Správné ošetření čísla – C / C++ – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Správné ošetření čísla – C / C++ – Fórum – Programujte.comSprávné ošetření čísla – C / C++ – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
Bilbo0
Duch
25. 10. 2008   #1
-
0
-

Zdravím, začínám s programováním a mám malý problém - potřeboval bych nějak ošetřit, zda je v řetězci (argv[2]) zadané číslo, abych ho mohl korektně načíst do proměnné typu double (používám fci atof()). Prostě, aby, když uživatel zadá do parametru nějaký nesmysl, co není číslo (třeba "45r0"), to třeba vyhodilo nějakou chybovou hlášku. Napadlo mě to v cyklu ošetřovat na znaky '0' až '9' a '.' a 'e' pro desetinnou tečku a zápis v exponencionálním tvaru. To mi přijde ale dost nešťastné řešení. Nenapadá někoho něco lepšího? Díky!

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.102.111.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
25. 10. 2008   #2
-
0
-

no jde pouzit i sscanf() ... tadle funkce vraci pocet nactenych promennych (spravne nactenych)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
paul270
Návštěvník
25. 10. 2008   #3
-
0
-

nebo takto:

#include <stdio.h>

#include <ctype.h>//pro pouziti fce isdigit() nutné!!

int main ()
{
char a[] = "12g";

for(int i = 0; i < sizeof(a) - 1; i++)
{
if(isdigit(a[i]) ? printf("cislice\n") : printf("neni cislice\n"));
}

while(getchar() != '\n');
getchar();
return 0;
}

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.71.–
cp.Hook0
Newbie
28. 10. 2008   #4
-
0
-

KIIV napsal:
no jde pouzit i sscanf() ... tadle funkce vraci pocet nactenych promennych (spravne nactenych)


jak presne to myslis? nevim jak spravne to pouzit... funkce mi vraci nulu jen kdyz retezec ktery chci prevadet zacina pismenem, pokud ale prevadim takovyto retezec napr. 12XDG22.011, tak vysledek je 12 a funkce vrati 1, tedy ze spravne prevedla.. da se to nejak upravit, aby mi to hodilo chybu i kdyz narazi na cislo nekde uvnitr retezce?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.63.–
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
28. 10. 2008   #5
-
0
-

To cp.Hook :

Pouzij funkci strtod, ta ti umozni detekovat, jestli se retezec povedlo uspesne prekonvertovat na cislo.
http://www.cplusplus.com/reference/clibrary/cstdlib/strtod.html

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
cp.Hook0
Newbie
28. 10. 2008   #6
-
0
-

:(.. asi jsem natvrdly, ale porad nechapu jak to vyuzit aby mi to zaroven zkontrolovalo i prevedlo retezec, muzes to pls ukazat na prikladu.. dik

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.63.–
Jura
~ Anonymní uživatel
634 příspěvků
28. 10. 2008   #7
-
0
-



#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <exception>


double GetDouble(const char *strNumber) throw(std::runtime_error)
{
char *pErr = 0;
// fce strtod pouzije pErr k iteraci stringem
// a pokud dojde k chy pErr ukazuje na misto kde
// ve stringu uz nejsou cisla, pokud je
// vse OK pErr MUSI ukazovat na konec retezce tedy
// na znak '\0'
double dValue = ::strtod(strNumber, &pErr);

// test zda-li nedoslo k chybe
if( pErr && *pErr )
throw std::runtime_error("Neni cislo");

return dValue;
}


int main()
{
// Test
static const char* szTestArray[] =
{
"123456.56",
"er12345.cosi",
"124er.56",
"12345.78uiyk"
};

int iCount = sizeof(szTestArray) / sizeof(szTestArray[0]); // OK pole pointeru

for( int i = 0; i < iCount; ++i )
{
try
{
double dNum = GetDouble(szTestArray[i]);
std::cout << "Uspesna konverze: " << dNum << std::endl;
}
catch(const std::exception& e)
{
std::cerr << e.what() << std::endl;
}
}

return 0;
}



jinak http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=590

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
cp.Hook0
Newbie
29. 10. 2008   #8
-
0
-

dik...:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.63.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 80 hostů

Podobná vlákna

Je to spravne ? — založil koudis

Je to spravne — založil janek

Mam to spravne? — založil wrany

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý