× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

[ http://programujte.com/profil/20356-redakce/ ]Google [ ?rel=author ]       zatím neprovedena       21. 1. 2022       12 976×

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Posuňte se od manažera k lídrovi

Z pozice manažera vyplývá, že vést tým je jedním z jeho hlavních úkolů. Manažer by tedy měl být především dobrým lídrem. Jak na to?

  1. Důvěřujte svým lidem.

Bez důvěry to nejde. Neustálá kontrola nepřispívá pohodové pracovní atmosféře a podřízení se mohou cítit frustrovaní z každé chyby. O to víc jich pak mohou udělat. Pokud máte v týmu kvalitní lidi, svěříte-li jim důvěru, budou se ji vždy snažit nezklamat.

  1. Buďte empatický, mějte pochopení.

Aneb jste také jen člověk. Je jedno, v jaké pozici se nacházíte, jsou občas dny horší a dny lepší. Mějte pochopení pro různé charaktery a životní situace lidí ve svém týmu. Zajímejte se, pozorujte.

  1. Chvalte.

Cukr a bič. Najít optimální poměr je skutečný oříšek, ale dostatečně chválit své lidi není nikdy chyba. Taková pochvala dokáže zázraky. Dá lidem pocit, že nejsou zbyteční, motivuje je, dodává sebevědomí a příště se nebudou bát zase o něco větších výzev. Pokud nemáte po ruce jiné motivační prostředky (benefity, odměny apod.), pak slovní chvála je to nejmenší, co můžete pro spokojenost svých lidí udělat.

  1. Vyžadujte zpětnou vazbu a přijměte kritiku.

Pryč s nedotknutelností. I v manažerské pozici můžete dělat chyby. A tou největší je ignorovat názory svých lidí. Chtějte zpětnou vazbu nejen na způsob vedení, na pracovní postupy a ukažte, že umíte přijmout kritiku.

  1. Buďte vzorem ve své roli.

Mějte přehled v oboru. Není třeba být specialistou na vše, ale mít aktuální přehled v oboru je pro roli manažera nezbytností. Také však nejnáročnějším úkolem.

Přemýšlíte-li, jak se poprat se všemi body, především s tím posledním, pak odpovědí může být studium. O studiu MBA už jste možná slyšeli (některé vtipy jsou nesmrtelné), ale nenapadlo vás, že by mohlo být právě vám prospěšné.

Vzdělávejte se

Program MBA Řízení informačních technologií [ https://www.businessinstitut.cz/programy-mba/mba-informacni-technologie ] Business Institutu IT manažerům poskytuje odbornou přípravu k navrhování, implementaci a řízení informačních systémů, zasvěcuje je do efektivní aplikace existujících manažerských standardů a rámců pro řízení jednotlivých aspektů IS/IT, vzdělává je v oblasti testování IT aplikací a služeb, řízení a analýzy dat, architektury IT i IS a pochopitelně i v oblasti řízení rizik a auditování informačních systémů a informačních technologií obecně. Absolvent tohoto programu získá hluboké prakticky aplikovatelné informace, které mu poslouží jak na jeho současné pozici, kde mu pomohou zvládnout nároky plynoucí z řízení IT, tak při jeho dalším kariérním růstu.

O přínosnosti programu MBA Řízení informačních technologií Business Institutu svědčí i reakce absolventů. „Lektorská setkání byla vedena ve velmi konstruktivním a přátelském duchu, poznatky bylo možno aplikovat obratem ve vlastní praxi,“ vyzdvihuje například Pavel Hendrych pracující na pozici Chief Operations Officer. „Studium MBA mi přineslo nesmírně mnoho v oblasti získání nových znalostí a lepší orientace v současném, rychle se vyvíjejícím světě, informačních technologií,“ uvádí zase Patrik Michnáč, jednatel firmy X-Tech, s. r. o. „Studiem jsem nejen srovnal krok s mladší generací, ale dostal se zase dopředu. Zjistil jsem, že u kolegů jsem získal větší respekt,“ hodnotí výsledky studia Dalibor Švrček, Senior Configuration Manager.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2022011800-jak-vest-kvalitne-tym-v-it-oboru-naprogramujte-si-ty-spravne-manazerske-kvality/ ].