× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Elektronika nepatří do odbaveného zavazadla, na některé baterie potřebujete do letadla povolení

[ http://programujte.com/profil/24875-tomas-cada/ ]Google [ ?rel=author ]       23. 7. 2019       12 503×

Češi využívají leteckou dopravu zejména v létě, kdy cestují na dovolenkové pobyty. Stále častěji si s sebou vozí různá elektronická zařízená, navíc ve stoupajícím množství. Pro zařízení napájená Li-Ion akumulátory ovšem v letecké přepravě platí zvláštní předpisy, neboť se jedná o potenciálně nebezpečné předměty. 

Ačkoliv se přesné znění regulací může napříč státy i leteckými společnostmi lišit, obecně platí, že bez předchozího povolení lze převážet jen baterie s kapacitou do 100 Wh. Pravidla pro leteckou přepravu elektroniky shrnuje ve svém komentáři Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Na letní dovolenou čeští turisté stále častěji cestují letadlem. Například letos v létě vyrazí na svůj prázdninový pobyt vzdušnou cestou celých 76 % turistů, jak ukazují prodejní statistiky cestovní agentury Invia. Na palubách letadel i v dovolenkových destinacích rovněž čím dál častěji dělají lidem společníky jejich elektronická zařízení. Mobily, tablety, GoPro kamery, DVD přehrávače, fotoaparáty či powerbanky a elektronické cigarety, které si s sebou turisté na dovolenou balí, jsou nejčastěji poháněny Li-Ion bateriemi, pro jejichž leteckou přepravu ovšem platí zvláštní pravidla.

Převážení lithiových baterií v letadlech se řídí předpisy Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) a Mezinárodní asociace leteckých přepravců (IATA). V posledních letech přitom došlo k jejich několikerému zpřísnění. Pravidla pro přepravu lithiových baterií a akumulátorů se zpřísňují kvůli snaze o zvýšení bezpečnosti cestujících.

V uplynulých letech byly zaznamenány případy, kdy tento typ akumulátoru během letu vybuchl. Kupříkladu v únoru 2017 během letu mezi Pekingem a Melbourne explodovala sluchátka, která měla cestující přímo kolem krku. Žena utrpěla popáleniny v obličeji. Přestože tyto případy nejsou časté a obvykle jsou způsobeny nekvalitní a nedostatečně prověřenou baterií, letecké společnosti logicky chtějí riziko exploze Li-Ion baterií snížit na naprosté minimum.

Bateriedo letadla jen s kapacitou do 100 Wh

Pro běžné cestující v letadlech znamená zpřísnění podmínek pro přepravu Li-Ion baterií zejména to, že svá elektronická zařízení nesmí ponechat v odbaveném zavazadle v nákladním prostoru, ale musejí si je s sebou vzít do kabiny v příručním zavazadle. Platí přitom, že takto lze běžně převážet pouze baterie s kapacitou do 100 Wh. Do této kapacity by se měla vlézt všechna obvykle používaná zařízení od mobilů a chytrých hodinek až po laptopy a většinu externích zdrojů. Přesto je důležité před cestou všechny baterie v zařízeních zkontrolovat, zda limit náhodou nepřekračují a zda jsou opatřeny štítky deklarujícími jejich parametry.

Pokud akumulátory ponecháte v zavazadle k odbavení, připravte se na průtahy. Všechny kufry totiž procházejí rentgenovou kontrolou, která elektroniku odhalí. Poté budete vyzvání dostavit se ke kontrole, baterii ze zavazadla vyjmout a přemístit ji do příruční tašky. 

Baterie musí být nabité, ideálně na třetinu

Počítejte rovněž s tím, že vaše elektronika projde na letišti bezpečnostní kontrolou. Veškerá větší zařízení z kabinového zavazadla tudíž musíte vyndat do přepravky k samostatné kontrole mimo zavazadlo a můžete být též vyzváni, abyste zařízení zapnuli a vypnuli. Kontroloři si tím způsobem ověřují, že jde o funkční zařízení a nikoliv atrapy maskující například bombu. Raději proto mějte svá zařízení nabitá natolik, aby toto ověření mohlo proběhnout. Pokud se vám elektroniku nepodaří zapnout, může to znamenat zbytečné komplikace a průtahy kontroly. Pozor ale na to, že akumulátory dle předpisů nesmějí do letadla plně nabité. Jejich aktuální kapacitu předpisy většiny společností omezují na méně než 30 procent. Samozřejmě není dovoleno baterie během letu nabíjet.

Pro převoz baterie s kapacitou nad 100 Wh potřebujete povolení

Může se stát, že budete potřebovat letecky přepravit i zařízení, jejichž baterie kapacitu 100 Wh překročí. Typicky se může jednat o elektrické invalidní vozíky či další zdravotní zařízení. V tomto případě platí, že se musíte obrátit na danou leteckou společnost a požádat ji o povolení tato zařízení přepravovat. Po předchozí domluvě a povolení tak lze převážet baterie s kapacitou až do 300 Wh.

Jelikož se však obecné předpisy o převážení lithiových baterií mohou lišit napříč leteckými společnostmi i jednotlivými dopravci, vždy je potřeba si vše dopředu ověřit. Například americký Úřad pro bezpečnost v dopravědovoluje převoz Li-Ion bateriío kapacitě100 až160 Wh i v odbaveném zavazadle, LetištěPraha zase povoluje přepravu elektronických zařízenív odbavených zavazadlech, pokud jsou z nich lithiové baterie předem vyndány.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2019072300-elektronika-nepatri-do-odbaveneho-zavazadla-na-nektere-baterie-potrebujete-do-letadla-povoleni/ ].