3.lekce – Python – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

3.lekce – Python – Fórum – Programujte.com3.lekce – Python – Fórum – Programujte.com

 

PySaK.jAn
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
20. 11. 2008   #1
-
0
-

Zdravím.
Potřebuji radu k teto lekci.

1. Vytiskněte větu v obráceném pořadí písmen.

2.Sestavte novou větu, kde budou všechna 'a' nahrazena za 'A'.

3. Jaké všechny znaky jsou ve větě? (stačí jaké, ne kolik) Tip: bez seznamů to asi nepůjde…

S těmato ukolama si nevím rady. Přemýšlím nad tim už hoodně dlouho a nemužu na to přijit. Anglicky moc neumim proto si nemužu přečíst dokumentaci.
Mužete mi pls s těmito ukoly Helpnout. Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.87.–
Spectator0
Věrný člen
21. 11. 2008   #2
-
0
-

To PySaK.jAn :
Jsem moc ospalej na vymýšlení čehokoliv, takže jsem napsal jen takové rychlovky - funkcni (doufam)

1)
Zkus tu vetu projet cyklem for.
Pocet opakovani bude roven poctu znaku.
Tisknout budes veta[ ( znak * ( -1 ) ) -1 ] to znamená pozadu

existuje i funkce pro seznamy, reverse() ,ale to je nuda, ne?

2)
Tohle bych si rovnou prevedl na pole list(veta)
Potom opet for cyklus tolikrat kolik je znaku.
V kazdem cyklu overis, zda znak=="a" kdyz ano prepises ho veta1[znak]="A"

3)
Udelej si treba seznam pismenek a pro kazdy otestuj, kolikrat je ve vete, pokud se to bude rovnat nule
tak tam neni, vypis jen ta, ktera jsou.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.230.–
. . .
pawlik0
Grafoman
21. 11. 2008   #3
-
0
-

To Spectator : ale ale... :D
2) tohle bych na pole nedělil.....? proč..?
3) tady bych si to buď rozdělil do pole a odstranil duplicity nebo to testoval if "a" in veta a nepočítal kolik jich tam je :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
21. 11. 2008   #4
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Spectator0
Věrný člen
21. 11. 2008   #5
-
0
-

To pawlik :
2) Proč ne? ...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.230.–
. . .
pawlik0
Grafoman
21. 11. 2008   #6
-
0
-

To Spectator : Protože není potřeba to dělit :)
for pismeno in veta:
...

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
PySaK.jAn
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
21. 11. 2008   #7
-
0
-

1) udělal jsem to asi nějak takto:

otocka=""

for znak in veta:
otocka=znak+otocka

print otocka


kde veta je ta věta :D
otocka je proměnná. Lepší název mě nenapadl :D v kodu je zapsana jako prazdna s uvozovkami jelikož kdyby za rovnítkem nic nebylo tak to vyhodí chybu.
Ten cyklus dělá to že za znak dosazuje jednotlivá písmenka z věty a v těle kde je proměnná to dělá to co klasická proměnná.
No a na konci to vytiskne tu promennou otocka.

Je to i tak OK nebo je to totální prasárna? Mě by právě zajímalo jak poznám že to co dělám je OK nebo je to prasacky spusob?

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.71.–
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
21. 11. 2008   #8
-
0
-

Proč se nepodíváš na ten odkaz co jsem ti poslal? Jsou tam řešení úkolů od různých lidí, můžeš porovnávat.

Když jsem se trochu zajímal o Python, tak jsem to udělal takhle:

print "Vytiskni vetu v obracenem poradi pismen"   

y=len(x)
obracena=""
for w in range(0,y):
obracena = x[w] + obracena
print obracena


x je nějaká věta, kterou zadal uživatel.

A to jestli je nějaký kód prasárna asi poznáš časem. Naučíš se nové věci a zjistíš, že by se to dalo udělat jinak a líp.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
Jamp
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
22. 11. 2008   #9
-
0
-

string a='Dajaky text' sa da otocit pomocou a[::-1]

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.99.127.–
PySaK.jAn
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
23. 11. 2008   #10
-
0
-

zdravím,
mám jeden problém ještě ve čtvrté lekci. Nevím jestli to tak má být, nebo je to bug, nebo mám problém v kodu.
Muj kod:



trasa=250
t1=7
t2=input("cas druheho auta v 's': ")

#--jakou rychlosti v m/s a km/h kazde auto jelo
#--A 1m/s = 3,6 km/h.

#..m/s
v1=250/7
v2=250/t2

#..km/h
v1kmh=v1*3,6
v2kmh=v2*3,6

print v1,v1kmh
print v2,v2kmh


Program mi vypíše pak toto:
http://imgupload.cz/s4/GfzFek9JLt.png
Jde mi o ty závorky. Proč je to číslo v závorkách? Jak se toho zbavit?

Prosím o radu. Díky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.254.–
Jamp
~ Anonymní uživatel
5 příspěvků
24. 11. 2008   #11
-
0
-

Mozno ti z toho robi list? neviem, skus to cez str() a +

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.47.22.–
pawlik0
Grafoman
24. 11. 2008   #12
-
0
-

To Jamp : heeej :D
jsi si jistý, že se používá desetinná čárka...?

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.151.–
Sa Nata A Na. Howgh
PySaK.jAn
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 11. 2008   #13
-
0
-

No já nevím nahradil jsem čárku tečkou a už to snad jede tak jak má. Hmm, to jsem nevěděl že se má požívat tečka.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.24.110.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 9 hostů

Podobná vlákna

10. lekce — založil to_jsem_ja

1.lekce — založil Jan Burant

Lekce 2 — založil georginho

4. lekce — založil Hamarič Norbert

12. lekce — založil nestor

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý