Elma – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Elma – Pascal – Fórum – Programujte.comElma – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
26. 8. 2008   #1
-
0
-

Čau všem, určitě spousta z Vás zná hru elastomania. Zajímalo by mě, jak by se taková hra dala naprogramovat, nebo spíš co člověk potřebuje umět, aby takovou hru naprogramoval? Budu rád i za nějaký link, protože jsem nic moc o programování fyziky nenašel.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #2
-
0
-

musis znat akorat zakony akce a reakce, rozklady sil, gravitaci, pohyby (vcetne rovnomerne zrychlenych, zpomalenych), vrhy, nekdy i lom svetla, odrazy svetla.....
a samo musis umet myslet

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
26. 8. 2008   #3
-
0
-

no dobře to znám. takhle, umím v pascalu "naprogramovat" míček (circle), který se odráží od stěn například. a teď hodně zjednodušená elastomania, chci naprogramovat dvě kolečka (nemusí se ani otáčet) spojená nějakou třeba bezhmotnou pevnou tyčí, aby se reálně odrážely od stěn. jak na to?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #4
-
0
-

udelas si objekt z dalsich objektu... treba kolecko, tyc.. pak musis mit nejakej zpusob jak zjistit jestli je treba jeden bod v kolizi, jestli je usecka v kolizi a tak
mozna by stacila ta usecka... a pak jestli se treba nedotykaj dva objekty (ne v ramci jednoho)

aby si zavolal treba kolize( objekt, bod/usecka/objekt ) a ono ti to zkontrolovalo vsechny podobjekty

pak natoceni bude trochu horsi... to se delava pomoci transformacnich matic ale nic ti nebrani to zkusit sam... tam pujde asi hlavne o teziste a tak...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Mircosoft+1
Věrný člen
26. 8. 2008   #5
-
0
-

Na Elastomanii potřebuješ zhruba tohle:
1) Definovat prostředí pomocí orientovaných úseček (každá má na jedné straně "venku" a na druhé "uvnitř" - zkus googlit heslo "BSP strom" nebo tak něco).
2) Umět detekovat kolizi kružnice s orientovanou úsečkou (kola vs. objekty na mapě). Zapátrej na síti nebo v nějaké učebnici matematiky, zpaměti tyhle vzorce neznám.
3) Umět detekovat kolizi bodu s orientovanou úsečkou (hlava jezdce vs. objekty na mapě).
4) Motorku zredukovat do hmotného bodu s určitým momentem setrvačnosti.
5) K tomu bodu pružně připojit kola (vztah pro lineární pružinu zobecněný do roviny) a napevno hlavu.
6) Napsat si otáčecí algoritmus (viz např. http://int21h.ic.cz/?id=53).
7) Přes Newtonovy zákony (a=F/m, akce a reakce) napsat algoritmus na pohon zadním kolem a brždění.
8) Složit z toho engine, tj. pohyb, otáčení a gravitaci v diskrétním čase.
Plus ještě pár prkotin typu grafika atd..

Je to velice zajímavá aplikace a dá se na tom hodně naučit. Jestli chceš, zkusím taky po něčem zapátrat - docela mě to zajímá :smile2:

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.161.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
26. 8. 2008   #6
-
0
-

To KIIV : ok, s objekty jsem ještě nepracoval, takže v objektovém prog. nejsem vůbec sběhlý. takže začnu tam :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
26. 8. 2008   #7
-
0
-

To Mircosoft : díky moc za odpověď! programovat se teprve učím, takže BSP stromy a složitější grafiku vynechám (jelikož taky umím jen v pascalu :)) takže zkusím začít s hodně redukovanou "elmou" jak jsem psal jen např. dvě kola bez pružin spojená tyčí, která se odráží od "stěn" obrazovky. začnu si s tím hrát :) to, že tě to také zajímá je super, aspoň nejsem sám :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #8
-
0
-

To Petr : tady v tomdle se objekty uz docela hodi... neobjektove se to dela hure

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #9
-
0
-

To Petr : ale jestli se teprve ucis tak zkus neco jednodussiho nez zrovna hra... vsichni co zacinaj programovat zasadne chtej hnedka moc tezky veci a pak na tom ztroskotaj... obzvlaste hry... tam uz to chce i umelou inteligenci a analytickou geometrii a takovejch veci co se i programujou ne zrovna trivialne...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
26. 8. 2008   #10
-
0
-

To KIIV : jasně, já si uvědomuju, že naprogramovat např. kompletní elmu s levely, atd.. je obtížný, aby to bylo hratelný. co mě spíš na elmě zaujalo je to, že ačkoliv je to dost jednoduchá 2D hra, tak je velice hratelná právě kvůli skvěle reálné fyzice. pružiny, brždění atd... takže spíš mě zajímá jak naprogramovat fyzikálně reálné chování objektů a praávě proto chci začít s tím, třeba jen s těmi dvěma koly bez pružin, pak jen třeba objekt na pružině atd. prostě naučit se podstatu částí k elmě potřebných, které vypsal mircosoft a pak až někdy se pokusit vše dát dohromady a zkusit z toho poskládat hru, a to asi ne v pascalu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #11
-
0
-

no to uz se muzes i podivat na neco o simulaci .. to je pomerne hodne narocne odvetvi :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
26. 8. 2008   #12
-
0
-

udělal jsem jen první krůček s procedurami na otaceni a posun tech dvou kolecek, ale nevim, proc se pri kazdem otoceni ta tyc o trochu zkrati.. je to kvuli zaokrouhlovani?

program elma;

uses math, crt, graph;

const rad=5;
pol=20;
motox=200;
motoy=100;
type

vektor = record
x,y: integer;
end;

var

Gd, Min, Max, i: integer;

moto, tyc: vektor;


procedure inic_kola;
begin
tyc.x:=pol;
tyc.y:=0;
end;

procedure inic_moto;
begin
moto.x:= motox;
moto.y:= motoy;
end;

procedure otoc(alpha: real);
begin
tyc.x:=round(cos(alpha)*tyc.x - sin(alpha)*tyc.y);
tyc.y:=round(sin(alpha)*tyc.x + cos(alpha)*tyc.y);
end;


procedure posun(x,y: integer);
begin
moto.x:=moto.x+x;
moto.y:=moto.y+x;
end;


procedure vykresli;
var px,py,zx,zy: integer;
begin
px:=moto.x+tyc.x;
py:=moto.y+tyc.y;
zx:=moto.x-tyc.x;
zy:=moto.y-tyc.y;

line(px,py,zx,zy);
circle(px,py,rad);
circle(zx,zy,rad);

end;

begin
Gd:=9;

GetModeRange(Gd, Min, Max);

SetGraphMode(Max);

InitGraph(Gd, Min,'');

inic_moto;
inic_kola;
vykresli;


repeat
otoc(pi/18);
vykresli;
delay(500);
until keypressed;

end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
imcold0
Newbie
26. 8. 2008   #13
-
0
-

Na výpočty hernej fyziky existujú aj rôzne podporné knižnice, nemusíš teda začínať úplne od nuly, ak nechceš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.167.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
26. 8. 2008   #14
-
0
-

si vypisuj hodnoty...

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 8. 2008   #15
-
0
-

To Petr : Přesně tak, zkracuje se ti kvůli zaokrouhlování. Souřadnice musíš ukládat reálné a zaokrouhlovat je jenom při kreslení na obrazovku.

P.S.: Objektově to psát určitě nemusíš. V případě jedné motorky to tak imho bude i jednodušší.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.249.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
27. 8. 2008   #16
-
0
-

To Mircosoft : tak jsem to změnil, ale zkracuje se mi to, i když to zaokrouhluju jen při vykreslování... doplnil jsem to kontrolou, jestli se délka zkrátila a v případě že jo, tak to souřadnice podle toho zdelší...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 8. 2008   #17
-
0
-

Moment, jak to zaokrouhluješ? Myslel jsem to takhle:

line(round(px),round(py),round(zx),round(zy));
čili souřadnice zůstávají pořád nezaokrouhlené, zaokrouhlují se jenom jejich kopie, co předáváš jako parametry kreslicím procedurám.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.249.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
27. 8. 2008   #18
-
0
-

To Mircosoft : ano, i když to zaokrouhlím jen při předání kreslícím procedurám, stejně se to zkracuje

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
KIIV
~ Anonymní uživatel
8631 příspěvků
27. 8. 2008   #19
-
0
-

a urcite si udelal
x,y: integer; -> real;
jinak se ti to bude zaokrouhlovat tak jak tak :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
28. 8. 2008   #20
-
0
-

Tak jsem udělal pomocí vektorů a kružnic opravdu mega-jednoduchou reprezentaci motorky a mam zatim jen procedury na pohyb tyhle hybridni "motorky". bude potřeba posunovat celou motorku (proc posun), otacet celou (proc otoc_moto) a otacet s kolem, ktery motorku pohani (otoc_kolo). pro otestování těchto procedur jsem udělal ještě funkci na mačkání kláves. šipkami nahoru a dolu se zrychluje kolo, doleva doprava se zrychluje otaceni cele motorky a klavesami a,s,d,w se motorkou da hybat... kdyz ale chci takto klavesami menit to, co se meni v okne graph, musim mit aktivni okno s programem a okno graph je samostatne, v pripade hry pak tedy budu muset udelat neustale prepinani mezi maximalizovanym graph oknem a "programem"
jinak co na to rikate? ty draty uprostred kola jsou pri zrychlovani a zpomalovani stale mene kolme, ale to zase bude nejake zaokrouhlovani nebo nevim :) ted je na rade fyzika...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
28. 8. 2008   #21
-
0
-

To Petr : jo jeste zastavuje se to escapem a za slovem "programem" mel byt otaznik :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Mircosoft+1
Věrný člen
28. 8. 2008   #22
-
0
-

Nechápu, co myslíš těmi okny (okno s programem, okno s grafikou a tak). Program normálně jede na celé obrazovce v grafickém režimu; jestli ne, tak je něco špatně (alt+enter jsi zkoušel?). Píšeš to v TP nebo v čem? Jestli v TP a máš dva monitory, tak na jednom máš vývojové prostředí (editor zdrojáku), a na druhém ti běží program se vším všudy, ale o klávesnici by se hádat neměly, ne?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.158.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
28. 8. 2008   #23
-
0
-

To Mircosoft : Mám Freepascal. Příkazem Initgraph se otevře okno s názvem graph window application kde se mi vykresluje ta motorka. Ale zvlášť je okno Freepascalu, kde je textový režim, kde se mi vypisujou věci jako třeba po příkazu writeln atd... no a tohle okno musím mít aktivní, abych mohl Readkeyem načíst nějaké klávesy a aby se třeba mohla změnit úhlová rychlost kola, změna se mi vykreslí ale do toho okna graph window application. Když tohle okno není přes celou obrazovku, tak to není třeba takový problém, ale když je, tak to Freepascalský okno není aktivní... Omlouvám se za laické vysvětlení, co se týče počítačového pozadí jsem celkem lama...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
28. 8. 2008   #24
-
0
-

tak koukám, že v TP to je jinak, tak jak říkáš, takže dobrý :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
29. 8. 2008   #25
-
0
-

Jak vytvořím v TP exe soubor? dík V tom Freepascalu se mi při kompilaci automaticky vytvořil, tady žádný exe soubor nevidím

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
29. 8. 2008   #26
-
0
-

Musíš nastavit pod záložkou "Compile" je napsáno "Destination memory", musíš klepnutím nastavit "Destination disk". Nicméně, jede to přesně tak, jak říkáš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
29. 8. 2008   #27
-
0
-

To Garret Raziel : dík moc, s tím "jede" myslíš ten prográmek?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
29. 8. 2008   #28
-
0
-

To Petr : Jj, že ve Freepascalu je to jako externí okno, zatímco v TP to funguje.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
Mircosoft+1
Věrný člen
1. 9. 2008   #29
-
0
-

-> Petr: Zbastlil jsem něco, co by se ti mohlo hodit: detekce, na které straně dané orientované úsečky se daný bod nachází:

function JeVpravoOd(xb,yb,x1,y1,x2,y2:integer):boolean;

var a,b,c:real;
Begin
if x1=x2 then jevpravood:=(xb-x1)*(sgn(y1-y2))>0 {svisla usecka}
else if y1=y2 then jevpravood:=(yb-y1)*(sgn(x2-x1))>0 {vodorovna usecka}
else begin {obecna usecka}
a:=1/(x2-x1);
b:=1/(y1-y2);
c:=y1*(-b)-x1*a;
jevpravood:=(a*xb+b*yb+c)*sgn((longint(x2)-x1)*(longint(y2)-y1))<0;
end;
End;

Funkce vrací true, pokud je bod [xb,yb] napravo od orientované úsečky z bodu [x1,y1] do bodu [x2,y2], nebo false, pokud je nalevo. Platí pro souřadnicové systémy, kde x přibývá doprava a y dolů (tj. např. obrazovka). Určitě by ještě šla optimalizovat pro rychlost (přepsat do celých čísel a podobně).

Ještě ta funkce Sgn:
function sgn(x:integer):shortint;

Begin
if x<0 then sgn:=-1
else if x>0 then sgn:=1
else sgn:=0;
End;

Vrací znaménko daného čísla.

V Elastomanii byly všechny zdi tvořené mnohoúhelníky, skrz které motorka neprošla. Výše uvedená funkce se pro detekci kolize s mnohoúhelníkem dá použít, stačí zjistit, jestli je motorka vpravo od všech stran daného mnohoúhelníku (když ho bereš po směru hodinových ručiček). Funguje to jenom na konvexní tvary (tj. bez rohů prolomených dovnitř), trojúhelníky jsou bez problémů.

V příloze je ukázka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.249.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Petr
~ Anonymní uživatel
746 příspěvků
4. 9. 2008   #30
-
0
-

To Mircosoft : omlouvám se, že píšu až teď. momentálně na tvoření elmy nemám moc čas, ale určitě se k tomu vrátím a jsem rád, že jsi na mě nezapomněl :) já to vidím tak, že pro mě asi největší problém bude fyzika a sestavení nějakého enginu, aby se to jakž takž pohybovalo reálně... přemýšlel jsem nad tou fyzikou, když třeba roztočená motorka narazí jedním kolem do stěny, jaké přesně fyzikální pozadí to má no a moc jsem na nic nepřišel, ale snad to nějak půjde, nicméně zatím se na chvíli odmlčuji, ale já se vrátím :) a se mnou přijde elma :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.195.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Elma — založil Petr

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý