Analýza a optimalizace – Software 3
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Analýza a optimalizace – Software 3Analýza a optimalizace – Software 3

 

Analýza a optimalizace – Software 3

Google       zatím neprovedena       26. 5. 2016       10 230×

V dnešním článku se podíváme na další metody analýzy a optimalizace procesů. Popíšeme nové vlastnosti systému Opthan, jehož upgradovaná demo verze je nyní k dispozici, a ukážeme si použití jeho nových funkcí na jednoduchých příkladech.

Nová demo verze systému Opthan

Na stránce http://optiintelligent.cz si můžete stáhnout novou demo verzi systému Opthan s těmito úpravami:

  • Jako vstupní data čte číselné položky s desetinnou tečkou i čárkou
  • Je přidáno vyhledání parametrů exponenciální funkce
  • Je přidána funkce výpočet s ukázkou použití

Formát čísel v souborech

Na různých počítačích jsou různě nastaveny oddělovače desetinných míst. Proto byla demo verze upravena tak, že čte čísla jak s desetinnou tečkou tak i desetinnou čárkou. Nejsou pouze povoleny oddělovače mezi skupinami tří cifer.

Povolené formáty jsou například 1234.56 i 1234,56 ale není povolen formát 1,234.56.

Exponenciální funkce

Předchozí verze vyhledávala v datových souborech nejjednodušší funkční vztah polynom. Možnost nalezení složitějšího funkčního vztahu ukazuje funkce Exponenciála.

Máme nalézt v souboru data_exp.txt parametry a,b,c exponenciální funkce y = e(a.x + b) + c.

Postup řešení:

  • Čtení adresář data data_exp.txt
  • Síť Exponenciála
  • Zaklikněte x v hlavičce, sloupec se obarví zeleně
  • Učení
  • Zobrazí se výsledek na 2 desetinná místa
  • Tlačítko OK v panelu Výsledek
  • Označte Body, stiskněte Zobrazení. Křivka prokládá body přesně
  • Tlačítko OK

Výpočet

Jakmile se systém naučí, dokáže nejen zobrazit závislosti mezi proměnnými a nalézt jejich optimální kombinaci pro splnění určitého cíle, například dosažení jakosti, ale také dokáže odhadnout pravděpodobnou hodnotu sledované veličiny, pokud známe hodnotu parametrů, na kterých závisí. K tomu slouží funkce Výpočet.

Postup

Naučte systém exponenciální funkci podle předchozího příkladu a stiskněte tlačítko Výpočet. Objeví se tabulka pro zadání hodnot.

Označte v horní tabulce libovolný řádek v levé liště tabulky, řádek se obarví žlutě. Stiskněte tlačítko Převezmi v tabulce výpočtu a pak tlačítko Vypočti. Srovnejte vypočtenou hodnotu s hodnotou funkce v horní tabulce zvoleného řádku. Zjistíte, že čísla souhlasí.

Označte znovu žlutý řádek v horní tabulce, řádek nyní není zbarven. V tabulce výpočtu napište do sloupce označeného x číslo, které není v tabulce a stiskněte Výpočet. Objeví se vám hodnota funkce s naučenými parametry pro tuto hodnotu x.

Poznámky

  1. První případ, kdy jsme přebírali řádek z tabulky, slouží k ověření přesnosti výpočtu. Můžete si ověřit, že pomocí polynomu nebo sigmoidální sítě získáte podobnou křivku, výsledky však nebudou tak přesné. Zde je vidět rozdíl mezi úplně neznámým a částečně popsaným procesem.
  2. Větší význam má druhý případ. Účelem inteligentního systému je data analyzovat a vytvořit obecný popis procesu, to znamená že systém musí být schopen správně reagovat na data, která nemá ve vstupním souboru. Pokud bychom totiž požadovali jen takové informace, které jsme systému již zadali, stačila by nám databáze s vhodným vyhledávačem a nepotřebujeme inteligentní systém

Ukázka využití výpočtu

Následující příklad ukazuje využití nejjednodušší lineární neuronové sítě k analýze vlivu jednotlivých dílčích faktorů na konečný výsledek.

Příklad

Zaměstnanci pracují na společném úkolu vždy po skupinách a jeden z nich jim to kazí. Nikdy nepracuje žádný z nich samostatně a nepracují všichni dohromady. Příklad záznamu o výsledcích je v souboru skupina.txt. U jednotlivých zaměstnanců jsou zapsány jejich podíly na celkové činnosti v rozsahu <0, 1), součet musí být 1 (celá práce). Hodnocení je  v rozsahu <0, 1>, přitom 1 znamená zcela kvalitní výrobek a 0 úplně nekvalitní.  Máme za úkol najít toho, kdo jim výsledky kazí.

Řešení

  • Čtení adresář data skupina.txt
  • Síť lineární
  • Učení, výsledek není v tuto chvíli podstatný
  • Výpočet
  • Přidělíme celou práci Tondovi, tj. hodnotu 1 do políčka nadepsaného Tonda, všude jinde 0
  • Tlačítko Vypočti
  • Vidíme, že hodnocení je 1, Tonda pracuje perfektně
  • Přidělíme celou práci Honzovi, tj. 1 do Honza, u ostatních včetně Tondy zapíšeme 0.
  • Tlačítko Vypočti
  • Vidíme, že Honza má hodnocení 0, Honza jim to kazí
  • Výpočty ukončíme tlačítkem Konec

Závěr

Ukázkové příklady jsou jednoduché a data byla vytvořena v Excelu pomocí generátoru náhodných čísel a výpočtů zvolených funkcí. Mají pouze ukázat názorně použití jednotlivých funkcí tohoto systému.

Úlohy v praxi jsou nepoměrně složitější, obsahují desítky neznámých parametrů složitých technologických rovnic, které jsou závislé na konkrétním výrobním procesu, lze je teoreticky pouze odhadnout a jejichž přesné nastavení může přinášet značné ekonomické úspory.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jaroslav TedaAutor se zabývá vývojem inteligentních softwarových systémů ve firmě OPTI Intelligent s.r.o. Publikoval na seminářích včetně mezinárodních i zahraničních a v časopise Automatizace.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý