Nakreslení úsečky z jedné souřadnice do drhé – Delphi – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Nakreslení úsečky z jedné souřadnice do drhé – Delphi – Fórum – Programujte.comNakreslení úsečky z jedné souřadnice do drhé – Delphi – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
7. 10. 2008   #1
-
0
-

Zdravím, potřebuju si pro svůj jeden projekt vytvořit jednu miniaplikaci, trochu jsem se ale zasekl na jednom z posledních bodů...
Klikáním myší na Form1 si ukládám pozice x,y prvního a druhého kliknutí s tím, že potřebuju mezi těmito body nakreslit úsečku. Trochu ale tápu, jak to provést. Hrabal jsem se v manuálu, narazil jsem na tu fci Canvas, popis je ale hodně stručný nebo pro mé účely nepoužitelný (pokusy o modifikování shořely).
Nemohl by mi prosím někdo napsat kód celé procedury, která by mi po dodání souřadnic x,y obou bodů nakreslila úsečku (aby ale nebyla tou další smazána)? Nechci ale žádné odkazy na kilometrové kódy, ať si to najdu sám, OOP nědělám, jedná se spíš o takovou jednorázovku.. Předesílám, že nechci pokoutně vyrábět Malování (díval jsem se do zdrojáku, ale je to pro mě moc složité), jde mi jen čistě o tu úsečku..
btw. dělám v Delphi5
btw2. Pokud toto už zaznělo, tak se omlouvám, zkoušel jsem trochu hledat, ale nebyl jsem úspěšný.

Děkuju případným rádcům :smile1:

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.134.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
7. 10. 2008   #2
-
0
-

zjisti prirustek a zvetsuj x

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Wizard0
Stálý člen
7. 10. 2008   #3
-
0
-

pozri si nieco o 'Bresenhamovom algoritme'

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.182.–
8. 10. 2008   #4
-
0
-

Na algoritmus jsem se podíval, nějak ale neřeší můj problém.
Takto, Delphi samo o sobě nabízí funkci kreslení úsečky, například je (podle manuálu) schopno vykreslovat úsečku vedoucí z bodu [0;0] na pozici myši. Já jen potřebuju vědět jestli (a potom i jak) lze toto realizovat se 2ma danými polohami okrajových bodů, jestli jde prostě nějak přehodit tu jednu pozici z [0;0] na [x1;y1] a vykreslit to ne na pozici myši, ale na pozici [x2;y2].. Zkoušel jsem si to upravit tak, jak jsem psal, ale nefunguje mi to.
Jde mi čistě o toto.. ;)
Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.134.–
KIIV+42
God of flame
8. 10. 2008   #5
-
0
-

a neni tam neco jako moveto a lineto?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
8. 10. 2008   #6
-
0
-

Ano, moveto a lineto tam jsou, nevím ale, jak a za jakých podmínek je použít. Pokud prostě do události zmáčknutí tlačítka přidám tyhle instrukce, nic se nestane... Nevím, jestli se to dá dělat jen tak ve Formu, nebo v rámci toho Canvasu, co to pro zdárnou fungování potřebuje........

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.134.–
Wizard0
Stálý člen
8. 10. 2008   #7
-
0
-

Nejak nechapem co chces spravit....
Ty chces po kliknuti na nejake miesto v okne ulozit suradnice mysi a pri druhom kliknuti nakreslit ciaru od tych suradnic po tie kde sme klikli? Ked ano tak to je jednoduche. V event funkcii ktora zabespecuje spravu mysi budes nastavovat premennu bool (neviem ci je v delphi) na opacnu (v C++ boolPrem = !boolPrem). Potom budes testovat ci je true, ked ano tak sa pohnes pomocou 'moveto' a ked nie tak nakreslis ciaru pomocou 'lineto'.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.182.–
KIIV+42
God of flame
8. 10. 2008   #8
-
0
-

To KingScorpion : musis to umistit na zacatek.. . pomoci moveto... treba na 10,40 a pak kdyz das lineto 50, 60 tak by to tam melo nakreslit caru podle nastaveni pen a tak

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
9. 10. 2008   #9
-
0
-

to KIIV - Ano, přesně toto jsem potřeboval. Teď jsem to zkoušel, opravdu s tím ty úsečky jdou kreslit. Díky za help.. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.89.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 17 hostů

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý