V čem začít – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

V čem začít – Offtopic – Fórum – Programujte.comV čem začít – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

RedZero0
Duch
19. 11. 2008   #1
-
0
-

Zdravím

Chtěl bych se začít uřit programovat, ale nevím moc kam šáhnout. Pročítal jsem různé vlákna v čem se začít učit, ale moc jsem toho nezjistil. Každej píše něco jiného ( nepředpokládám že to tady bude jinak ), ale píšu sem protože to tady vypadá že se dost lidí vyzná v tom v čem radí.
Chci aby to co se naučím mělo nějakej význam a k něčemu to bylo. Chápu, že nic nejde hned a samo. Moje představa je asi C++. Ale dost názorech se vyskytoval Python pro začátek.

Zajimala by me trba i nejaka literatura na kterou se podíva. Našel jsem například knihu C++ za 21 dní. Vypadalo to v ní hezky popsané a vzsvětlené, ale možná se ot zdá jen mě :-D. Taky nějaký program pro začátečníka.

Prostě nějaké doporučení a rady do začátku.

Díky předem ( a nekamenujte mě odpovědí, že je tady toho spoustu ;-) )

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.208.97.–
Bald3rr0
Super člen
19. 11. 2008   #2
-
0
-

Třeba já jsem začínal na vývojových diagramech a jsem za to vděčný. Ano, je to "nudné", ale dokonale se u toho dá pochopit jak takovej program funguje. Po nějakém čase jsem začal s Pascalem a později Delphi. No a teď už se přes 1,5 roku stále učím C++. Podle mě je nejdůležitější programově myslet, příkazy se dají naučit za pár dní/týdnů. V dnešní době online dokumentací a googlu stačí akorát vědět co kde lze najít. Takže já za sebe ti radim zkus třeba týden vývojové diagramy a pak se vrhni do programování jako takového. Pro začátek bych doporučil Pascal, je to vlastně taková počítačová angličtina. Ale ostatní ti možná poradí jinak :).

Nahlásit jako SPAM
IP: 82.100.0.–
lolik0
Super člen
19. 11. 2008   #3
-
0
-

ja som sa zacal ucit C# winformApp neskôr som presiel na C++ a tam som zacal s konzolovkamy a skoncil som u html, php, sql.
ale musis vediet ze co chces programovat. ked si najdes nejaky ciel tak potom zacni. lebo je napr. zbitocne sa ucit Pithon a potom ho nikde neviuzit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 92.52.5.–
Earl Cash0
Věrný člen
19. 11. 2008   #4
-
0
-

To lolik : AUUU!! pokud takovy pristup chovas k materskemu jazyku, tak se neni cemu divit, ze pises tak jak pises....

To RedZero : viz prispevek Bald3rra....ja napriklad zacal na Javascriptu, ale zalezi ciste na tobe...s C/C++ bych nezacinal, je to trosku slozitejsi jazyk - v zacatcich obvzlaste prace s pameti - ale je to na tobe, urcite pak ziskane znalosti vyuzijes i v jinych jazycich... :)

na vyber toho mas spoustu, urcite pomuze s rozhodovanim oblast na kterou se chces zamerit (web/desktop)...

drzim palce, at si vyberes ten spravny ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.177.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
19. 11. 2008   #5
-
0
-

Souhlasím s Bald3rrem...nejdůležitější je v programovaní algoritmické myšlení (umět vyjádřit daný problém pomocí různých třeba matematických operací), což se poté dá implementovat do jakéhokoliv jazyka. Já už dřív zkoušel C++ nebo C#, ale teď mám v rámci školy Delphi (což je jazyk, který se mi sice nelíbí, ale což, je na naučení a na pochopení) a dost se tam naučím právě o algoritmizaci. Jinak momentálně se ve volném čase pomale učím Javu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
RedZero0
Duch
19. 11. 2008   #6
-
0
-

No moje pedstavu využití je nejspíš aplikace a prográmky pro desktop. Nevím, jestli se to dá na todle navazovat, ale hrozne rád delám cokolik v excelu, kdyz to věci kterou potrebuju vsemoznejma vzorcema vyresit muzu byt zaborenej treba celej den a vymyslet ja kto provest. Bohuzel tma jede uplne vse a tak bych napriklad do tohodle uzil programovani. Nevim jestli to neni jen moje predstava, ze to takhle muzu aplikovat, ale doufam ze ne. Excel použivam takřka deně na tvorbu tabulek, statistik, maker pro exporty importy do skladoveho systemu a tak dal. Taky pracuju castecne jako zpravce skladoveho systemu a IT. Takze i v tomdle bych chtel nejake zpojeni.
WWW me nejak nechytlo spis rad resim logickej problem s nejakou navaznosti ( hlavolamy uz jsem zkoušel :-D ).
Takže bych potřeboval nějakej jazyk, kterej mužu využít na todle.

Vyvojove diagramy nejak tak chapu co jsem prolezal net. Ale porad hledam nec kde bych nasel nejake ukoly a zadani pro diagramy. Kdyby nekdo neco doporucil ?

A nejakou knizku nebo tak neco? Nebo raci hledat na netu?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.208.97.–
Earl Cash0
Věrný člen
19. 11. 2008   #7
-
0
-

To RedZero : na takove kejkle se hodi Visual Basic...pokud se nepletu, tak se v nem pisi makra v MS Office...

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.85.177.–
Oh my goodness, shut me down! Machines making machines. How perverse. (C-3PO)
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
19. 11. 2008   #8
-
0
-

To RedZero : no tak aplikace a prográmky pro desktop... na to bych ti doporučil C++ (i když je to v podstatě jedno), ale v C++ se dá napsat prakticky cokoliv. Od konzolovek až po hry typu World of Warcraft. Knihu bych ti doporučil Mistrovství v C++ (moje oblíbená)...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
RedZero0
Duch
19. 11. 2008   #9
-
0
-

Earl Cash: jo ale makrem pokud se nepletu tak vytvorim jen to co excel zvlada, takze funkci kterou v excelu nedovedu pres vzorce udelat tam stejne nedam .. ale to jsem uvadel spis jako priklad toho co by me bavilo a jakym smerem bych chtel aplikovat co to bych chtel delat.

crAzY^: A myslis, ze se prvne vrhnout do C++, nebo prvne treba na nauceni to Delphi ? Jinak tou knihou co pises je pro pochopeni i pro zacatecniky ? Tu jak jsem psal ( C++ za 21 dni ) jsi nikdy nevidel ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.208.97.–
Spectator0
Věrný člen
19. 11. 2008   #10
-
0
-

To RedZero : Když jsem pracoval a po večerech neměl co dělat, tak jsem si pročítal web a narazil na Python. Začal jsem se učit syntax. později jsem si stáhnul různé publikace o algoritmech atd. Začalo mne to hodně bavit a teď používám své programy neustále. Za sebe doporučuji Python, pokud si chceš programy užívat. Python má spoustu modulů, které ti pomohou s programy využívající internet, grafiku... Rychlý vývoj, snadné pochopení >>> Python

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.230.–
. . .
gaben0
Stálý člen
20. 11. 2008   #11
-
0
-

To RedZero : Ja osobne som začínal s C, kde som sa naučil aké-také základy a momentálne programujem v C++. Takže odporúčam začať s C alebo C++. Pre jazyk C odporúčam knihu Učebnice jazyka C od Herouta, pre C++ Naučte se C++ za 21 dní (tiež sa z nej učím) alebo Místrovství v C++ (nemám s ňou osobné skúsenosti, ale ako som počul tak je veľmi dobrá, problém môže byť troška vyššia cena).

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.21.–
C, C++
tmi0
Věrný člen
21. 11. 2008   #12
-
0
-

doporucil bych ti zacit prvne s jazykem c a az pote prejit na c++. pokud se chces ucit c++, tak vzhledem k tomu ze je staven na c tak nejaky zaklad c stejne potrebovat budes. a pokud hloubeji proniknes do c, prechod na c++ bude mnohem snazsi a spouste veci ktere by jsi pri uceni se rovnou c++ musel prijmout jako fakt budes s ceckovym zakladem chapat jasledneji. nehlede na to ze tvuj programovaci styl bude efektivnejsi (z hlediska rychlosti programu)...
pokud chces rychle vysledek s minimem namahy, tedy aby tve programy mely podobu "vytvorOkynko(tedHned!)", pak bych ti c nedoporucil, tam bude chvili trvat nez budes mit nejaky pro komercni sferu pouzitelny vysledek.
jak jiz ale bylo jinymi slovy zmineno vyse, dobre programy nebudes delat pokud o nich nebudes premyslet. k nauceni se premyslet ti zadny jazyk nepomuze... to ze se o pascalu rika ze to je dobry jazyk na "uceni se" je podle me nepravdive, verim tomu ze inteligentni clovek pochopi ze '{' oznacuje pocatek bloku, zatimco '}' znamena prekvapive konec; a nepotrebuje k tomu explicitni begin a end atd. navic pascal kvuli tomu, ze je "designovany na uceni", spoustu veci zakazuje a programatorovi ktery vi co dela to strasidelne svazuje ruce...

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.226.230.–
ksp.mff.cuni.cz -- doporučuje 5 z 0 přetečených bufferů!
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
21. 11. 2008   #13
-
0
-

To tmi : Zkušený programátor na druhou stranu nebude s největší pravděpodobností programovat v Pascalu :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
Spectator0
Věrný člen
21. 11. 2008   #14
-
0
-

To tmi : Pascal je hlavně kopec textu.



begin
begin
for I:=1 to 10 do begin
end;
end;
end.

:smile12: :smile12: OH, jak to nesnášim! :smile19:

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.230.–
. . .
Quiark0
Věrný člen
25. 11. 2008   #15
-
0
-

Já říkám C/C++ pro začátečníka jasné ne. Programování je poměrně intelektuálně náročná činnost a komplikovat zbytečně začátečníkovi práci složitostmi v C a C++ mi přijde dost kontraproduktivní. Doporučuji nejdřív se naučit základní principy programování, algoritmizace a řešení problémů v nějakém jednodušším jazyce (tedy cokoliv z Python, Delphi, C#, Java). Ty vývojové diagramy možná taky nejsou špatný nápad, ale k tomu už v současnosti najdeš málo materiálů, aspoň na internetu. Jakmile zvládneš základy, není problém začít se učit libovolný jiný jazyk (třeba C, C++). Navíc se nemusíš bát, že tímto způsobem budeš dělat zbytečně práci navíc, protože programátorské myšlení a schopnost řešit problémy jsou nezávislé na jazyku, takž to, co se naučíš v Pythonu využiješ i na C++ a za druhé zkušený programátor stejně umí aspoň 5 různých jazyků (a i zkušený programátor může programovat v Pascalu, Delphi se stále ještě v komerční sféře používá).

Poslední dobou je hodně oblíbený Python, k němu je dokonce na tomto serveru k dispozici seriál pokud se nepletu a když zagůglíš, najdeš i nějakou tu webovou učebnici v češtině. Dále je poslední dobou oblíbený C# hlavně kvůli propagaci ze strany Microsoftu a dostupnosti kvalitního IDE v podobě Visual Studia Express Edition nebo SharpDevelopu. Opět k C# jistě najdeš na internetu spoustu materiálů, minimálně v angličtině.

Jinak podle toho, co jsi psal, to vypadá, že programování pro tebe bude to pravé :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
25. 11. 2008   #16
-
0
-

Za sebe doporučuju C#. Už ten jazyk sám o sobě je podle mého moc hezký a ještě "spolupracuje" s několika super technologiemi (ASP.NET, Silverlight, WPF, ...) == zábava na dlouho :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
MZetko0
Stálý člen
25. 11. 2008   #17
-
0
-

Za mě má bod Pascal

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.235.–
"Přirozená inteligence bude umělou brzy překonána. Přirozenou blbost však umělá nemůže nahradit nikdy"
Jára da CIMRMAN
http://www.newgame.cz
Andriel0
Stálý člen
7. 12. 2008   #18
-
0
-

Za mě je to C#... Jednoduchý, ale mocný programovací jazyk, který je dnes dost populární (= kopa dokumentace, podpora ze strany MS), navíc se dá použít třeba v MS Expression Blend, či Visual Studiu... No anebo Javu, kterou máme ve škole, ale C# se mi jeví jako "hezčí" jazyk...

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Nevíš jak na to? Pomůžu... http://www.googleforidiots.com/ Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.
Laik0
Stálý člen
13. 12. 2008   #19
-
0
-

C# jednoznačne...C sa ešte dá...ale C++...(VB ujde...ale keďže programovať sa dá iba v VS VB)...To Andriel : ...videl si sumu u Ex Blendu?...mno fuj!...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.237.–
Ovládam CSS,(X)HTML,trochu PHP a rýpem sa teraz vo VB
Andriel0
Stálý člen
14. 12. 2008   #20
-
0
-

Laiku, jestli tou sumou myslíš cenu, tak musím říct, že je zadarmo jak Expression balík (celý), tak Visual studio 2008 Profesional, či Windows server 2008 (samozřejmě legálně, od MS, žádný warez)... Dá se to stáhnout od MS na www.dreamspark.com za pomocí ISIC karty (tuším tak nějak, jednoduše karta mezinárodního studenta). Ty programy jsou plné verze, bez omezení, dokonce i na komerční užití :-) Jinak bych Expression ani neměl chuť zkusit :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Nevíš jak na to? Pomůžu... http://www.googleforidiots.com/ Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.
Ace McIntosh0
Super člen
14. 12. 2008   #21
-
0
-

To Andriel : Fakt je povoleno i komerční užití? Vždy jsem měl za to, že tyto licence DreamSpark jsou jen pro to, aby si studenti mohli vyzkoušet práci s profesionálními nástroji (a ti studenti si to pak, po několika letech, koupili a mohli s tím vydělávat) - MS si totuto cestou "vychovává" věrné zákazníky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
Andriel0
Stálý člen
14. 12. 2008   #22
-
0
-

Ach, tak ne, omlouvám se, spletl jsem si to s expression verzí VS, která je i pro komerční užití. Věci na DreamSparku jsou opravdu pro "non-commercial use"

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Nevíš jak na to? Pomůžu... http://www.googleforidiots.com/ Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.
14. 12. 2008   #23
-
0
-

Za mě je to .NET (C#) a Python. Pro začátečníky jsou to dle mého názoru nejvhodnější jazyky. Vše ostatní, co tu bylo zmíněno je buď staršího data (ne vždy je to na škodu) nebo do začátku příliš komplikované (názory typu "hoďte málé dítě do rozbouřené řeky, jen tak se naučí plavat" jsou zcestné bez ohledu na to, že to může být pravda).

Ale obecně vzato na tom nezáleží (už to tu někdo řekl, že?). Znalost jazyka je jen malou částí toho, co k programování potřebuješ. Musíš si ujasnit, co je tvým cílem a vybrat si některou z cest, která k němu vede (zbytek přijde časem).

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
14. 12. 2008   #24
-
0
-

To Andriel : ...ale když nemám kartu?...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.242.–
Laik
~ Anonymní uživatel
169 příspěvků
14. 12. 2008   #25
-
0
-

C# jednoznačne...všetky app v .NET sa podobajú na JS...(síce ma nikdy neburcovalo s ním pracovať dokedy som nezistil sám aké sú základy v JS)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.242.–
Andriel0
Stálý člen
14. 12. 2008   #26
-
0
-

To Anonymní uživatel : Pokud studuješ na jakékoliv škole, lze si o ní zažádat (google), pak si vytiskneš formulář, ten ti podepíše ředitel/děkan/kdokoliv ve vedení školy a za 300 můžeš stahovat tyhle věci zadarmo. Mno a pokud nejsi student vůbec, tak můžeš maximálně sosnout Visual Studio Expression edition, či MS Expression balík 30-denní trial, pokud si dobře pamatuju... Ale on ten MS Ex. balík není nic tak extra, kdybych za to měl dávat nějakých 20 tisíc, asi bych si škubal vlasy z hlavy, co že jsem to koupil :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Nevíš jak na to? Pomůžu... http://www.googleforidiots.com/ Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.
Laik
~ Anonymní uživatel
169 příspěvků
14. 12. 2008   #27
-
0
-

jo...študuji...a ide sa na to :smile1: ...a čo ja viem...ten blend...taký...nemastný/neslaný...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.242.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
14. 12. 2008   #28
-
0
-

Blend je náhodou perfektní věc. Navrhovat GUI je v něm jedna radost :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Laik
~ Anonymní uživatel
169 příspěvků
14. 12. 2008   #29
-
0
-

To Chrasty : ...mno jo...ale keď ja mám takú smolu...stiahol som 750MB trial (vravím si,že to odskúšam nie?)...idem ho nainštalovať a zistím že je zlá inštalácia(mno po dvoch hodinách som mal nervy na dranc)...to aj u VS 2008 (kde mi nešiel builder)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.242.–
Andriel0
Stálý člen
14. 12. 2008   #30
-
0
-

To Chrasty : No to je sice pěkné, ale dávat pár tisíc za soft, ve kterém si lze jen navrhnout gui (přičemž normální gui se navrhuje ve VS pěkně, i když ne s možnostmi, jako má blend) je podle mě velmi zbytečné :-). Toť můj názor :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.241.–
Nevíš jak na to? Pomůžu... http://www.googleforidiots.com/ Jstlž jst schpn přčst tt, mžt njt dbr zmstnn jk prgrmtr.
14. 12. 2008   #31
-
0
-

Jestli mas ISIC, tak si Visual Studio Pro, Expression Studio a hromadu dalsiho softu muzes pro nekomercni pouziti v plnych verzich legalne stahnout z https://www.dreamspark.com/default.aspx

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
14. 12. 2008   #32
-
0
-

To Andriel : To proto, že Blend je cílenej na úplně jinou skupinu lidí. Pro vývojáře nemá smysl ho kupovat (vše potřebné najde ve VS 2010), ale pro grafiky je to dobrá volba.

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.21.124.–
Dušan Janošík | web: djanosik.cz, @djanosik
Laik
~ Anonymní uživatel
169 příspěvků
14. 12. 2008   #33
-
0
-

asi tak mno...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.242.–
evandar0
Newbie
26. 12. 2008   #34
-
0
-

No tema je ze v com zacat.. Ja by som ale potreboval poradit ze v com pokracovat ? co sa tyka toho webdesignu, viem len zaklady html, a popri tych sa uz dost dlho babrem v pascale a myslim ze by som mohol prejst na nieco nove co sa mi v buducnosti zide, ako buducemu programatorovi (dufam), lebo tu algoritmizaciu ako ste pisali uz z pascalu celkom chapem.. inac ja tiez odporucam pascal na zaciatok, i ked som nic ine neskusal :) pascalu asi vdacim zato ze som objavil krasu programovania.. nikdy mu to nezabudem, a asi preto mu davam hlas :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 87.197.180.–
26. 12. 2008   #35
-
0
-

Jestli slusne zvladas pascal, tak uz si imo muzes vklidu dovolit prejit na C++.

Paklize te laka webove programovani, tak si muzes zkusit PHP. To ma tu vyhodu, ze se v nem daji pomerne jednoduse vydelat i nejake ty $$$ (v cemkoliv jinem je to podstatne slozitejsi).

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Quiark0
Věrný člen
26. 12. 2008   #36
-
0
-

Něco si vyber, je celkem jedno co. Stejně, pokud to budeš s programováním myslet vážně, se časem budeš muset naučit i další jazyky/technologie. Někdo říká každý rok jeden jazyk :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Podobná vlákna

V čem programujete? — založil Prasklej Talíř

V čem programujete? — založil mates

Jak začít s c — založil bohetik

Kde začít s Qt — založil Qt

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý