× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Seznam změnil relevanci vyhledávání, pozice se změnily mnohdy razantně

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       17. 10. 2013       19 280×

Seznam toho dnes oznámil hodně: ukázal nové vyhledávání pro Slovensko, razantně proměnil vzhled vyhledávání na mobilních zařízeních, vytvořil kompletně responzivní verzi domovské stránky, nedávno také redesignoval přihlašování na jednotné pro všechny služby a upravil relevanci výsledků ve svém fulltextu.

O redesignu přihlašování [ http://programujte.com/clanek/2013101700-seznam-redesignuje-ted-prislo-na-radu-prihlasovani/ ] jsme už psali.

Nové vyhledávání, které zatím vypustil pro Slovensko a mobilní verzi vyhledávání českého Seznamu, je unikátní, jiné a hlavně experimentální. To znamená, že Seznam teď bude sbírat zpětnou vazbu, a bude vyhodnocovat, jak s novým rozhraním výsledků vyhledávání lidé pracují.

I proto se komplexního redesignu dočkala zatím jen mobilní verze českého fulltextu. Na Slovensku se jedná o zcela novou službu, Seznam na Slovensku v roli vyhledávače do dnes nepůsobil (Zoznam.sk je jiný subjekt).

Zkuste nový design na slovenské verzi Seznam.sk [ http://www.seznam.sk/ ]

Česká mobilní verze je velmi podobná.

V rámci návalu novinek provedl Seznam i aktualizaci fulltextu, takže jsme se dočkali dalšího nového řazení výsledků a tentokráte je změna výraznější (ačkoliv záleží na dotazu).

Seznam tedy opět zamíchal českým rybníčkem a určitě řadu webmasterů, tradičně, opět nepotěší.

V rámci nového designu vyhledávání, který na ostrou verzi českého fulltextu zatím ještě nenasadil, půjde již obtížněji rozeznat reklamu od přirozených výsledků. Reklama má sic ohnutý rožek s nápisem „Reklama“, placené pozice jsou však zobrazeny ve stejném stylu, jako ostatní přirozené výsledky.

Jedná se sice o pozice z Skliku, ale reálně tomu můžeme začít říkat „placené pozice“.

Placená pozice na prvním místě v novém designu vyhledáván.

Následující, již přirozená pozice.

Další zajímavostí je, že po návštěvě Seznam.sk (bez hledání konkrétního výrazu) je na první pozici Google.sk, následovaný Facebookem a Youtube. První přirozený odkaz je tak odkaz na konkurenční vyhledávač :-).

Co říkáte na tak razantní proměnu vyhledávání, které zatím nemá možná ani ve světě obdoby?


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2013101701-seznam-zmenil-relevanci-vyhledavani-pozice-se-zmenily-mnohdy-razantne/ ].