× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Povoláním Youtuber – Matěj Kretík, majitel talentové agentury Bookin Agency

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       29. 6. 2018       6 510×

Je pravda, že s rozvojem technologií postupem času určitá zaměstnání zanikají, lidé jsou nahrazování různými vymoženostmi a stroji. Na druhou stranu však také nová povolání vznikají, a to zejména v souvislosti s přesunem života do online světa. 

Jedním z takových povolání je tzv. youtubering, který se ze začátku zdál být jen zábavou pro teenagery, ale nyní se jedná o byznys, kterým si lze vydělat i pár stovek tisíc měsíčně.

Internetový server pro sdílení videí Youtube byl založen v roce 2005. Zpočátku se zde objevovaly hlavně hudební videoklipy, pak také TV klipy či trailery k filmům. Ve velmi krátké době však také došlo na to, že i běžní uživatelé začali vytvářet svůj vlastní obsah, natáčet se při běžných denních činnostech, vytvářet herní videa, videa o jídle, módě, cestování a vlastně o čemkoliv, na co si vzpomenete.

Od zábavy k těžkému byznysu

Zpočátku šlo hlavně o zábavu a youtubeři tak natáčením videí trávili svůj volný čas. Postupem času však došlo na to, že někteří z nich byli mezi svými sledujícími uspěšnější než jiní a firmy si začaly všímat toho, že právě tyto osoby jsou vcelku dobře schopné své sledující ovlivňovat. Začaly jim tedy nabízet zdarma své produkty výměnou za to, že se značka objeví ve videu. Jenže také youtubeři si později uvědomili svou moc, a tak se tyto typy spolupráce staly pro ty úspěšnější placenou záležitostí.

 „Zejména u mladších generací jde o to, že youtuber je pro sledujícího v podstatě kamarádem, od kterého se nechá inspirovat, kterému důvěřuje,“říká o vlivu youtuberů na mladé Matěj Kretík, majitel talentové agentury Bookin Agency, http://www.bookinagency.cz/ [ http://www.bookinagency.cz/ ].

Mezi nejúspěšnější youtubery patří například Jirka Král, Kovy, Hoggy, FattyPillow nebo Johny Machette. Za dámy pak můžeme jmenovat třeba Tery Blitzen, Shopaholic Nicol, Gabrielle Hecl, Petru LovelyHair, A cup of style nebo Fallenku

Nejúspěšnější čeští youtubeři si mohou vydělat i stovky tisíc měsíčně. Otázkou je etická stránka tohoto byznysu.

„Někteří youtubeři se nebojí přiznat, že jsou za tu či onu spolupráci zaplaceni, jiným se to zase daří dobře skrývat. Mnoho teenagerů, kteří youtubery sledují, často není schopno tyto spolupráce rozeznávat a skrytou reklamu za videem prostě nevidí,“říká Matěj Kretík z Bookin Agency,

která se mimo jiné zabývá propojováním youtuberů se značkami. Mnoho youtuberů však získává u svých fanoušků sympatie právě za to, že upřímně spolupráce přiznávají, a to je zřejmě ta nejlepší cesta.

Přirozenost je důležitá i na Youtube

Co se týče propagovaných produktů ve videích, může jít doslova o cokoliv. Typické jsou různé kosmetické produkty, oblečení, jídlo nebo nápoje. 

„Vždycky je špatně a jde poznat, když je to na sílu. Aby spolupráce byla přirozená a pro všechny zúčastněné prospěšná, je třeba, aby si youtuber a značka vzájemně pomohly. Ideální situace je, když se jedná o produkt, který youtuber sám od sebe využívá, má jej v oblibě a nebojí se to přiznat. Taky je fajn, když značka pomůže youtuberovi v realizaci jeho vlastního projektu,“ popisuje Matěj Kretík z Bookin Agency, http://www.bookinagency.cz/ [ http://www.bookinagency.cz/ ].

Špatnými spolupracemi si mohou youtubeři také dobře zavařit a víme to už i v českých končinách. Nejčastějším problémem je nějakým způsobem závadný produkt. Může jít třeba o potravinu, která obsahuje až příliš velké množství chemických látek či o produkt, při jehož výrobě je poškozováno životní prostředí. Publikum je v těchto případech velmi citlivé a sebemenší chyba může vyvolat lavinu negativních reakcí. Youtubeři by si proto měli dát dobrý pozor na to, s kým své spolupráce uzavírají, pokud si chtějí uchovat svou fanouškovskou základnu.

Budoucnost youtuberů

Ke stinným stránkám youtuberství patří také nutnost se přispůsobovat prostředí Youtube, které se neustále mění. Kromě příjmů ze spoluprací mají youtubeři také příjem z reklamy, která se během jejich videí přehrává, a právě toto bylo v nedávné minulosti omezeno, čímž spoustu youtuberů přišlo o část svých příjmů. Do budoucna se může klidně stát, že Youtube se bude ještě více měnit, což může youtubery postupně začít od tvorby odrazovat. Zatím ale nepředbíhejme.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2018053000-povolanim-youtuber-matej-kretik-majitel-talentove-agentury-bookin-agency/ ].