Zdravím všechny. Potřeboval bych poradit. Je nutné ve Freepascalu nějak nastavovat kompilaci, nebo vše probíhá automaticky. Jelikož i u nejjednodušího programu na vypsání hodnoty mi to vypisuje hlášku Illegal Parameter. (V programu rozhodně chyba není - má jen 3 řádky :-)) Tak sem z toho celkem zklamaný ... Za případnou radu bych byl vděčný.
Fórum › Pascal
Kompilace
Jedná se o špatné defaultní nastavení Free Pascalu. Řešení je naštěstí velmi jednoduché:
1.) Vypni Free Pascal
2.) Najdi si soubor fp.cfg, standartní cesta ve Windows k němu je C:\FPC\2.2.2\bin\i386-win32\
3.) Smaž jej
4.) Zapni Free Pacal a vesele programuj:-)
To Rade.k : No, to musíš vyřešit programově. V praxi stačí přidat příkaz ReadKey do těla programu, přičemž je zapotřebí přidat do klauzule uses jednotku CRT. Takže kód bude vypadat nějak takto:
uses CRT;
begin
WriteLn('Caw');
ReadKey;
end.
Program nyní bude čekat na stisk klávesy.
Rade.k napsal:
Díky moc. Už to šlape. Jestli ještě můžu, dalo by se nějak nastavit, aby mě při kompilaci výsledný program (černé okno) jenom neproblikl a nezhasl, ale zůstal normálně otevřený?
Buď readkey nebo readln nebo cekat z koncem na uplinuti určité doby. To se dělá příkazem
delay (doba_v_milisekundach);
PS: Lepší je používat TurboPascal :)
Lepší je používat TurboPascal :)
To bych neřek. Já ho několik let používal, pak jsem přešel na Free Pascal a už nechci jinak.
Ahoj, zkoušel jsme váš postup ohledně chybného souboru fp.cfg ale nefunguje to. Program si ten soubor při spuštění sám nevytvoří a chyba přetrvává, nevíte někdo co s tím? OP mám Windows Vista.
Díky moc za odpověď.
To oookkk : A smí FP do toho adresáře zapisovat? Není nastavený jen pro čtení nebo něco takového?
Moje stránka.
Freepascal má údajně potíže se složkami, které používají dlouhé názvy souborů (delší než 8 znaků). Visty ale nutí defaultně instalovat do děsivých a bizarních složek, které tuhle podmínku nesplňují. Takže zkontroluj, kde FPC je a kdyžtak ho přesuň do adresáře typu C:\FPC\
Ahoj všem...
Mám problém který mě nedá spať... v TurboPascal mě funguje myš...(i programech) ale když použiji stejnou Unitu ve FreePascal tak mi program hlásí že ovladač pro myš neni a myš nefakči...(v programech) v programovacim prostředi mi funguje.
nevite prosím čím to je a jak to odstranit?
předem děkuji
Vasek
compiler version:2.4.0
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Kompilace — založil Ykita
Kompilace v Qt — založil Turak