [ http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/apps/br229516 ].

Pokud jste předplatitelé MSDN [ http://msdn.microsoft.com/ ] nebo jste v programu Bizspark [ http://msdn.microsoft.com/cs-cz/ee517244.aspx ] nebo Dreamspark [ http://msdn.microsoft.com/cs-cz/ee423659.aspx ], tak máte k dispozici potřebný software zdarma. Na začátku vám bude stačit Visual Studio Express 2012 for Windows 8 [ http://go.microsoft.com/?linkid=9810150 ]. Jen je třeba si uvědomit, že tato verze, která je sice zdarma i pro komerční použití, má omezenou funkčnost pro některé pokročilejší scénáře, jako je třeba vzdálené ladění aplikace.


Součástí instalace Visual Studio 2012 je i nástroj Blend for Visual Studio [ http://msdn.microsoft.com/cs-cz/library/windows/apps/jj129478.aspx ], který je určen pro design aplikací.

Windows App Certification Kit

Další nástroj, který byste si měli doinstalovat, je Windows App Certification Kit [ http://msdn.microsoft.com/en-US/windows/apps/jj572486 ]. Pomocí tohoto nástroje si můžete udělat základní certifikaci sami na vašem počítači. Nástroj se v prvé řadě zaměřuje na odhalení potencionálních problémů během startu a ukončování aplikace. Také hlídá, zda neprovádíte nějaká nepovolená volání knihoven mimo Windows Runtime. Pomocí WACK můžete také certifikovat desktopové aplikace.

Remote Tools for Visual Studio 2012

Remote Tools for Visual Studio 2012 [ http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=30674 ] je aplikace, pomocí které můžete spouštět aplikace na jiném počítači a vzdáleně je ladit. Oba počítače je doporučeno mít na stejném síťovém segmentu, jinak podle našich zkušeností na sebe „nevidí“ a není tak vzdálené ladění možné.

Informace pro začátečníky

Pro začátečníky máme připravenou krátkou sérii článků v češtině [ http://msdn.microsoft.com/cs-cz/library/windows/apps/br211385.aspx ], které vás provedou úplnými základy vývoje aplikací pro Windows Store.

Design aplikací

Pokud jste si už vyzkoušeli, jak aplikaci napsat, je vhodné, abyste si i jako vývojáři přečetli něco o návrhu uživatelského prostředí aplikací [ http://msdn.microsoft.com/cs-cz/library/windows/apps/hh779072.aspx ]. Všechna pravidla pro návrh uživatelského prostředí najdete v dokumentu Windows 8 User experience guidelines [ http://go.microsoft.com/fwlink/p/?linkid=258743 ] (v angličtině). Je třeba si uvědomit, že design aplikace hraje velkou roli v úspěšnosti aplikace.

Praktická cvičení pro Windows 8

Po té, co jste zvládli základní cvičení a přečetli si něco o designu aplikace, je vhodné pokračovat praktickými cvičeními [ http://msdn.microsoft.com/cs-CZ/windows/apps/jj674832 ], která vás provedou vývojem aplikace pro Windows Store od začátku po komplexní aplikaci, která využívá všech možností Windows 8.

Obecné postupy

Na stránce Developing Windows Store apps [ http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/br229565.aspx ] najdete několik kapitol, které se věnují různým částem vývoje aplikací pro Windows Store, jako je uživatelské rozhraní, multimédia, práce se sítí atd. Ke každému tématu máte k dispozici teoretický úvod a jednoduchou ukázkovou aplikaci.

Příklady

Na stránce ukázek Windows Store aplikací [ http://code.msdn.microsoft.com/windowsapps/ ] najdete několik set ukázkových aplikací, které vám pomohou při studiu vývoje Windows Store aplikací. Každá ukázka se vždy zaměřuje na jedno téma a je zpracována od A do Z.

Videa

Výuková videa najdete buď v češtině na MSTV.cz [ http://www.mstv.cz/vyvojari/tags/windows/rss ] nebo na Channel9 [ http://channel9.msdn.com/Windows ] v angličtině.

Elektronické publikace

K dispozici máme několik publikací zdarma v elektronické podobě, které berte jako čtení, které vám rozšíří znalosti.

Programming Windows 8 Apps with HTML, CSS, and JavaScript [ http://blogs.msdn.com/b/microsoft_press/archive/2012/10/29/free-ebook-programming-windows-8-apps-with-html-css-and-javascript.aspx ] (anglicky) – velmi dobře napsaná knížka, která komplexně pokrývá problematiku vývoje Windows Store aplikací v HTML5.

Introducing Windows 8: An Overview for IT Professionals [ http://blogs.msdn.com/b/microsoft_press/archive/2012/11/13/free-ebook-introducing-windows-8-an-overview-for-it-professionals-final-edition.aspx ] (anglicky) – v této knize se dozvíte, jak fungují Windows 8 z hlediska správy počítače. Mohlo by vám to pomoci při vytváření aplikací.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2013042500-zaciname-vyvijet-aplikace-pro-windows-store-v-html/ ].