Problem s premennymi POST v hisorii – PHP – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Problem s premennymi POST v hisorii – PHP – Fórum – Programujte.comProblem s premennymi POST v hisorii – PHP – Fórum – Programujte.com

 

greppi0
Stálý člen
12. 8. 2006   #1
-
0
-

mam konkretny problem s premennymi POST. Ked sa chcem prihlasit na mojej stranke odosle sa formular na zaklade ktoreho databaza vyhodnoti ci su udaje spravne alebo nie. Ak ano tak ma prihlasi. Ked sa odhlasim a z historie prehliadaca vyberem stranku na ktorej som bol este pred odhasenim prihlaseny, vsetko je v poriadku... az na jednu stranku (tu na ktorej som bol tesne po prihlaseni) kliknem na nu z historie a prehliadac sa ma spyta ci chcem obnovit POST data ktore boli v minulosti odoslane. Ked dam ano, prehliadac priradi premennym $_POST['name'] a $_POST['password'] hodnoty z minula a automaticky ma prihlasi. A v tom je chyba ... Neviem co stym a najhorsie je ze neviem rozlisit ci boli data POST skutocne zadane alebo len obnovene z historie ... Keby som to vedel aspon by som tam dal podmienku ale ... (popripade ak viete inu metodiku prihlasovania resp. odhlasovania, rad sa poucim )

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you - Dale Carnegie
Jakub0
Super člen
12. 8. 2006   #2
-
0
-

Mysl?m, ?e nep?jde nijak rozli?it zdali byla $_POST data z historie nebo zad?na u?ivatelem. Mo?n? by bylo dobr? se pokusit o to, aby st?nka nebyla ke?ov?na:



Header("Pragma: no-cache");
Header("Cache-Control: no-cache");
Header("Expires: ".GMDate("D, d M Y H:i:s",Date("U"))." GMT");

nebo JavaScriptem zjistit, zda-li bylo n?co do pol??ek zaps?no.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
13. 8. 2006   #3
-
0
-

Z příspěvku mi nieje jasné, aký prihlasovací mechanizmus používaš?! Ale, tvoj problém by určite vyriešilo použitie session a nemusel by si riešiť problém s kešovaním.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
greppi0
Stálý člen
13. 8. 2006   #4
-
0
-

dakujem za odpovede ... Pisal som uz selikde, ale nikto to nevedel ...
a teraz k odpovediam:
- inac ja pouzivam Session (teoriu a syntax viem) len ich neviem v tomto pripade vyuzit
- a neviem ako by mi pomoli session ked aj tak budem musiet dat na svoj web prihlasovaci formular, kde si uzivatel zada meno heslo a odosle to ...
a vtedy vznika problem s tymi premennymi post ...
- a ako to robi napr azet.sk alebo post.sk kde to funguje na 100%

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you - Dale Carnegie
Ondrej Jur??ek
~ Moderátor
0
Stálý člen
13. 8. 2006   #5
-
0
-

Ak ovladate teoriu session, tak viete, ze session sa musi vytvorit, kontrolovat ci je platna a po "odhlaseni" z chranenej oblasti session treba (mala by sa) zrusit. A tymto sa dostavame ku korenu veci. Ak si aj browser nacita POST data, tak stranka se NESMIE zobrazit, pretoze session uz neexistuje. Vy mate zrejme cely kod napisany zlym sposobom, kde session mechanizmus je zle implementovany.

Maly nazorny priklad:
Mate stranku index.php v ktorej sa nachadza formular na zadanie mena a hesla. Po odoslani formulara si tato ista stranka overi zadane udaje s DB, ak suhlasia, tak sa vytvori session s identifikatorom (vacsinou ako konstanta SID), ktoru si musite pocas "pobytu" v chranenej oblasti prenasat napr. pomocou cookie a zaroven presmerujete na "chranenu" stranku admin.php. Na zaciatku kodu tejto stranky MUSITE overit, ci existuje a ci je zhodna session. Ak neexistuje/nieje zhodna/vyprsala, tak kod presmeruje uzivatela na stranku index.php, kde je prazdny formular (alebo uz su v nom napisane udaje v daka pomocke browsera).

Takze v historii si moze browser udrzat URL chranenej stranky v nasom priklade admin.php, ale kedze session neexistuje, tak uzivatelovi sa zobrazi index.php. A samozrejme, treba osetrit mnohe mozne zneuzitia session inym uzivatelom, pocas platnosti vasej "sukromnej" session (ale to uz je ina tema).

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Zima0
Super člen
14. 8. 2006   #6
-
0
-

greppi, krom D1ce t? tu zat?m nikdo nepochopil... J? ano - v IE jsem toto tak? za??val a nen? to nic p?kn?ho. Nev?m, jestli to je i u dal??ch browser? na Windowsech, ale v GNU/Linuxu se mi to ji? nest?v?. nevím v?ak, jak by se toto dalo o?et?it. N?jak?m JS, kter? cosi p?id? do formul??e - to nem? smysl, browser pouze odes?l? ji? jednou odeslan? data...

Podle mne tedy jde o chybu browseru a z m?ho pohledu asi ani nep?jde vy?e?it (mo?n? ano, ale sp??e ne). Vyzkou?ej to i v jin?ch browserech. Pokud to d?l? jenom v tom jednom, tak bych se na to asi vyka?lal.

EDIT: Se sessions toto nem? nic spole?n?ho, proto?e kdy? se vr?t?? v historii, tak se v podstat? znovu p?ihla?uje? a sessions se znovu vytv???!!!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
greppi0
Stálý člen
15. 8. 2006   #7
-
0
-

xHire - mas pravdu, pochopil si ma ...
... ale tak potom ked nie session, tak co?
... ako to vlastne riesia ine weby?
(inac tie funkcie header od D1ce mi nejako nefungovali, stale mi to nacitavalo premenne .... )

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you - Dale Carnegie
Ondrej Jur??ek
~ Moderátor
0
Stálý člen
15. 8. 2006   #8
-
0
-

omg, ale ja som dobre pochopil v com ma problem a chcel som mu naznacit, ze ma napisany zly mechanizmus prihlasovania. Bezpecne prihlasenie sa do chranenej oblasti, nieje iba zadat meno a heslo, ale aj pomocne prvky, ako je napr. vygenerovany kontrolny retazec (ktory tam nieje iba preto, aby zdrzoval uzivatela).
Pekne sa to da ukazat na tom mojom priklade. Ked v historii kliknes na URL s admin.php, tak sa ti ziadne data z POST neposielaju a session neexistuje (ak uzivatel sa "poriadne" odhlasil), co znamena, ze budes presmerovany do prazdneho formulara index.php. A teraz druhy subor: ak v historii kliknes na index.php pri ktorom si browser vypyta potvrdenie o novozaslanie POST dat, tak maximalne sa uzivatelovi zobrazi hlasenie o zlom zadani prihlasovacich udajov! A preco, lebo kontrolny retazec je uz novy a stary neexistuje!

Skus trosku popremyslat a inak navrhnut zdrojovy kod!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Zima0
Super člen
15. 8. 2006   #9
-
0
-

Jasn?. Ty to zakl?d?? na tom, ?e znovuposlan? identifika?n? ?et?zec ji? byl jednou pou?it, a tud?? ji? je zaznamen?n v db jako pou?it?, tak?e ho aplikace odm?tne.

To ovšem ?e?? tento probl?m jen polovi?at?. :nn:?Pokud toti? prohl??e? bude data znovu odes?lat (v ne?ifrovan? podob?), tak nen? t??k? tato data odposlechnout :frosty_x: (na tom sam?m PC), a pot? se ji? korektn? p?ihl?sit.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Ondrej Juríček
~ Moderátor
0
Stálý člen
15. 8. 2006   #10
-
0
-

Odposluch? Kiezby iba na tom samom PC! Ale neriesme tu nesifrovanu komunikaciu (ktoru jednoducho riesi SSL) a keyloggery, ktore zase riesi jednoducha vec - zdravy rozum! Zadavanie dovernych udajov v cudzom/nechranenom pocitaci sa neodporuca (to je predsa zakladne pravidlo pouzivania internetu)!

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Michal Zima0
Super člen
15. 8. 2006   #11
-
0
-

J? jsem nemyslel keyloggery - ty pouze odposlouch?vaj? stisknut? kl?vesy. J? myslel odposlouch?v?n? s??ov?ho provozu na s??ov? kart?.

P?edstav si, ?e p?ijde? n?kam na internet do kav?rny (?koly atd.). P?ihl?s?? se do n?jak?ho syst?mu, kde pracuje?. Pak se odhl?s?? a odch?z??. Jen?e pak n?kdo p?ijde, spust? odposlech, vr?t? se v historii, nech? si znovu poslat p?ihla?ovac? ?daje, a je to. Pravd?podobnost sledu t?chto ud?lost? je asi jako vyhr?t Sportku, ale je tady.

Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Mandriva Linux 2007.1, KDE 3.5, Opera 9.22, vim 7.0...
Jakub0
Super člen
16. 8. 2006   #12
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: ...–
Věřím, že můžete v životě získat všechno, co budete chtít, když budete pomáhat druhým lidem, aby dostali to, co si přejí oni. - Zig Ziglar TOPlist
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

C++ - get & post — založil FanatiK

Post — založil Václav Žitek

HTTP POST — založil Hirijaka

Formulare POST — založil sdf

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý