Jen blázen se ji začíná učit, nebo spoléhá, že je v ní budoucnost.
Fórum › Java
Ach ta mrtvá Java?
Jj můžeš. Java je jazyk, který firmě Sun nevydělával a tak ho uvolnila jako open source. Promiň, ale těch bláznů co v ní píše opravdu znatelně ubývá. Podle jakéhosi grafu ze stránek sanu je jich okolo 0,7 %. Pokusím se ho najít a dám sem link. Navíc popiš mi výhody např. oproti rodině .NET nebo C++?
Doporučil bych místo materiálů Microsoftu číst něco jiného.
Ten graf, o němž se zmiňuješ, totiž určitě nebyl na stránkách Sunu.
Víš že:
- Nakladatelé prodají ze všech jazyků daleko nejvíce knih právě o Javě?
- Nezávislé autority tvrdí, že zhruba 60 % nově otevíraných rozsáhlích aplikací je vytvořeno právě v Javě.
- Java je hlavním programovacím jazykem v takových "zanedbatelných" společnostech jako IBM, Oracle či HP o Sunu ani nemluvě.
- Programy pro mobilní telefony, které nyní představují poměrně velký business, jsou programovány prakticky výhradně v javě.
- Java je hlavním programovacím jazykem na většině světových univerzit. Když se s jejich vyučujícími na toto téma bavíš, odpoví ti, že sice za 10 let její existence již vznikly jazyky, které by byly pro výuku lepší, ale podniky, které odebírají jejich absolventy, trvají na tom, že chtějí absolventy, kteří umějí programovat v Javě.
- V Javě v současné době programuje téměř 4 miliony programátorů.
A takhle bych mohl pokračovat ještě dlouho.
Luk?? Chadraba napsal:
Java je jazyk, kter? firm? Sun nevyd?l?val a tak ho uvolnila jako open source.
Firma Sun narozdiel od MS pochopila silu Open Source a tym ziskala obrovsku vyhodu v podobe volneho zasahu do implementacie samotneho systemu, cim umoznila vylepsovanie a rozsirovanie od inych ludi. Zober si, ze mas program do ktoreho ty sam mozes naprogramovat nejaku revolucnu vec, ale vzhladom na to, ze ten program je od MS tak nespravis nic. Sun (alebo ini, ktori robia open source) ti dava volne pole posobenia a nijak ta neobmedzuje, takze si mozes zdrojak upravit podla vlastnych potrieb.
Luk?? Chadraba napsal:
Promi?, ale t?ch bl?zn? co v n? p??? opravdu znateln? ub?v?.
Tak to je potom asi anomalia, ked pracovnych ponuk pre ludi, ktori ovladaju Javu tak strasne pribuda.
Luk?? Chadraba napsal:
Podle jak?hosi grafu ze str?nek sanu je jich okolo 0,7 %. Pokus?m se ho naj?t a d?m sem link.
Na ten graf sa strasne tesim.
Luk?? Chadraba napsal:
Nav?c popi? mi v?hody nap?. oproti rodin? .NET nebo C++?
nevyhody C++ -> nebezpecne konstrukcie (zo strany programatorov) v podobe ukazatelov, manualne rusenie objektov, zlozitost, prenositelnost, ...
.NET -> Skusk si napisat nejaky program v Jave a v C#? Zdrojak nebude moc odlisny. Tento framework je vysledkom podpisu dvoj miliardovej zmluvy Sunu a MS. MS pravdepodobne okrem ineho pomenil komentare v zdrojakoch ako aj nazvy niektorych objektov a premennych a ako bonus vyprodukoval par "kvalitnych, stabilnych a spolahlivych" modulov. A naviac si dal este vsetky tieto veci (napr. operator suctu apod.) samozrejme patentovat.
Lukáš Chadraba napsal:
Jen blázen se jí začíná učit nebo spolehá, že je v ní budoucnost.
Jen tak naokraj - java je stále nejpoužívanější jazyk a to se ještě nějakou dobu nezmění.
Al napsal:
já jenom doplním třeba přenosytelnost, která ani v .net ani v C++ NENÍ!
Zajímá mě co myslíš tou přenositelností, když v .NET a C++ neni.
Tomi napsal:
Tento framework je vysledkom podpisu dvoj miliardovej zmluvy Sunu a MS. MS pravdepodobne okrem ineho pomenil komentare v zdrojakoch ako aj nazvy niektorych objektov a premennych a ako bonus vyprodukoval par "kvalitnych, stabilnych a spolahlivych" modulov. A naviac si dal este vsetky tieto veci (napr. operator suctu apod.) samozrejme patentovat.
Tak takhle jsem se už dluho nezasmál - dobrej vtip. :)) Ještě připiš, že Windows jsou kopie Linuxu a MS Office je napodobenina OpenOffice a bude to super.
xxsawer napsal:
Tak mi prijde, ze na tenhle server prispivaji samy ..... a to vcetne admina
No já jsem narazil jen na jednu lamu - na tebe.
Autor příspěvku se jen pokouší vyvolávat flame (koukněte do diskuse - není to poprvé) a navíc vůbec neví o čem mluví.
Tomi napsal:
Pre DeaLera:
http://www.microsoft.com/presspass/press/2001/jan01/01-23sunpr.mspx
http://www.javaworld.com/javaworld/jw-11-1997/jw-11-infoworld.msmoves.html
http://www.techlawjournal.com/courts/sunwvmsft/Default.htm
http://www.businessweek.com/1997/42/b3549054.htm
Díky tohle jsem nevěděl - pročet jsem to jen zběžně a na žádnou přímou spojitost s .NETem jsem nenarazil, ale jen spojitosti IE a VJ++ (dnes J#). Pokud tam někde je něco o .NETu, tak mě prosím nasměruj.
BTW: to, že jsem tvůj předchozí příspěvek bral jako vtip považuj za narážku na přepisování komentářů a přejmenování objektů - tak pod úrovní MS není
Ono konkretne .net sa tam spominat nemusi, no zo samotneho kontextu sa da usudit vselico a nemusi sa to tykat len IE: "On March 11, 1996, Sun and Microsoft entered into a licensing agreement which allows Microsoft to use, modify and adapt Java Technology. Microsoft proceeded to use Java Technology in developing MS Internet Explorer 4.0, and other software products."
Narazal som len na to ako sa niekedy MS chvali niektorymi vecami a vydava ich svojsky za privatne a revolucne, co sa casto krat nemusi zakladat na pravde. Ja osobne pouzivam .NET Framework velmi rad a dovolim si povedat, ze sa mi v nom lepsie programuje ako v Jave.
Tomi napsal:
Ono konkretne .net sa tam spominat nemusi, no zo samotneho kontextu sa da usudit vselico a nemusi sa to tykat len IE: "On March 11, 1996, Sun and Microsoft entered into a licensing agreement which allows Microsoft to use, modify and adapt Java Technology. Microsoft proceeded to use Java Technology in developing MS Internet Explorer 4.0, and other software products."
Narazal som len na to ako sa niekedy MS chvali niektorymi vecami a vydava ich svojsky za privatne a revolucne, co sa casto krat nemusi zakladat na pravde. Ja osobne pouzivam .NET Framework velmi rad a dovolim si povedat, ze sa mi v nom lepsie programuje ako v Jave.
Díky za navedení - Microsoft proceeded to use Java Technology in developing MS Internet Explorer 4.0, and other software products. Z této části vyplývá, že pokud MS využil k vývoji .NET Frameworku JAVU, tak to udělal na základě té smlouvy (tedy legálně) a nikdo ho za to nemůže napadat (netvrdím, že ty to děláš, ale někteří by se jistě našli).
BTW: totéž můžeš udělat ty pokud budeš mít dostatečný kapitál a sepíšeš s někým smlouvu.
PS: .NET bych za nic nevyměnil
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Ach ta čeština — založil Nicolas
Ach ta vlákna a statické metody, vlastnosti atd :-( — založil durmitor
Poptávám JAVA programátora pro tvorbu JAVA testu — založil Mailando
[JAVA] dodatečné úpravy v JAVA projektu — založil geryeo