Poraďte mi v ktorom jazyku programovať?...Aké sú prednosti VB a C++ ?
Fórum › Offtopic
Visual Basic versus C++
To Laik : uprime... neumim nejak moc ani v jednom. ale asi bys mel rict CO chces programovat, na jake urovni atd. Nebo tim udelas takovy flame, ze kazdy rekne svuj oblibeny jazyk a nic se nedozvis. ucim se c++, presto ze mi nikdy moc neslo k srdci - ptz on ten python nekdy nestaci...:)
To Laik : Tak podle mě je pracovně dostupnější C++. Je možná trochu rozšířenější, pokud budeš dobrý, práci najdeš snad v pohodě, má snad neomezené možnosti. Visual Basic - v něm jsem nikdy neprogramoval, proto nechci posuzovat. Ohledně C++ mi vadí složitost. prostě po pythonu mi kod přijde, že kod je 3x až 4x delsi...
pozri sa na nejaky program vo VB a v C++, ktory je krajši ? ten si vyber, aj tak potom prejdeš na C# :-D Tým že sa budeš učiť iný jazyk ako budeľš neskor používať skoro nič nestratíš. Ak vieš myslieť ako programátor (nie ako ten normálny priemerny obyčajný nechápajuci homo sapiens) tak je jazyk len nástroj ;) a za mesiac až 3 si dokážeš plne osvojiť iný.
No VB je určitě jednodušší, mě to tak příjde. napšíeš v tom rychle nějakou tu aplikaci. Jinak ve firmách se poměrně drží i Delphi
VB je podstatne jednodussi. Na zakladni veci je to programovani tak na urivni JavaScriptu (jestli ho znas). C++ je podstatne slozitejsi, ale odmenu za to je lepsi kontrola a vyrazne vetsi rychlost vysledneho kodu. A nepotrebuje knihovny (lepe receno - umi si je narozdil od VB zakompilovat do sebe). Kdyz udelas program ve VB, tak musis jeste kazdemu uzivateli zdelit, ze si ma nainstalovat VB runtime prislusne verze (coz treba me v 99% pripadu od pouzivani programu/hry okamzite odradi).
To CommanderZ : tak knihovny můžeš dát do instalátoru. Runtime už beztak má skoro každej na pc.
Moje ne :smile20:
C++ je docela složítý jazyk pro začátek ... ale rozhodně doporučuju ... člověk se při tom naučí i spoustu dalších věcí které mu u jiných jazyků uniknou (VB, PHP apod.). Jinak taky dobrá volba je Java, která není až tak složitá na naučení (pokud nepočítám OOP) a je po ni docela velká poptávka ...
A o cem je java jinym nez o OOP?
To CommanderZ : a čo keby som vložil tie runtime knižnice do porgramu?...a hneď pri inštalácií by sa nainštalovali aj knižnice runtimu?.JScript má výhodu pretože používa eventy ktoré sú dané (onmouseover ap.) ale keďže ho zakomponovať do programu neviem teda pri programovaní programov ho nevyužívam... len by ma zaujímalo ktorý runtime mám využiť?...ja mám VBStudio 2008 EE(376MB) a má kopu vymožeností ale pri hlbšom skúmaní tohto prográmku mi došlo že neobsahuje všetky templaty...teda musím stiahnúťešte Visual Studio 2008....
Pri C++ máš takmer úplnú kontrolu nad kódom a nad behom aplikácie, aplikácie sú rýchlejšie, pružnejšie a v C++ napíšeš skoro všetko, na čo si spomenieš (aj to je len relatívne, takže kľud :). V C/C++ sa píšu hry, rozsiahle aplikácie a pod. Máš úplnú kontrolu napr. aj nad pamäťou (ručne alokuješ a uvoľňuješ pamäť) a nad inými vecami... Inak výsledná aplikácia je veľmi nenáročná.
V prípade .NET je kód náchylnejší k prelomeniu (dekompilácia, reverzné inžinierstvo) a ani tzv. obfuscatory ti nezaručia úplnú bezpečnosť. C# je síce jazyk pekný a čistý (tomu hovorím raj programátorov :D ), ale .NET ako také je dosť o slabé v závislosti na runtime knižniciach na rozdiel C/C++. Všade potrebuješ príslušnú verziu .NET Frameworku (2.0 má veľkosť okolo 30MB), i keď to už majú v sebe väčšina predinštalovaných OS Windows. Ak sa rozhodneš pre .NET, zostaneš trčať furt len pri Win, na Linuxe je verzia MONO dosť na h... a nevyrovná sa VS na Win.
Ak myslíš Visual Basic v starších verziách ako 4,5,6, tak si myslím, že tie runtime knižnice nie je problém zohnať. Ale stále si viazaný na Windows a staršie verzie VB sa mi nepáčia... Keď už ideš na VB.NET, tak odporúčam radšej C# (ako beginner som nemal spraviť tú blbosť, že som fungoval na VB). VB kód je imho ukecanejší a sú tam niektoré špinavosti, ktoré C# nemá. C# je celkom čistý jazyk a kompiler nepodporuje niektoré veci, ktoré sa odporúča (neskúmal som nejak bližšie prečo) používať. Napr. taká namespace VisualBasic (tuším sa volá tak nejak) Ale zasa je fakt, že pre začiatočníka je lepšie učiť sa na niečom jednoduchšom ako je VB.
Pokiaľ vieš myslieť ako programátor, jazyk je pre teba len prostriedok, ako bolo povedané, nejaký súbor pravidiel a zákonitostí (= syntax :D), ktoré musíš dodržiavať a ktoré ti nerobia problém naučiť sa. Každopádne odporúčam C-like syntax, i keď som bol kedysi zarytý VBčkar.
Upozornenie: Tento príspevok môže byť ovplyvnený subjektívnymi názormi autora, ktorý vás žiada, aby ste prípadné blbosti v jeho príspevku taktne opravili a nerobili z neho škandály :D :D
každopádně pokud by to bylo hobby, tak asi Python :) registry by měl zvládat(*). prostě
static object main_object = new object(); //C#
se mi opravdu moc nelíbí. mám radši jednoduchost, kde nepíšeš zbytečně.
(*) a zvládá - http://effbot.org/zone/python-register.htm
registry, zase dalsi "hacker"?
cojavim, tak se do registru zapisuje volanim systemove knihovny a to by mel zvladnout kazdy ProgJazyk
VB je jednoduchy, ale nakej herni trhak, ovladac nebo OS v tom neudelas, zase je dobrej na spravu databazi a taky jeho implementace jako VBA do MSO a OOo, tam je naprosto idealni, ale mam pocit, ze C++ by na tebe bylo moc slozity
zkousel jsem oba a zustal jsem u VB.NET a ted sem kvuli skole presel a VB6
To Tocimanko : mno ja teraz VBčkujem...ale nejak mi to moc nejde ;)...potom sa pokúsim aj o C++ ale to zase bude sťahovania...
To Zavi : hacker?Vyhľadaj si na tomto servery zmena registrov a potom uvidíš koľko článkov víjde...
ja bych jednoznacne volil C/C++ (hlavne tedy to C ;-) ) hlavne tedy kvuli prenositelnosti na jine OS...VB mam spojen s WYSIWYG editory, kde si naklikam par inputu a buttonu, pridam nejake eventy a mam hotovou aplikaci...k takovymto vecem mam odjakziva odpor...vede me to k myslence, ze m$ postavil vsechny sve produkty na klikani mysi (programujeme mysi, instalujeme mysi, administrujeme mysi)...
DEV-C++ neni tak spatnej, ale na VisualStudio nema, no
prenositelnost znamena, ze ten program muzes zkompilovat i pro linux, MAC, BSD, Solaris a buhvico jeste, VB(.NET) ti pude jenom pod Windows
a jestli ti nesel VB, tak na C++ rovnou zapomen
To Earl Cash : Náhodou, RAD má něco do sebe. Pokud děláš API, je jedno, jestli to napíšeš kódem, nebo umístíš na form button a akorát přidáš event -> výsledek to bude mít stejný. Navíc, z vlastní zkušenosti z Delphi vím, že pomocí RAD stejně uděláš jen tu omáčku pro oko uživatele a to hlavní musíš napsat kódem, jako kdekoliv jinde.
To Laik : C++ není nejlepší volba pro začátek .. člověk se sice naučí hodně o tom jak co funguje, ale nic v tom nenapíše a většina lidí to vzdá, proto je imho lepší začít se učit základy programování na něčem trošku jednodušším .. ikdyž VB nemám rád, ale třeba Java taky není od věci ..
To Laik : Pokud nevidíš využití pro Javu, tak to radši ani nekomentuj ... Java se používá naprosto všude .. Mobilní zařízení, vícevrstvé webové aplikace, na desktopu se taky rozšiřuje (Netbeans, JDownloader, Azureus a milion dalších) .. tak se nevyjadřuj k něčemu o čem vůbec nic nevíš .. to že tomu nevěříš nikoho nezajímá pokud neuvedeš relevantní důvod (nepočítá se to že ji neumíš)
To Laik : Pro začátek je VB lepší (ještě o něco víc je IMHO Pascal, ale to je věc názoru), ale C++ bych' rozhodně nezahazoval.
VB je rozhodně pro začátek lepší ... sice se tam člověk naučí spoustu zlozvyků, ale na složitějším jazyku (C/C++) se úplný začátečník nemá šanci naučit algoritmizaci .. Java je imho docela jednoduchá ... člověk nemusí hned psát OOP, což stejně půlka lidí nepíše a používá třídy jenom jako kontejnery na funkce ...
To Nefaritus : Bohužel, ač jsem přesně opačný případ, nenašel jsem důvod programovat webové aplikace, jsem spokojený na desktopu, všechny průzkumy ukazují, že za ne moc dlouhou dobu bude desktop akorát kernel s prohlížečem a veškeré aplikace budou realizovány přes web. Což, kdykoliv to někde čtu, mě uvede do VELMI hlubokých depresí...
To czbero : Tak první předzvěstí jsou webové aplikace co nabízí google, či ta online verze photoshopu. Google vlastně už vydal vlastní operační systém, který je založen na připojení k netu a google aplikacích, pak existuje spousta online operačních systémů a mezi takové předzvěsti patří i aplikace Mozilla Prism.
To KIIV : mno...ale mám problém...pretože mi nejde nainštalovať Visual Basic 2008 EE (bol som debil a som ho odinštaloval)..nedokáže mi stiahnúť komponenty teda píše že sa nevie napojiť na server...
No, czbero, možná by nebylo od věci ujasnit člověku, který se v tom moc neorientuje, že != znamená nerovná se, ono člověk, co neví, že ! je negace (i když nechci Laika podceňovat) ten vykřičník prostě může přehlídnout.
Mimochodem, Laiku, na http://www.vbasic.cz/serialy.asp je něco pěkného o obou, opravdu si neplést VB6 a VB.NET. Imho, VB je "ošklivý" jazyk. Velmi pomalý, ale na jednodušší aplikace je vskutku celkově jednodušší. Nevím, já si budu kupovat knihu VB jen ze zvědavosti. Jinak, nevím, odkud stahuješ VB (nečetl jsem celou diskuzi, ale hádám, že se chceš učit v VB.NET), ale po chvilce googlení najdeš tuhle "spešl" MS stránku - http://www.microsoft.com/express/download/ , kde můžeš sosnout i offline verzi instalace :-)
Byt tebou,tak bych se VB vyhnul velkym obloukem a to z jedineho duvodu: Uplne jina syntaxe!!! Ono vetsina dnesnich jazyku je tak nejak zaloza na C-like syntaxi a to VB jaksi nema.A pokud se chces ucit programovat,tak bych zacal treba c# nebo c++ nebo java,ale VB rozhodne ne.
To Laik : Jestli mas v C++ problemy na zacatku, tak na nej zatim zapomen. Proste by jsi zatim nepochopil slozity veci.
Nevim, jak jsi na tom s programovanim, jestli jsi uplnej novacek tak postaci napr. Pure Basic, Dark Basic, proste nejaky takovy Basicy, kde syntax neni C-like, ale podle me to je podobny. Ten VB moc neznam, ale nezda se mi jako uplne super volba...
Ale kdyz budes chtit programovat jen pro sebe, tak Basicy stacej. Kdyz pochopis zakladni principy, tak se snaz budes ucit C++. Ale zase je na tobe jestli se ti bude zamlouvat OOP (C++) nebo ne (C).
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Delphi versus Visual Basic — založil luděk
Visual basic — založil Saint
Visual Basic — založil Polarkos
Visual Basic — založil curro70
Visual Basic? — založil Jiří