Slovní úloha – Matematika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Slovní úloha – Matematika – Fórum – Programujte.comSlovní úloha – Matematika – Fórum – Programujte.com

 

RocketBG0
Duch
10. 9. 2008   #1
-
0
-

Nedávno jsem našel takovou úlohu, která se zdá velmi lehkou, ale pak když se zamyslíte tak to bude trošku trvat. Zní tak: Pepík dostal úkol vypočítat součet všech čísel, které se objevují do čísla 200 (1+2+3... a tak až do 200). Pepík to spočítal do páru minutek. Jaký byl výsledek a jaktože dokázal tuto úlohu spočítat tak rychle. Pomůže mi někdo... Přišel jsem na jeden způsob, ale je trošku... ehmm.... řeknem, že zdlouhavý...

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.51.–
Earl Cash0
Věrný člen
10. 9. 2008   #2
-
0
-

napsal si program, ktery to vypocital za nej... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
10. 9. 2008   #3
-
0
-

Pepík je počítač a někdo pro něj na to napsal program? :-)

Ale teď vážně, není to nic těžkého -

Uvědom si, že když sečteš čísla z konců té množiny, dostaneš stejný výsledek

1+200 = 201
2+199 = 201
...

Tohle by ti mělo stačit, další rada už bude samotné řešení...

To Earl Cash : Máme podobné myšlení :smile5:

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #4
-
0
-

Přišel jsem na jeden způsob, ale je trošku... ehmm.... řeknem, že zdlouhavý...


urcite si prisiel na kalkulacku :D
ako uz Earl Cash napisal najlepsi sposob je si urobit vlastny program
a zabere to menej casu ako ta kalkulacka :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #5
-
0
-

To Chrasty :
no tak ma niekto predbehol :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
RocketBG0
Duch
10. 9. 2008   #6
-
0
-

To ne... :) Já jsem vlastně na to šel tak, že jsem z toho udělal dvě řady. První řada začínala číslem 200 a druhá řada číslem 1. Když si tyto dvě čísla sečtete, tak Vám výjde 201. Když půjdeme po řadě sčítat dál, tak teď bude následovat v první řadě číslo 199 a v druhé řadě číslo 2. Když to sečteme zase nám výjde součet 201. Logicky teď budeme vědět, že 201 nám bude vycházet 100 krát, a tímto způsobem jsme vypočítali všechny kombinace sčítání do čísla 200. Na konci první řady totiž výjde číslo 101 a v druhé 100 a to bude poslední sčítací příklad. Takže vychází to nám 201 x 100 a to je 20100. Je to správný způsob nebo existuje kratší a schopnější?

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.51.–
RocketBG0
Duch
10. 9. 2008   #7
-
0
-

Chrasty napsal:
Pepík je počítač a někdo pro něj na to napsal program? :-)

Ale teď vážně, není to nic těžkého -

Uvědom si, že když sečteš čísla z konců té množiny, dostaneš stejný výsledek

1+200 = 201
2+199 = 201
...

Tohle by ti mělo stačit, další rada už bude samotné řešení...

To Earl Cash : Máme podobné myšlení :smile5:



Jo přesně tak jsem to dělal, díky za ověření :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.51.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
10. 9. 2008   #8
-
0
-

RocketBG napsal:

Chrasty napsal:
Pepík je počítač a někdo pro něj na to napsal program? :-)

Ale teď vážně, není to nic těžkého -

Uvědom si, že když sečteš čísla z konců té množiny, dostaneš stejný výsledek

1+200 = 201
2+199 = 201
...

Tohle by ti mělo stačit, další rada už bude samotné řešení...

To Earl Cash : Máme podobné myšlení :smile5:



Jo přesně tak jsem to dělal, díky za ověření :)


20100 je správný výsledek, kratší metodu neznám :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #9
-
0
-

chcelo by to preverit tým pc :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
Earl Cash0
Věrný člen
10. 9. 2008   #10
-
0
-

To netman92 : je to tak... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #11
-
0
-

no chce sa to niekomu napísat?

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
Earl Cash0
Věrný člen
10. 9. 2008   #12
-
0
-

To netman92 :

javascript: result = 0; for(i=1;i<=200;i++){ result += i; }; alert(result);

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.184.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #13
-
0
-

super ale vedel by som to aj sam len isota je gulomet

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
pawlik0
Grafoman
10. 9. 2008   #14
-
0
-

>>> 

>>> Vys = 0
>>> for x in range(201):
Vys = Vys + x

>>> Vys
20100
>>>

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
pawlik0
Grafoman
10. 9. 2008   #15
-
0
-

Vymyslel jsem dost krátkou metodu.

20100

>>> f = 100*100
>>> f
10000
>>> g = 100*50*2
>>> g
10000
>>> f+g+100
20100
>>>

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #16
-
0
-

To pawlik :
vis to zdvovodnit?

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
pawlik0
Grafoman
10. 9. 2008   #17
-
0
-

To netman92 : Vim.

Co dělám tím 100x100? Tím vlastně z 1-199 udělám (1-99 a 1-99)+100x100.
Takže výsledek je (1 až 99 + 1 až 99) + 10000 + 100, kterou jsme vynechali, přičemž jsme již odečetli tu stovku.
Čísla od 1 do 99 jsou snadné, to je 100 x 50 podle Chrastyho způsobu.
To máme dvakrát, takže výsledek je (2x100x50)+(100x100)+100.

2x100x50 = 10000 // těžký výpočet
100x100 = 10000

10000 + 10000 + 100 = 20100

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
10. 9. 2008   #18
-
0
-

nejrychlejsi je davat 1+199 2+198 az 99 + 101 a zbyva jeste zapocitat 200 a 100

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
pawlik0
Grafoman
10. 9. 2008   #19
-
0
-

To KIIV : ja jsem udelal to samy, ale ty stovky jsem spocital zvlast a 1-99 jsem pocital 2x ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
netman920
Super člen
10. 9. 2008   #20
-
0
-

To pawlik :
ok uz rozumiem este ze sa to vyriesilo :-D

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.244.226.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
11. 9. 2008   #21
-
0
-

To RocketBG : Aco se proste podivat do matematickejch tabulek?

BTW pokud hodlas studovat technicke obory, rad si myslim jeste dost uzijes..

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.213.32.–
tmi0
Věrný člen
13. 9. 2008   #22
-
0
-

tak pridam jeste jednu na rady k dobru: pri hrani na pisecku pepicka napadlo spocitat pocet vsech hracek, kterych bylo x; a zacal x odmocnovat tak dlouho, nez soucet vsech jim vypoctenych odmocnin presahl p-nasobek x. kolik odmocnin v zavislosti na x a p (pripadne jeste na exponentu kazdeho odmocneni:)) musel secist?

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.230.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
jozosandy0
Newbie
13. 9. 2008   #23
-
0
-

ide o jednoduchu aritmeticku postupnot, vzorec na vypocet suctu prvych n clenov aritmetickej postupnosti je nasledovny:

((prvy clen + posledny clen) * pocet clenov) / 2

((1+200) * 200) / 2 = 20100

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.212.21.–
Spectator0
Věrný člen
27. 9. 2008   #24
-
0
-

To jozosandy : Asi tak =) Druhák střední :smile1: :smile2:

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
pawlik0
Grafoman
27. 9. 2008   #25
-
0
-

To Spectator : V tom případě to ještě mám tři roky před sebou ;(

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
Spectator0
Věrný člen
27. 9. 2008   #26
-
0
-

To pawlik : Vědět dopředu, se vyplácí! =)

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.150.166.–
. . .
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
27. 9. 2008   #27
-
0
-

Já to mám ještě rok dopředu, ale stejně to znám :smile8: Před pár měsíci jsem totiž potřeboval něco podobného spočítat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
5. 11. 2008   #28
-
0
-

Nejrychlejší je si uvědomit, že před sebou máme součet dvou stovek čísel s průměrem 100,5 :P

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.34.–
MZetko0
Stálý člen
6. 11. 2008   #29
-
0
-

To pawlik : hm, mám taky metodu. 20100 - 20099.5 + 0.5 . Taky dost rychlá co...

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.235.–
"Přirozená inteligence bude umělou brzy překonána. Přirozenou blbost však umělá nemůže nahradit nikdy"
Jára da CIMRMAN
http://www.newgame.cz
ghibulo0
Newbie
10. 11. 2008   #30
-
0
-

To Earl Cash :

javascript na takovéhle hříčky není tak zajímavý jako Haskell ;-), tam stačí napsat jenom:

sum [x|x<-[1..200]]

a výsledek je na screenu :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.177.104.–
Yety0
Stálý člen
22. 12. 2008   #31
-
0
-

To RocketBG : Carl Freidrich Gaus řešním této úlohy fascinoval svého učitele, řešil ji tak, že
1+200=
2+199=
....

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.117.–
Kapitán A. J. Rimmer vesmírný dobrodruh
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 6 hostů

Podobná vlákna

Slovní úloha — založil jerrysla

Slovní úloha — založil prasokure

Slovní úloha — založil Veronika

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý