ako zistím či nejaká premenná, napríklad n je prázdna???
Fórum › Pascal
Premenná bez obsahu
tak teda potrebujem zapracovať do podmienky či premenná už niečo obsahuje (v tomto prípade index)
var c,index:integer;
ind:string;
begin
repeat
if then write('Zadaj cislo vacsie ako 1: ') //tu treba overit ci index nieco obsahuje
else wwrite('Zadal si male cislo. Zadaj cislo vacsie ako 1: ')
readln(ind);
Val(ind,index,c);
until (index>1) AND (c=0);
end.
Tak potrebujem do index dostať číslo vačšie ako 1. Toto mi funguje tak som to potreboval ešte ošetriť ak by niekto zadal napríklad znak. To mi ide tiež len akurát neviem ako spraviť poslednú vec: Prvý krát keď beží cyklus tak požiadam užívateľa aby zadal číslo (teda retazec ktorý sa upraví na číslo). Ak číslo nevyhovuje, tak program požiada o ďalšie číslo, ale v texte bude uvedené prečo predošlé číslo nebolo dobré.
si do indexu vloz cislo ktere je malo pravdepodobne ze nekdo zada..
pripadne dalsi promenna treba boolean ... na zacatku das
probehlo:= false;
a po nacteni hodnoty hodis probehlo := true;
pokud bude false vypises prvni hlasku pokud true vypises druhou...
Přesně tak, "prázdnost" proměnných si musíš pamatovat vlastními prostředky (třeba pomocným booleanem, jak píše KIIV). V Pascalu (a asi i v ostatních kompilovaných jazycích) pojem "prázdná proměnná" neexistuje - proměnná je fyzické místo v paměti, do kterého sis buď už uložil nějaká smysluplná data, nebo ještě ne (v takovém případě je její hodnota pouze nedefinovaná, tj. nevíš, co v ní zrovna je), ale počítači je to jedno a žádný rozdíl nevidí.
Moje stránka.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Nacitanie obsahu suboru do pola po riadkoch bez hodnoty \n — založil Tom@sQo
Zobrazení duplicit bez seskupení ( bez GROUP BY) — založil pidgin
Globalna premenna — založil Grungy
Premenna a delegat — založil Tayson