× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Soutěž o nejlepší aplikaci vycházející z otevřených dat, uzávěrka je 25. října

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 7. 2013       19 035×

Generálním partnerem soutěže Společně otevíráme data (www.otevrenadata.cz [ http://www.otevrenadata.cz ]) se stala Nadace Vodafone. Soutěž o nejlepší aplikaci vycházející z otevřených dat podpořila finanční částkou 142 000 Kč, která pokryje finanční a věcné odměny pro vítěze. Soutěžící mohou nově také vyhrát zvláštní cenu Nadace Vodafone, tedy 10 000 Kč za nejvíce prospěšnou aplikaci pro znevýhodněné občany.

Přihlašte se [ http://www.otevrenadata.cz/prihlaste-se/ ]

„Ve světě slouží otevřená data pro zlepšení služeb znevýhodněných občanů zcela běžně. Příkladem jsou hlasové navigace pro nevidomé nebo vyhledávač parkování pro postižené. Jsme rádi, že Nadace Vodafone zpřístupňování dat a jejich smysluplné využití podporuje a přijala roli generálního partnera soutěže Společně otevíráme data,“ říká Jiří Knitl, manažer Fondu Otakara Motejla.

Soutěž má kategorii studentskou a pro veřejnost. Soutěžní aplikace musí být postavené na otevřených datech, nebo alespoň část použitých dat musí být publikována v otevřených formátech. Kritérii pro ocenění jsou: společenský přínos a využitelnost, uživatelská přívětivost, funkčnost a efektivnost aplikace. Ve studentské kategorii bude navíc porota hodnotit originalitu a v kategorii pro veřejnost udržitelnost včetně aktualizace dat.

Ocenění získají v obou kategoriích hlavní (1. místo 20 000 Kč, 2. místo 15 000 Kč a 3. místo 10 000 Kč) nebo vedlejší cenu (4. až 10. místo mobilní telefon), publikaci Příručka datové žurnalistiky a tričko Fondu Otakara Motejla. Zvláštní cenu Nadace Vodafone mohou získat jako bonus i celkoví vítězové soutěže.

„Nadace Vodafone má s podporou vývoje společensky prospěšných aplikací dlouhodobé zkušenosti, za všechny jmenujme navigaci pro vozíčkáře Vozejkmap, která funguje i na principu otevřených dat. Generální partnerství soutěže Společně otevíráme data je tak jen logickým vyústěním našich společných aktivit s Fondem Otakara Motejla,“ vysvětluje Ondřej Zapletal, ředitel Nadace Vodafone Česká Republika.

Soutěž odstartoval Fond Otakara Motejla, Fakulta informatiky a statistiky VŠE a Matematicko-fyzikální fakulta UK koncem května. Jejími partnery jsou sdružení CZ.NIC a servery Lupa, Root a Slunečnice společnosti Internet Info. Dosud se do soutěže předběžně přihlásilo přibližně dvacet zájemců. Nejlepší aplikace vybere odborná porota v čele s Ondřejem Filipem, výkonným ředitelem CZ.NIC a členem Multistakeholder Advisory Group (poradní orgán generálního tajemníka OSN). V porotě zasedne také například přední český IT expert Jiří Peterka.

Uzávěrka přihlášek je 25. října, v průběhu soutěže je možné vyplnit předběžnou registraci. Vítěze Fond Otakara Motejla vyhlásí 28. listopadu. Vítězné aplikace budou umístěny na www.otevrenadata.cz a alespoň jejich základní verze budou k dispozici zdarma.

Fond Otakara Motejla se problematikou otevřených a propojitelných dat zabývá dlouhodobě. V roce 2011 se stal konzultantem Úřadu vlády a iniciátorem prosazení otevřených dat do akčního plánu vlády v rámci Partnerství pro otevřené vládnutí a vládní strategie proti korupci pro r. 2013-14. Vloni byla díky projektům podpořeným Fondem ve strojově čitelné formě zpřístupněna parlamentní databáze Poslanecké sněmovny.

Další informace o soutěži najdete na webu [ http://www.otevrenadata.cz/o-soutezi/ ].


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2013072301-soutez-o-nejlepsi-aplikaci-vychazejici-z-otevrenych-dat-uzaverka-je-25-rijna/ ].