× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Symb.me je ojedinělý internetový projekt o hudbě, kterou milujete

[ http://programujte.com/profil/15712-jiri-sifalda/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       19. 6. 2013       23 418×

Symb.me neboli Share your music better (Sdílej svou hudbu lépe) představuje novou sociální síť pro milovníky hudby. Vytvořili jsme prostředí pro sdílení muziky s přáteli, spolupracovníky a lidmi, kteří mají rádi stejný hudební styl, interprety či songy. Jako zdroj přehrávání používáme YouTube.

Kde se vzal nápad?

V posledních letech se YouTube přeměňuje z volného místa pro sdílení videí na korporátní společnost plnou reklamních spotů. Neustálé blokování obsahu reklamami nám začalo vadit natolik, že jsme se s tím rozhodli něco udělat. Našim cílem bylo vytvořit jednoduchý web, který by umožňoval sdílet a užívat si hudbu bez omezení.

Jak mě Symb.me hudebně obohatí?

Přemýšleli jsme nad tím, co by přidalo našemu projektu hodnotu, co by jej dokázalo udělat výjimečným. Velmi rádi a často sdílíme hudbu na sociálních sítích. Představuje to pro nás určitou inspiraci. Proto jsme se rozhodli vytvořit systém, který dovolí „inspirovat a být inspirován“. Souhlasíte s tím, že hudbou lze vyjádřit více než slovy? Pokud ano, jsme na stejné vlně.

Náš vývojářský a designérský slogan

Držíme se pravidla „keep it simple“ (v jednoduchosti je krása). Celá aplikace je vytvořena tak, aby byla pro uživatele co nejjednodušší. Při přizpůsobování funkcí máme stále na paměti toto pravidlo. Symb.me [ http://symb.me/ ] proto bude vždy snadno ovladatelný.

Mobilní řešení

Symb.me má také na paměti uživatele mobilních zařizení. Celý systém je postaven tak, aby se přizpůsobil vzhledem k zařízení, na kterém je používán. Používáme velmi rozšířenou technologii CSS3 (responsive design) a také částečně Modernizr. Rozhodli jsme se jít touto cestou vzhledem k časové nenáročnosti na vyvoj pro prakticky jakékoliv moderní zařízení. Rádi bychom v budoucnu poskytli nativní aplikace pro Windows 8, Android a iOS, ale kvůli časové náročnosti to nebude už otázka tohoto roku.

Systém aplikace

Symb.me aplikace je rozdělena na dvě hlavní části - veřejnou (tedy pro nepřihlášené nebo neregistrované uživatele) a soukromou.

Nepřihlášený uživatel má přístup pouze na veřejnou část. Může si tedy prohlížet profily ostatních uživatelů, kteří nemají přímo nastaven private profil. Nepřihlášený uživatel může dále pak přehrávat a vyhledávat YouTube videa a vytvářet svůj playlist.

Jako neregistrovaný uživatel mám tedy poměrně svázené ruce v používání aplikace. Přicházím o většinu klíčových vlastností Symb.me. Nemůžu například přidávat komentáře, „lajkovat“, nebo sdílet videa, která se mi líbí. Ale hlavní nevýhodou nepřihlášeného uživatele je, kromě absence vlastního hudebního profilu,  absence vytvářet vlastní „Wall Stream“ (jak tomu říkáme).

Wall Stream je speciální stránka, na které se zobrazují nasdílená hudební videa kamarádů, nebo uživatelů se stejným hudebním vkusem. Na této stránce tedy vidím všechny videa uživatelů, kteří mě jako fanouška hudby zajímají, a nepřijdu tak o žádný song, který zapadá do mého hudebního žánru.

Technické pozadí

Symb.me aplikace je naprogromavána v jazyku PHP a postavena na Nette frameworku a několika vlastních rozšířeních, která jsou přístupná na GitHubu [ https://github.com/flame-org ]. Využíváme REST API rozhraní. Pro client-side aplikaci používáme jQuery pro interakce a občasnou manipulaci s HTML. Máme vlastní JavaScript framework, který slouží k ajaxovému načítání obsahu.

Plány do budoucna

Vývoj Symb.me jsme si zamilovali, a tak máme v plánu pokračovat v naší práci. Nepředstavuje pro nás jen rozptýlení, nýbrž nám i vrací pozitivní energii, dobrou náladu a přináší radost z odvedené práce. Názor našich uživatelů je pro nás velmi důležitý, proto v aplikaci najdete odkaz „feedback“, který nám doručí Vaše požadavky a připomínky.

Máme rádi věci, které jsou zdarma

Nemáme v úmyslu vás zatěžovat poplatky, ani vám komplikovat život reklamami. Symb.me je služba, která je a vždy bude zdarma. Naším plánem je soustředit se pouze na hudbu, inspiraci a skvělý uživatelský požitek.

+ Bonus

Všem návštěvníkům Symb.me nabízíme na výběr několik odkazů, přes které můžou stáhnout jakékoliv hudební video ve formátu .mp4 a v několika rozlišeních.

Vyzkoušejte si, co vše Symb.me umí, registrujte se [ http://symb.me/ ].


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2013061900-symb-me-je-ojedinely-internetovy-projekt-o-hudbe-kterou-milujete/ ].