Zdravím. Dostal jsem zadání seminární práce dekodér kódu BCD na 7-segment. Samozřejmě nevím ani, co je to dekodér, nebo co jsou to ty kódy a tak jsem se jal hledání na google. Nenašel jsem ovšem nic kloudného o tom, co to dekodér je (je tedy jasné, že to bude součástka, která převádí mezi dvěmi kódy, ovšem potřebuju to trošku podrobněji). Nezná někdo nějakou stránku, která vysvětluje podrobněji součástku dekodér? Kdyby někdo našel popis kódu(BCD, 7-segment), nezlobil bych se, ale hádám, že to už nebude příliš velký problém (ještě jsem je nehledal, zatím hledám jen dekodér).
Pěkně prosím, smutně koukám, nemá tedy někdo nějaké stránky o dekodérech?
Fórum › Číslicová technika
Dekodér (BCD na 7-segment)
takze BCD je binary coded decimal... binarne zakodovane desitkove cislo.... jsou tedy cislice 0-9 avsak se zakladem 2
tj 0=0000b 1=0001b 9=1001b
no a sedmisegmentovy display mozna jeste znas... je tam 7 carek a pomoci rosviceni nekterych z nich delas cislice...
http://www.elektroworld.info/modules/Forums/files/lm8560u_201.gif tady je ve schematu jak vypada ten sedmisegmentovej display a oznaceni jednotlivejch segmentu...
tudiz jedine co musis udelat je prevodni tabulka mezi 0000-1001 na to aby kdyz mas 0 tak svitila na displayi nula... kdyz 1 tak jednicka a tak dale... je to vesmes uplne trivialni... viz IO 7446/7447 ted nevim presne, pripadne 4511
Tak jsem našel pěkný článek přímo tady, na programujte.cz (http://programujte.com/index.php?akce=clanek&cl=2006091803-ze-sesitu-cislicove-techniky<br->0001-0110-dil-–-prevodniky-kodu)... Kdyby měl ještě někdo pěknou stránku o téhle tématice, rozhodně nepohrdnu... Budu ještě potřebovat najít 7segment, pravdivostní tabulky a schémata, která tady, na programujte, již bohužel nejsou :( (obrázky píšou jen "stránku nelze zobrazit")
KIIV: Děkuju za vysvětlení 7segmentu a postnutí schémátka.Ten display znám, ale nevím, jak to napsat a jak se přesně vyjádřít. Určitě ještě pohledám to, na co jsi mě odkázal. Snad to vše najdu :-)
ono je to trivialni... proste musis udelat prevodni tabulku
se uz ani nevyplati kupovat ty diskretni io... naprogramovat to do jednocipu klidne vse co je potreba
jasně ale,potřebuji poradit jakou tam mam chybu:
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=BVGSHUXAH5.jpg
ja s timto zacinam,tak omluv,že se tolik ptám
diky
dobre je pripravit si funkce pro jednotlivy segmenty...
pak je zoptimalizovat...
nejjednodussi je pouzit dekoder 1/16 a pouzit na nej pak ty AND ... (dekoder musi mit aktivni vystup v LOG 0 - jine se snad ani nedelaji .. at uz jde o 74138,74154 nebo 7442)
#1 balaam
Ja bych zkusil konkrétní integrovaný obvod který se používá pro 7 segmentové displaye.Podívej se na schémata se 7 segmentovým displayem.Ten obvod který je zapojen hned za 7 segmentem a vývody IO vstupují do IO melo by jich vstupovat 7 ABCDEFG.
Nevíte někdo zda jde dekodér 7448 použít tak aby měl výstup do vyššího řádu? Pokud bych dostal v jedné 7-segmentovce jakoby 10 tak aby se v první udělala 0 a ve druhé 1? A nebo pokud je na to jinej IO tak jaký? Ale vstupem musí být BDC kód. Díky moc
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
BCD+3 na 7 segment — založil Jakub
16 bitový Manchester enkodér dekodér — založil remmidemmi
Copywriter/redaktor pro segment PC/hardware/gaming — založil Radek Hampl
DUAL na BCD — založil richardberounsky
BCD na 7segment minimalizace — založil Kuba