× Aktuálně z oboru

Programátoři po celém světě dnes slaví Den programátorů [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018091300-programatori-po-celem-svete-dnes-slavi-den-programatoru/ ]

Velké srovnání TOP e-shopových řešení!

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       15. 5. 2019       15 269×

Předmět případové studie je ​středně velký e-shop​ s počtem produktů do 5 000, který chce expandovat na slovenský trh a potřebuje ​druhou jazykovou mutaci v eurech ​na vlastní doméně.

Výběr vhodného systému závisí na mnoha aspektech a měl by být pečlivě zvážen na základě potřeb a konkrétních požadavků plánovaného nebo migrovaného e-shopu.

Mnoho projektů při jejich startu nevěnovali výběru vhodného řešení dostatek pozornosti a již na startu zakopávají o omezení vybraného řešení. S růstem takového projektu je dříve nebo později nutné zvážit migraci na jiné řešení, které bude vyhovovat požadavkům.

Základem pro správnou volbu je mít přehled v rozdílnostech, cenách a ohebnosti u řešení, která se řadí mezi kvalitní na zdejším trhu.

Oslovil jsem proto emailem tři poskytovatele zajímavých pronajímaných e-shopových řešení s následující poptávkou:

„Dobrý den,
rád bych poptal pronájem e-shopu. Můžete mi prosím na základě požadavků níže udělat kalkulaci a návrh doporučeného řešení?

Zajímá mě, kolik budu doplácet nad rámec tarifu za některé z požadavků. Zejména za možnost druhé domény e-shopu se slovenskou jazykovou mutací nebo za pravidelné importy dat.

Dále jsem se chtěl zeptat na grafické možnosti, a zda grafiku mohu sám upravovat v kódu. Kolik si případně účtujete za hodinu práce grafika, kdybych potřeboval s něčím pomoct?“

Základní požadavky:

  • ​  ​Do 5 000 produktů
  • ​  ​2 jazykové mutace (CZ a SK) – každá na samostatné doméně
  • ​  ​Měna v CZK a EUR
  • ​  ​Pravidelný import dat od dodavatele (použil jsem v tomto případě CanisProsper)

Proč jsem požadoval v případové studii druhou jazykovou mutaci?​ Souvisí to s výhodností expanze na méně konkurenční trhy, například maďarský, rumunský nebo právě slovenský.

Pro efektivní administraci e-shopu je dnes standardem napojení na feed dodavatele.

Dle nabídek od vybraných poskytovatelů jsem sestavil základní cenový přehled pro poptávaný e-shop.

  Shoptet FastCentrik UPgates
Max. 5000 produktů

1 740 Kč

(Tarif

PROFI)

2 290 Kč (Tarif PLUS)

1 950 Kč (Tarif

GOLD)

2. jazyková mutace na

samostatné doméně

1 740 Kč (2.

e-shop)

/ měsíc

916 Kč (druhá licence

- sleva 60%) / měsíc

275 Kč / měsíc

Měna v CZ a EUR

200 Kč /

měsíc

[✔]

[✔]

Pravidelný import dat

dodavatele

CanisProsper

400

Kč/měsíc

(nebo

jednorázově

7 990 Kč)

od 6 500 Kč

jednorázově

350 Kč/ měsíc

+ 3 600 Kč

jednorázově

Další různé rozšiřující

moduly e-shopu

Cena

jednorázově

nebo

měsíčně dle

modulu.

Veškeré moduly jsou

již v ceně pronájmu

řešení

Veškeré moduly

jsou již v ceně

pronájmu řešení

Cena celkem (bez

DPH)​ + pravidelný

import

4 080 Kč /

  měsíc

   + 0 Kč

jednorázově

3 206 Kč / měsíc

 + 6 500 Kč

jednorázově

2 575 Kč / měsíc

 + 3 600 Kč

jednorázově

Poznámka - oddělené administrace

V případě řešení Shoptet a Fastcentrik je nutné jazykovou mutaci na vlastní doméně vystavět na druhém samostatném e-shopu se samostatnou administrací. Synchronizaci skladu je nutné řešit mezi mutacemi datovými importy, což považuji za zbytečně komplikované řešení, které bude do budoucna přidělávat práci se správou druhého samostatného e-shopu.

V případě potřeby provozovat e-shop ve větším počtu mutací na vlastních doménách je model s použitím samostatného e-shopu pro každou mutaci zcela nemyslitelný a generoval by obrovské množství zbytečné práce.

Poznámka - mutace bez vlastní domény

Mnoho projektů se rozhodne provozovat jazykové mutace pro CZ a SK trh na jedné doméně jen s měnovou mutací nebo provozem na jedné doméně, kde se druhý jazyk nachází na adrese mojedomena.cz/sk.

Takové řešení je okoukané z provozu mezinárodních e-shopů nejčastěji s doménou .com a jazykovou mutací pouze do základních jazyků. (standardně: angličtina, němčina, španělština, francouzština).

Takový přístup ovšem není vhodný pro specifickou expanzi jako je CZ e-shop na Slovensko nebo Německo. Vstup na tamní trh s tímto modelem je obtížnější a obvykle vyžaduje zvýšené náklady na marketing.

Příkladem nám mohou být veleúspěšné projekty, které touto expanzí prošly. mall.sk, alza.sk, datart.sk, astratex.sk a mnohé další.

Grafické možnosti a ohebnost systému

Ve srovnání grafických možností e-shopových řešení jsem čerpal z vlastních zkušeností a z dat serveru​ ​vybrat-eshop.cz [ https://www.vybrat-eshop.cz ].

U​ ​Shoptetu​ [ https://www.vybrat-eshop.cz/eshop/shoptet ] máte možnost vybrat si ​z devíti šablon​, které jsou zdarma. Pokud je chcete upravit na míru, Shoptet tuto možnost nabízí prostřednictvím​ svých partnerů a odborníků​ v oblasti grafického designu. Cenově se jejich služby pohybují v rozmezí od 300 do 4 990 Kč za hodinu práce. Shoptet nemá žádný editor grafiky pro individuální úpravy bez nutnosti znát kódování.

FastCentrik​ [ https://www.vybrat-eshop.cz/eshop/fastcentrik ] vám nabídne ​služby grafika interně​ za cenu 1 100 Kč za hodinu práce. Máte možnost upravovat CSS styly, HTML a JS. Neexistuje zde žádný grafický editor, pomocí kterého můžete nastavovat grafiku na míru bez nutnosti znát kódování.

UPgates​ [ https://www.vybrat-eshop.cz/eshop/evici ] nabízí interní služby grafika za cenu 1 200 Kč za hodinu práce. Můžete si u nich ale e-shop sami graficky nastavit na míru v modulu Designer, který poskytuje vcelku zajímavé možnosti individualizace designu, a tak tyto placené grafické služby využijete

maximálně pro tvorbu bannerů apod. Grafické úpravy můžete dělat také sami v HTML, CSS a JS kódu.

 

Shoptet

FastCentrik

UPgates

Cena grafických

služeb

300 - 4 990 Kč /

  hod. práce

1 100 Kč / hod.

    práce

1 200 Kč / hod.

    práce

Další požadavky

U ostatních požadavků na můj projekt nebyl mezi poskytovateli žádný výrazný rozdíl. Nevýhodou u řešení FastCentrik je​ počítání variant jako nových produktů​. Pokud máte produkty v mnoha provedeních, může se stát, že se nakonec nedostanete do daného cenového balíčku, protože překročíte maximální počet produktů.

U Fastcentriku a UPgates jsou veškeré moduly již v ceně každého balíčku a žádné doplňky navíc není třeba doplácet. V tomto má nevýhodu Shoptet, kde musíte u nižších cenových balíčků za některé moduly doplácet a cena je tak dosti proměnná.

  Shoptet FastCentrik UPgates

Propojení s Pohodou a

obousměrný přenos dat

[✔]

[✔]

[✔]

Více variant nabízeného

zboží

Varianta ≠

položka

Varianta = položka

Varianta ≠

položka

Filtrace dle parametrů

[✔]

[✔]

[✔]

Platba kartou (platební

brána GoPay, ComGate)

GoPay

[✔]

[✔]

Napojení na dopravce

PPL

[✔]

GeisPoint

[✔]

EET řešení

[✔]

[✔]

[✔]

Automatické párování

plateb

[✔]

[✔]

[✔]

Online skladová

dostupnost a blokace

produktů

[✔]

[✔]

[✔]

Věrnostní program pro

zákazníky

[✔]

[✔]

[✔]

Slevové kupony

[✔]

[✔]

[✔]

Diskuse a hodnocení

produktů

[✔]

Na Facebooku

[✔]

Související a alternativní

produkty

[✔]

[✔]

[✔]

Sady a příslušenství

[✔]

X

[✔]

Vyhledávač s

našeptávačem

[✔]

[✔]

[✔]

Napojení na Google

Analytics

[✔]

[✔]

[✔]

Možnost hodnotit e-shop

na zboží a heuréka

Heuréka

[✔]

[✔]

Možnost nákupu bez

registrace

[✔]

[✔]

[✔]

Propojení se soc. sítěmi

[✔]

[✔]

[✔]

Možnost vlastních úprav

přepravy

[✔]

[✔]

[✔]

Ověření zákazníka

pomocí ARES

[✔]

X

[✔]

Neomezené odesílání

newsletterů

15 000 /

měsíc

[✔]

10 000 / měsíc

Emailové schránky

neomezeně

max. 10

schránek

[✔]

100 Kč/ měsíc 

Informace na závěr

Výše jsou popsány základní funkčnosti a seznam modulů jednotlivých řešení. Pro výběr vhodného e-shopového řešení je nutné se dále podívat na možnosti těchto jednotlivých modulů.

Všechna zmíněná řešení bezesporu patří mezi kvalitní systémy, které se neustále vyvíjí. Ovšem existují mnohdy malé, ale přesto zásadní rozdíly v použitelnosti jednotlivých modulů.

Ve své praxi se soustředím na e-shopy s individuálními požadavky, s potřebou řešit nestandardní situace a přizpůsobovat e-shop na míru sortimentu a zákazníkovi po designové i funkční stránce. Z tohoto důvodu velice často buduji nový e-shop nebo provádím migraci na řešení UPgates.

Pokud plánujete migraci e-shopu, doporučuji pročíst článek - ​Převod e-shopu na jiný systém, aneb, jak se postavit k migraci e-shopu [ https://www.upgates.com/cz/a/prevod-e-shopu-na-jiny-system-aneb-jak-se-postavit-k-migraci-e-shopu ]

UPgates poskytuje jako jedno z mála krabicových řešení přístup do html samotné šablony, díky čemuž je možné e-shop individuálně upravovat, měnit takřka neomezeně jeho design a rozšiřovat funkčnosti jednotlivých modulů dle potřeby.

Takové možnosti jsou u krabicových systémů nestandardní a otevírají dveře zcela novému prostoru práce s krabicovým systémem, kde je možné snadno vytvořit svépomocí e-shop pro nenáročný projekt naprosto bez nutnosti znát kódování a zároveň je systém schopen vyhovět i extrémně náročným projektům, kde je nutná potřeba individuálních funkcí i designu.

Za sebe považuji systém UPgates za velice schopný a bez obav ho často doporučuji jako jedno z nejlepších řešení na trhu, které budoucího provozovatele nezklame a poroste s potřebami jeho e-shopu.

Kamil Kopecký


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2019042500-velke-srovnani-top-e-shopovych-reseni/ ].