Iteracni vypocti - pomoc.. – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Iteracni vypocti - pomoc.. – C / C++ – Fórum – Programujte.comIteracni vypocti - pomoc.. – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

cp.Hook0
Newbie
19. 10. 2008   #1
-
0
-

zdravim, mam ukol do skoly - iteracni vypocty, snazim se o fuknci cosinus..
na internetu jsem si nasel tento vzorec (Tayloruv vzorec pro rozvoj funkce cos(x)):
cos(x) = 1 - xna2/2! + xna4/4! - xna6/6! ... atd..
a taktez odvozeny rekurentni vztah pro vypocet prirustku v kazdem kroku:
t - prirustek
ti = (-ti-1 * xna2) / ki*(ki-1)
ki= ki-1 + 2
t0 = 1
k0 = 2
no bez hornich a dolnich indexu to vypada docela blbe snad se vtom nekdo zorijentuje... z vyse uvedenych informaci jsem si napsal (no ne uplne ja) nasledujici kod:



double x = 20; //prozatim jsem neznamou zvolil takhle abych videl zda to funguje
double eps = 0.001;

double k = 2;
double item = 1;
double sum = item;

while(fabs(item) >= eps)
{
item = (-item*x*x)/(k*(k-1));
k += 2;
sum += item;
}

ale nejka mi to nepocta spravne.. vyhazuje to naprosto zcestne vysledky.. za kazdou radu bude obrovksy vdecny...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.43.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 10. 2008   #2
-
0
-

ses si jist ze (k*(k-1)) ti udela faktorial cisla k ?
a x*x taky neni zrovna x umocnene na k-tou

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 10. 2008   #3
-
0
-

mimochodem sem si pomerne jist ze to pocita z radianu
:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
19. 10. 2008   #4
-
0
-

ale jo kdyz to tak testuju tak to mas dobre
jen nepocitas s tema radianama

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
cp.Hook0
Newbie
19. 10. 2008   #5
-
0
-

super diky.. ja jsem vedel ze to bude jen nejaka malickost.. radiany:D:D:D...dik

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.211.43.–
cp.Hook0
Newbie
22. 10. 2008   #6
-
0
-

pokusil jsem se podobnym zpusobem vytvorit aproximaci i pro funkci sinus, ale opet jsem se zasekl a nevim jak dal.. kod zustal skoro stejny, zmenil jsem jen par veci, dle me ho mam OK, ale asi ne, ptz mi to haze spatne vysledky.. poradi nekdo..
nasel jsem takovouto radu:
sin(x) = x - xna3/3! + xna5/5! - ...




double k = 1;
double item = x;
double sum = item;

while(fabs(item) >= eps)

{

k += 2;
item = (-item*x*x)/(k*(k-1));
sum += item;

}


Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.108.–
cp.Hook0
Newbie
23. 10. 2008   #7
-
0
-

tak uz sem na to nakonec prisel...:) zase takova blbost..

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.108.–
karl820
Duch
23. 10. 2008   #8
-
0
-

cp.Hook napsal:
tak uz sem na to nakonec prisel...:) zase takova blbost..


necetl jsem tvuj kod, takze mozna je to opravdu nejaka trivialni zalezitost, ale prozrad nam, v cem byl problem...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.68.11.–
cp.Hook0
Newbie
23. 10. 2008   #9
-
0
-

no byla to opet moje blbost a zas ty radiany:) .. sice jsem je mel prepocitane vtom x, ale do prvniho prirustku jsem nedosadil tu prepocitanou hodnotu, ale primo tu vstupni.. tady je ten kod spravne, ja jsem ho mel trochu jiny.. no proste moje blbost, vzdy se seknu na nejake kravine...

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.146.108.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 80 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý