Americký MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro web
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Americký MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro webAmerický MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro web

 

Americký MIT vyvinul nový jednotný programovací jazyk pro web

Google, Google       Google       27. 12. 2014       16 876×

Massachusettský technický institut (MIT) vyvinul nový programovací jazyk pro tvorbu webu. V současnosti existuje několik různých jazyků pro různé části webu – například php, javascript, kaskádové styly, klasický html kód a podobně. Nový programovací jazyk má veškeré možnosti a funkce webu sjednotit.

Larry Hardesty z MIT píše, že ladění spolupráce různých systémů dosud zabralo velké množství času. Nová technologie slavného amerického vývojářského centra bude řídit spolupráci různých kódů automaticky. A ušetří tak nezanedbatelné množství času potřebného pro správné naprogramování webu. Nový jazyk se má jmenovat Ur/Web a představil ho profesor Adam Chlipala na konferenci Asociace pro výpočetní techniku.

Díky této nové technologii získají weboví programátoři možnost napsat celý web v jednom dokumentu. Následně vloží celý jazyk do programu, který jej rozloží do jednotlivých jazyků, tak jak jsou na to prohlížeče zvyklé. Ur/Web navíc posílí internetovou bezpečnost.

Schopnost Ur/Webu zajistit bezpečnost a sladit různé webové technologie pochází ze dvou vlastností, které mají všechny plnohodnotné programovací jazyky, jako např. C++ nebo Java. První je silná typovost, tzn. že každá nově definovaná proměnná má přiřazen datový typ, stejně tak každá funkce musí ve své definici obsahovat datový typ argumentů a návratové hodnoty.

Během výpočtu může funkce vyžadovat nové proměnné, např. při výpočtu průměrné hodnoty je nutné nejprve spočítat součet všech hodnot. Tyto proměnné ale nejsou viditelné pro zbytek programu. Tato druhá vlastnost se označuje jako „viditelnost proměnných“, protože omezuje viditelnost (dosah) proměnných v rámci programu.

Massachusettský technický institut je americký akademický ústav známý na celém světě. Založen byl roku 1861. Během druhé světové války vědci z MIT vyvinuli obranné technologie, které se později staly integrálními součástmi počítačů a radarů, později se jeho zaměstnanci zabývali také kosmickým výzkumem. Institut neproslul ale jen v oblasti počítačů a moderní technologie. Sedmdesát šest vědců z tohoto institutu již získalo Nobelovu cenu, mezi jeho studenty zároveň patřili lidé jako Noam Chomsky či Benjamin Netanjahu.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
17 hlasů
Google
(fotka) Petr SalamonFanoušek občanské společnosti, aktuálně si chce vydělat na byt, který by pronajmul, měl peníze z tohoto pronájmu a mohl žít více nezávisle. Zajímá ho používání internetu pro rozšiřování participativní demokracie (například demagog, kohovolit,...), sociální média, bloggování, teorie nových médií a další zajímavé webové aplikace. Vystudoval žurnalistiku, specializaci digitální média.
Web     Facebook    
 
Google
(fotka) Zdeněk MoravecAutor se pohybuje v oblasti vývoje nových materiálů. Mezi jeho koníčky patří tvorba webových aplikací, programování v jazycích Java, .NET (C#), Perl, elektronika a sport (běh). Hojně využívá sázecí systém LaTeX.
Web     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý