7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru

 

7 mýtů o SSL certifikátech na vašem serveru

Google       Google       7. 1. 2015       17 427×

V oblasti SSL certifikátů a šifrování panuje spousta mýtů, které odrazují provozovatele webu od zvýšení bezpečnosti svých návštěvníků. Společně se specialistou SSLmarket.cz Jindřichem Zechmeisterem jsme připravili souhrn pověr, kterých se lidé při zvažování pořízení SSL certifikátů obávají. Pojďme se na ně podívat.

1. SSL certifikát zpomalí web či server

Máme desítky dotazů na možný výkonnostní dopad instalace SSL certifikátu na server. Nicméně zátěž na server je velmi malá. Ke složitějším výpočtům dochází pouze při ustavení šifrované komunikace, tzv. handshake. Procesory Intel mají od roku 2010 hardwarovou akceleraci hlavních šifrovacích algoritmů, který jejich výpočet výrazně urychluje.

Dnes již moderní prohlížeče umí navázat na předchozí šifrovanou komunikaci a nezatěžují tak server opakovanými handshake. SSL certifikát tedy váš web nezpomalí.

2. S certifikátem se doméně zhorší SEO hodnocení webu

Naopak, Google weby se SSL certifikáty ve výsledcích zvýhodňuje. Abych byl objektivní, je to ve skutečnosti malé zvýhodnění, ale je oficiálně potvrzené přímo vyhledávačem, který šifrování podporuje.

Více o prospěšnosti certifikátu na SEO webu najdete v článku Google zvýhodňuje weby se SSL certifikátem ve výsledcích vyhledávání. Oficiální oznámení Googlu o zvýhodňování webů s certifikátem je dostupné na blogu Online Security Blogu v článku HTTPS as a ranking signal.

Z informací z ledna tohoto roku vyšlo najevo, že HTTPS jako hodnotící SEO faktor zvedl počet zabezpečených webů o 3 %.

3. Nasazení certifikátu je složité a drahé

To je jeden z velkých mýtů, se kterým se setkáváme na zákaznické podpoře docela často. Opravdu to tak není. Certifikát se nasadí na stávající server, a kromě instalace nejsou třeba žádné další úpravy. Dnes už díky SNI nepotřebujete samostatnou IP adresu pro každý certifikát. Samotný SSL certifikát pořídíte už od 349,- Kč za rok.

4. Návštěvníci se na váš web nedostanou

Nedostupnosti webu se není třeba obávat. I starší prohlížeče se na váš web dostanou.

Konflikty s kompatibilitou velmi starých prohlížečů existují, ale jsou minoritní. Jedná se o možný konflikt SNI a Internet Exploreru na Windows XP (ostatní prohlížeče tím netrpí).

Druhým možným konfliktem je SHA-2 algoritmus v podpisu certifikátu. V příštích dvou letech musí dojít k vyměnění certifikátů s SHA-1 za novější, které mají podpis s SHA-2. Windows XP však SHA-2 podporují až od SP3, takže pro starší verze nebude podpis důvěryhodný.

Tip: Díky SSL certifikátu chráníte i sebe. Pokud máte certifikát, nikdo vám nemůže dát za vinu ukradení údajů například při připojení přes oblíbené wifi-free. Dobře to rozebral „drago“ na 404m. Certifikát Vám přinese více než lepší pozice v Google

5. Web se bude zobrazovat špatně, nebudou fungovat obrázky

SSL certifikát nezpůsobí nefunkčnost některých prvků webu. Pokud se tak stane, mohou za to prohlížeče, které blokují tzv. smíšený obsah. Jedná se o prvky, které jsou na zabezpečenou stránku načteny nezabezpečeným protokolem HTTP. Stačí všechny prvky na stránku načíst přes HTTPS, a používat relativní odkazy.

6. Instalace certifikátu je složitá, nebo vyžaduje zásahy programátora

V dnešní době je tomu právě naopak. Instalace SSL certifikátu je pro zkušeného administrátora triviální úkon. Seriózní webhoster, například webhosting Czechia, vygeneruje CSR a certifikát nainstaluje zdarma. U levných webhosterů bez zákaznické podpory musí klíče vytvořit zákazník a certifikát si na server sám vložit.

7. Budu potřebovat IP adresu, což jsou další náklady navíc

IP adresa pro každý certifikát byla v minulosti opravdu vyžadována, ale dnes již nutností není. Vděčíme za to technologii SNI, díky které webové servery IP adresu pro každý certifikát nepotřebují, a poradí si i s více certifikáty na jedné adrese. S rozšířením SNI jsou kompatibilní všechny moderní prohlížeče.

SSL certifikát na váš web rozhodně patří

Google ukázal směr, kterým se bude internet ubírat. Každý web by měl mít svůj certifikát a vše na webu se bude přenášet šifrovaně. Konec nezabezpečených obchodů, přihlašovacích formulářů a hesel posílaných v plaintextu je nyní ve vašich rukou. Uděláte pomyslný krok pro bezpečnost vašich návštěvníků?

Tento článek pro Vás připravil Jindřich Zechmeister, Specialista pro bezpečnostní SSL certifikáty ve firmě Zoner provozující projekt SSLmarket.cz. Platinový partner certifikačních autorit pro Českou republiku.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Tagy:
4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
1 hlas

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý