Změna CPU - možná? – Hardware – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Změna CPU - možná? – Hardware – Fórum – Programujte.comZměna CPU - možná? – Hardware – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Troja0
Newbie
21. 9. 2008   #1
-
0
-

Rekonstrukce PC-CPU

PC mi chodí celkem slušně pro běžnou potřebu. Po poslední výměně graf.karty jsem mohl pokračovat v hraní her s vyššími nároky. V diskuzi mi bylo též doporučeno změnit procesor. Jak vidíte mám 1000 MHz.
ALE při koupi PC byl označen jako AMD Athlon ™ XP 1500+, ale vykazoval 1333MHz.
Je možné, aby po výměně základní desky, došlo samovolně ke změně na 1000 MHz?
Bylo by možné nějak získat zpět na 1333 MHz? Nebo je to nějaký způsob značení, kdy stávající základní deska nepropustí více jak 1000 Mhz (5x200)?
Zatím i hry s požadavkem 1500 MHz mi jdou, někdy s lehčím zastavením, ale více už ne.
Ten procesor bych asi uměl vyměnit sám za vyšší, jenže nevím jaký by tam měl být podle soklu. Myslím, že nejdříve odpojím napájení ventilátoru > dále jsou po straně až dole klapky, které se odepnou > procesor se vytáhne > oddělí se od chladiče, který by měl mít na sobě chladící lepící vrstvu (nevidím žádné připojení) a opět spojí.
Mám před sebou stránky 14-20 časopisu Computer č. 20/2004. Schoval jsem si je tenkrát pro budoucnost.
Děkuji za každou radu a zdravím Vás Ahojas Troja

-------- Dle AIDA32 -----------
Vlastnosti základní desky
ID základní desky 62-P180-001368-00101111-040201-VIA$K74AP180K7VT4A Pro BIOS P1.80
Název základní desky Neznámý
NOVÉ HODNOTY
Vlastnosti FSB
Typ sběrnice DEC Alpha EV6
Šířka sběrnice 64 bit
Skutečný takt 100 MHz (DDR) 133
Efektivní taktování 200 MHz 267
Šířka pásma 1600 MB/s 2133

Vlastnosti paměťové sběrnice
Typ sběrnice DDR SDRAM
Šířka sběrnice 64 bit
Skutečný takt 167 MHz (DDR) 222
Efektivní taktování 333 MHz 444
Šířka pásma 2667 MB/s 3555

Vlastnosti čipové sady
Typ sběrnice VIA V-Link
Šířka sběrnice 8 bit
Skutečný takt 67 MHz (QDR) 89
Efektivní taktování 267 MHz 355
Šířka pásma 267 MB/s 355

Vlastnosti CPU
CPU typ AMD Athlon XP, 1000 MHz (5 x 200) 1333 (5x267)
Označení CPU Palomino
CPU stepping A5
L1 Code Cache 64 KB
L1 Datová cache 64 KB
L2 Cache 256 KB (On-Die, Full-Speed)

Technické informace CPU
Typ pouzdra 453 Pin PGA
Velikost pouzdra 4.95 cm x 4.95 cm
Transistorů 37.5 Milion
Výrobní technologie 6Mi, 0.18 um, CMOS, Cu
Plocha tělesa 128 mm2
Napětí jádra 1.75 V
I/O napětí 1.6 V
Typický příkon 41.3 - 64.3 W (V závislosti na taktu)
Maximální příkon 46.1 - 72 W (V závislosti na taktu)

Výrobce CPU
Jméno firmy Advanced Micro Devices, Inc.
Výrobní informace http://www.amd.com/us-en/Processors/ProductInformation/0,,30_118,00.html

Vytížení CPU
CPU #1 2 %

Pracovní paměť
Celkem 511 MB
Obsazeno 176 MB
Volná 335 MB
Využití 35 %

Swapovací prostor
Celkem 2017 MB
Obsazeno 178 MB
Volná 1838 MB
Využití 9 %

Virtuelní paměť
Celkem 2528 MB
Obsazeno 355 MB
Volná 2173 MB
Využití 14 %

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.0.–
Ahojas Troja
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
21. 9. 2008   #2
-
0
-

moc nedoporucuju lidem co tomu nerozumi prilis hrabat do kompu...
vymenena deska si urcite muze nastavit jakoukoliv frekvenci procesoru se ji zlibi...
obvykle je to nejaka defaultni hodnota a spravna se musi nastavit v biosu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
wolfixis
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
21. 9. 2008   #3
-
0
-

nejspis by si tam mel mit 5x 266 nekdy se stava ze treba po vypadku napajeni, resetu pripadne uplne bez priciny nastavi nizsi rychlost fsb a deska neni schopna si spravne hodnoty nastavit sama. takze pokud si opravdu mel 1500+ "1333" tak si tam nastav spravne hodnoty. Delas to na vlastni nebezpeci :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.165.152.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
21. 9. 2008   #4
-
0
-

Já si hlavně myslím, že u takhle starého procesoru nemá cenu nějakých 333MHz vůbec řešit, pomůžeš si maximálně o pár FPS... Jinak souhlasím s tím, že chyba je v nastavení biosu, nastav to na těch 5x266.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Troja0
Newbie
21. 9. 2008   #5
-
0
-

To Chrasty : a i ostatním - KIIV - wolfixis - díky za informace. Nerad se do něčeho pouštím, ale zatím to zkusím zlepšit v tom Biosu, když tak to vrátím. Díky, ahojas Troja

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.0.–
Ahojas Troja
Troja0
Newbie
21. 9. 2008   #6
-
0
-

To Chrasty : i ostatní! Tak to snad klaplo.
Mám Paradise. ale jen EN bez titulků. Čeština z BonusWeb nefunguje. Pohyby byly mírně jen někdy trhané, resp. docházelo sem-tam k zastavení obrazu na 0,00nic sec. Zkoušel jsem ověřit možnost PC na http://www.systemrequirementslab.com/referrer/srtest a ukázalo se, že PC nevyhovuje. Pracně přes F2 jsem se dostal k nastavení CPU, kde byla frekvence AUTO 100 MHz. Odvodil jsem z toho tedy zvýšení na 133MHz. Nyní ukazuje AIDA32 1333 MHz (5x267), i když jsem dostal varování v angličtině:
Warning! Manually settings the CPU host frequency is for over clok only. You must set the FSB jumper on motherboard with corresponding FSB to you CPU first, then you can manually adjust the CPU host frequency.
Dle Google: Pozor! Ruční nastavení frekvence procesoru hostitele je více než jen clok. Musíte nastavit FSB jumper na desce s odpovídající FSB na CPU jako první, pak můžete manuálně nastavit frekvenci procesoru hostitele. ….. tedy bednu jsem zatím neotvíral. Dle značení na zákl.desce = pozice.č. 10, se jedná o jumpery: FSB_SEL0, FSB_SEL1 a FSB_SEL2. Jaké je nyní zapojení jumperů nevím, ale v původním dotazu je FSB skutečný takt 100 MHz a efektivní 200 MHz.
Zatím to chodí a teploty ZD 46, CPU 55, GF 54°C
Díky všem za pomoc a za případné doporučení ohledně jumperů. Ahojas Troja

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.0.–
Ahojas Troja
KIIV+42
God of flame
22. 9. 2008   #7
-
0
-

To Troja : aha tys ten jumper nevyndal... tak proto :D
u athlonu je na desce jeden jumper kterej slouzi k defaultnimu nastaveni 100MHz FSB... kdyz clovek procte manual k desce tak se o nem hned docte ze pokud chce dat treba athona tak ho ma vyndat... duronu nechat :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Troja0
Newbie
22. 9. 2008   #8
-
0
-

To KIIV : Dík za zprávu. Tomu nerozumím! Mám na zákl.desce, podle výkresu, jumper pod značením č. 10. Tam má být troj-položka s označením FSB Select Jumpers FSB_SEL0, FSB_SEL1 a FSB_SEL2. Ten nulový je směrem k procesoru a ta 2 směrem k "VIA VT8237". Až otevřu bednu, měl bych jumper vyjmout a zasadit směrem k vyššímu číslu, nebo nižšímu? Jumper je podle výkresu pravděpodobně trojitý, podobně jako na HDD (dvojitý - Master-Slave).
Na Extra-Hardware > procesory > přetaktování pro začátečníky > se píše o snížení FSB, aby se mohlo CPU taktovat výše.
Pro jistotu jsem to vrátil a ještě počkám co se nového dovím. Po tom zvýšení to bylo OK a bez problému. Zatím díky, Ahojas Troja

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.0.–
Ahojas Troja
KIIV+42
God of flame
22. 9. 2008   #9
-
0
-

musi to byt v manualu ... nemuzu vedet jestli se ma odstranit nebo prepojit a nemam cas ani chut to hledat za tebe

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Troja0
Newbie
23. 9. 2008   #10
-
0
-

To KIIV : Děkuji, ale šlo mi o konzultaci s někým, "kdo to ví" a "nemusí něco hledat". Proto jsem vypsal problém podrobně.
Nyní skutečnost: Otevřel jsem bednu přestavěl jumpery FSB z 200 na 266 > nastartoval a bedna klekla, nemohla bootovat odnikud. Vrátil jsem jumpery na zpět na původních 200 > bedna se rozběhla, ale stále si žádala restart. Vložil jsem instal. CD s W XP > rozběhla se a dal jsem obnovit původní. Všechno chodí beze změny v původním stavu. CPU jede 998-999 MHz (dle Everest).
Dostal jsem doporučení, pouze v Biosu změnit frekvenci, bez ohledu na výstrahu s tím, abych sledoval teploty CPU, GK a ZD. Zvýšení frekvence použiji jen v případě potřeby, dle nároků příslušné hry.
Ještě jednou dík všem, ahojas Troja
P.S. Pro orientaci jsem vepsal nové hodnoty do původního dotazu

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.0.–
Ahojas Troja
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

CPU — založil sin_x

C# teplota CPU — založil Dingo

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý