Dekodér (BCD na 7-segment) – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Dekodér (BCD na 7-segment) – Číslicová technika – Fórum – Programujte.comDekodér (BCD na 7-segment) – Číslicová technika – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
balaam0
Newbie
18. 10. 2008   #1
-
0
-

Zdravím. Dostal jsem zadání seminární práce dekodér kódu BCD na 7-segment. Samozřejmě nevím ani, co je to dekodér, nebo co jsou to ty kódy a tak jsem se jal hledání na google. Nenašel jsem ovšem nic kloudného o tom, co to dekodér je (je tedy jasné, že to bude součástka, která převádí mezi dvěmi kódy, ovšem potřebuju to trošku podrobněji). Nezná někdo nějakou stránku, která vysvětluje podrobněji součástku dekodér? Kdyby někdo našel popis kódu(BCD, 7-segment), nezlobil bych se, ale hádám, že to už nebude příliš velký problém (ještě jsem je nehledal, zatím hledám jen dekodér).

Pěkně prosím, smutně koukám, nemá tedy někdo nějaké stránky o dekodérech?

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
18. 10. 2008   #2
-
0
-

takze BCD je binary coded decimal... binarne zakodovane desitkove cislo.... jsou tedy cislice 0-9 avsak se zakladem 2
tj 0=0000b 1=0001b 9=1001b
no a sedmisegmentovy display mozna jeste znas... je tam 7 carek a pomoci rosviceni nekterych z nich delas cislice...
http://www.elektroworld.info/modules/Forums/files/lm8560u_201.gif tady je ve schematu jak vypada ten sedmisegmentovej display a oznaceni jednotlivejch segmentu...
tudiz jedine co musis udelat je prevodni tabulka mezi 0000-1001 na to aby kdyz mas 0 tak svitila na displayi nula... kdyz 1 tak jednicka a tak dale... je to vesmes uplne trivialni... viz IO 7446/7447 ted nevim presne, pripadne 4511

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
balaam0
Newbie
18. 10. 2008   #3
-
0
-

Tak jsem našel pěkný článek přímo tady, na programujte.cz (http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2006091803-ze-sesitu-cislicove-techniky<br->0001-0110-dil-–-prevodniky-kodu)... Kdyby měl ještě někdo pěknou stránku o téhle tématice, rozhodně nepohrdnu... Budu ještě potřebovat najít 7segment, pravdivostní tabulky a schémata, která tady, na programujte, již bohužel nejsou :( (obrázky píšou jen "stránku nelze zobrazit")

KIIV: Děkuju za vysvětlení 7segmentu a postnutí schémátka.Ten display znám, ale nevím, jak to napsat a jak se přesně vyjádřít. Určitě ještě pohledám to, na co jsi mě odkázal. Snad to vše najdu :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
KIIV+42
God of flame
18. 10. 2008   #4
-
0
-

ono je to trivialni... proste musis udelat prevodni tabulku
se uz ani nevyplati kupovat ty diskretni io... naprogramovat to do jednocipu klidne vse co je potreba

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
balaam0
Newbie
18. 10. 2008   #5
-
0
-

Tak pro případ, že by ještě někdo dělal něco podobného, házím sem stránku, kterou jsem našel, je tam mimo jiné i tabulka převodu kódu BCD do 7segmentu

http://www.doctronics.co.uk/4511.htm

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
efriko
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
15. 6. 2009   #6
-
0
-

zdravim,mohl by sem někdo hodit odkaz na blokové schéma tohoto obvodu?
diky moc

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.216.–
KIIV+42
God of flame
15. 6. 2009   #7
-
0
-

To efriko : datasheetcatalog.com a hledej IO 7446 nebo 4511

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
efriko
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
15. 6. 2009   #8
-
0
-

jj,ale ja jsem prosil celé schéma toho obvodu s tou 7-segvenční jednotkou, ne jenom ten IO
diky

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.216.–
KIIV+42
God of flame
15. 6. 2009   #9
-
0
-

si nakresli podle pravdivostni tabulky.. ja to nemam a kreslit ti to nehodlam

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
efriko
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
15. 6. 2009   #10
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.216.–
KIIV+42
God of flame
15. 6. 2009   #11
-
0
-

dobre je pripravit si funkce pro jednotlivy segmenty...
pak je zoptimalizovat...

nejjednodussi je pouzit dekoder 1/16 a pouzit na nej pak ty AND ... (dekoder musi mit aktivni vystup v LOG 0 - jine se snad ani nedelaji .. at uz jde o 74138,74154 nebo 7442)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
efriko
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
15. 6. 2009   #12
-
0
-

takže tam bude 4xNOT a 16xAND?ale to potom bude 15 výstupů a ten display má jenom 8 vstupy

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.216.–
KIIV+42
God of flame
15. 6. 2009   #13
-
0
-

To efriko : 4x not, 16x NAND a 7 AND/NAND - podle toho jestli mas display se spolecnou anodou ci katodou

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
efriko
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
15. 6. 2009   #14
-
0
-

to ja nevim jestli je společna katoda nebo anoda,je to jak je na obrazku v mem přispěvku a ani nevim jak potom tech 7AND/NAND mam zapojit

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.103.216.–
KIIV+42
God of flame
15. 6. 2009   #15
-
0
-

To efriko : oznacis si, kdy je na vystupu toho dekoderu logicka nula.. a pripojis k andu/nandu pokud ma ten segment svitit

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.1.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Ondřej
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
19. 2. 2012   #16
-
0
-

#1 balaam
Ja bych zkusil konkrétní integrovaný obvod který se používá pro 7 segmentové displaye.Podívej se na schémata se 7 segmentovým displayem.Ten obvod který je zapojen hned za 7 segmentem a vývody IO vstupují do IO melo by jich vstupovat 7 ABCDEFG.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.80.–
Ondřej
~ Anonymní uživatel
144 příspěvků
19. 2. 2012   #17
-
0
-

je tam chybka 7 vyvodu z IO ktere vstupuji do 7 segmentu

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.29.80.–
Tomáš
~ Anonymní uživatel
510 příspěvků
14. 4. 2012   #18
-
0
-

Nevíte někdo zda jde dekodér 7448 použít tak aby měl výstup do vyššího řádu? Pokud bych dostal v jedné 7-segmentovce jakoby 10 tak aby se v první udělala 0 a ve druhé 1? A nebo pokud je na to jinej IO tak jaký? Ale vstupem musí být BDC kód. Díky moc

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.78.88.–
KIIV+42
God of flame
14. 4. 2012   #19
-
0
-

na to sou trosku slozitejsi pocty, budes hledat neco ve stylu BIN to BCD nebo daleko levnejsi je pouzit nejakej levnej jednocip

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.112.32.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 5 hostů

Podobná vlákna

DUAL na BCD — založil richardberounsky

48-bit binární číslo na BCD — založil remmidemmi

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý