Kam na vysoku ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Kam na vysoku ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.comKam na vysoku ? – Vzdělání – Fórum – Programujte.com

 

mephi0
Expert
27. 11. 2008   #1
-
0
-

Je to tu každý rok a teraz sa potrebujem rozhodnuť aj ja. Poprosil by som objektývne informácie o CZ/SK vysokých školách so zameraním na informatiku. Zaujíma ma hlavne koľko času sa jej treba venovať. Ake drahe je ubytovanie. Akí ľudia tam chodia a samozrejme aká je kvalita vyučovania.

VUT FIT http://www.fit.vutbr.cz/.cs
MUNI FI http://www.muni.cz/fi
VSB FEI http://www.fei.vsb.cz/
CVUT FEL http://www.cvut.cz/

FIIT STUBA http://www.fiit.stuba.sk/
UK FMPH http://www.fmph.uniba.sk/

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.232.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Quiark0
Věrný člen
27. 11. 2008   #2
-
0
-

Odpověz(te) na následující otázky:


zajímá tě to, nebo chceš jen co nejsnáze prolézt a dostat titul?
jsi připraven studovat i něco, co na první pohled není v praxi aplikovatelné?
baví tě matematika?
zajímá tě víc hardware nebo software?
myslíš si, že "tvorba stránek v PHP" je vhodný předmět pro vysokou školu?
víš, že i na matfyzu je obor informatika? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
Kobi
~ Moderátor
+1
Věrný člen
27. 11. 2008   #3
-
0
-

Nekde v offtopicu se prolistuj na tema, kde se resi to same. Neni potreba resit to postopadesate.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.25.–
27. 11. 2008   #4
-
0
-

To giganticke tema se spoustou vedomosti z lonska a predlonska je pryc, ja ho nedavno hledal protoze jsem odtamtud potreboval nejake odkazy na ucebnice, ale na to tema vedl jen dead link.

Skoda, takhle se to tu bude vsechno resit znova.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.164.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
27. 11. 2008   #5
-
0
-

no ja mam Bc. na FIT VUT...
Bc je v klidu.. neni to prehnane teoreticke, spousta predmetu se dala zvladnout jen se znalostma ze stredni...
pak byly i predmety co sou ciste teoreticky... nektery matematiky, databaze a podobne... tam uz se clovek docela zapoti... ale kdyz se chodi na cvika a dela se to tak je to v klidu

koleje sou myslim silene predrazeny.. dejme tomu pokojik pro 3 za cca 3000mesicne je nehorazna cena... ikdyz muze byt i nizsi pokud sou treba spolecny zachody a sprchy...
i tak mi pripada lepsi privat co mam ted .. sice malej pokoj ale jen pro sebe...
lidi sou v pohode... hlavni je si nezlomit jatra

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.197.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Osiris0
Stálý člen
27. 11. 2008   #6
-
0
-

Doporučuji MFF UK. Škola s výbornou kvalitou výuky.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.130.–
KIIV
~ Moderátor
+43
God of flame
27. 11. 2008   #7
-
0
-

To Osiris : jo ale to je jen pro lidi co nechtej jen papir a nic pro to nedelat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.197.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
lukas
~ Anonymní uživatel
301 příspěvků
27. 11. 2008   #8
-
0
-

můžeš taky zkusit dosud nepoznané FI CVUT ... už se o tom mluví dlouho, ale již to vypadá že v ak. roce 2009/2010 by měla příjímat první studenty ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.194.242.–
mephi0
Expert
27. 11. 2008   #9
-
0
-

zajímá tě to, nebo chceš jen co nejsnáze prolézt a dostat titul?


neviem, zaujima ma to, aby som sa po skole lahko zamestnal. Neviem ako dokážu školy pripraviť na život. O to jedine mi ide. Niesom si isty či ťažka škola, ktora pohlti veľa času nebude horšia ako menej náročná škola popri ktorej budem študovať to čo potrebujem sám.

jsi připraven studovat i něco, co na první pohled není v praxi aplikovatelné?


prvý pohlad ma nezaujima. Jedine čo nechcem je krmiť sa somarinami, ktoré vygooglim za par sekund.

baví tě matematika?


ano, ešte som nenarazil na poznatky z oblasti matematiky, ktore by som považoval za zbytočné.

zajímá tě víc hardware nebo software?


software, vyššie programovacie jazyky. zaujíma ma riešenie problémov, nie správa pamäti :)

myslíš si, že "tvorba stránek v PHP" je vhodný předmět pro vysokou školu?


ako dobrovolny ano. A zalezi od toho comu sa bude venovat. Aby som sa obsah semestra nenaucil za niekolko vecerov z dostupnych materialov na nete. Radšej "návrh webových aplikácií".

víš, že i na matfyzu je obor informatika? :)


slovo matfyz znie hrozivo :) tak sa tomu snazim vyhybat. Niesom z gymnazia tak sa bojim ze budu problemy na zaciatku. Isiel tu niekto na matfyz z priemyslovky ?

diky za nazory, este doplnim ze moznost pozerat prednasky zo zaznamu a mat digitalne podklady od prednasajuceho povazujem za velku prednost. Myslite ze je to dôlezite ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.232.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
27. 11. 2008   #10
-
0
-

Kdyz pominu to PHP, tak MFF odpovida tvym pozadavkum. Jen se to chce pripravit na to, ze prvak je opravdu sama matika.

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.238.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
FylL
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
28. 11. 2008   #11
-
0
-

Podla toho co si napisal mas velmi idylicku predstavu o studiu na vysokej skole.
Som na nej druhy rok, a mozem povedať: "Co si sa nenaučil sám, škola ťa nenaučí" v lepšom pripade ťa len usmerní

Môžeš si vybrať kvalitnú školu na ktorej sa budeš trápiť nekonečným množstvom zbytočnej teorie(a nepočitaj s tym že ju niekedy pochopíš), no na druhej strane ti pomože stať sa !!! Pánom programátorom !!! s vynikajúcimi odporučaniami a znalostiami (no vedz že prax ti nazaruči žiadna škola).
No môžeš si vybrať i druhotriednu vysokú ktorá ti samozrejme dá titul s ktorým ťa vezmú na tú istú pracovnú pozíciu, no na škole ťa nenaučia nič ine ako si word,PHP,pascal ... veci zakladneho programatorskeho typu(ktoré už asi aj ovládaš)

Dnešný trend zase je že každý programator je cenný, takže stačí ak ovládač objektové programovanie alebo nejaký ten webdizajn a máš zaručený veľmi slušný plat aj bez titulu či diplomu.

Rozhodnutie je na tebe.

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.234.227.–
Osiris0
Stálý člen
28. 11. 2008   #12
-
0
-

To FylL : Proč je podle tebe teorie zbytečná? Na matfyzu se učí hodně potřebné teorie. Já ji třeba (většinou) chápu. Domnívám se, že si myslíš, že je zbytečná jen proto, že ji nechápeš, kdybys ji chápal, věděl bys, kde má uplatnění. Třeba taková teorie automatů je hodně těžká, ale velmi důležitá a má aplikaci prakticky všude - každý kompilátor musí přece používat nějaký automat :-)

To mephi : Myslím si, že by pro tebe byl matfyz vhodný. No konkrétně já jsem z průmyslovky a šel jsem na MFF a na žádný větší problém jsem zatím nenarazil - pokud tě to bude zajímat a budeš se pravidelně připravovat, žádný problém mít nebudeš.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.130.–
mephi0
Expert
28. 11. 2008   #13
-
0
-

Raz som kecal s uspešnym vyvojarom. Hovoril že najcennejšia je prax, ktorú nadobudnem popri škole. Takže aj keby ta teoria bola dobra, nesmie ma pripraviť o prax už len z toho dôvodu, že vysoka škola vyžaduje nejake peniaze navyše. Hovoril že je jedno aku školu som dokončil, či muni vut cvut ... hlavne ta prax, tak z toho dôvodu preferujem Prahu, Brno, Bratislavu.

2Osiris: mohol by si opísať ako vyzerá také štúdium na MFF CUNI ? Zaujima ma aka je možnosť voľby predmetov, tech. vybavenie školy (z kade sa uči), ako to vyzera na internate.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.232.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
28. 11. 2008   #14
-
0
-

Pokud by jsi sel na MFF na IT, tak stravis vetsinu casu v nadherne opravene budove na Malostranskem namesti.

Predmety si projed v informacnim systemu CUNI http://is.cuni.cz/studium/index.php (klikni si tam na "Anonymni pristup", tak mas pristup temer ke vsem datum ktera v tom systemu jsou).

MUNI je pry dost to same co MFF.

To FylL: Musis rozlisovat programovni a Programovani. Pokud hodlas delat weby v PHP tak je pro tebe skola jako MFF opravdu jen ztrata casu. Na jakekoliv specializovane programovani je ale dulezite mit nejake teoreticke pozadi.

Nemluve o tom, ze se na CV IT titul z MFF vyjima rozhodne lepe nez titul z VSE nebo hnojarny :)

Pokud chces prakticteji zamerene studium, tak na to je spise FEL CVUT.

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.164.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
Osiris0
Stálý člen
28. 11. 2008   #15
-
0
-

To mephi : Já bych tu praxi zase až tak nepřeceňoval. Praxe je cenná ale kvalitní teorie také, pokud nechceš skončit jako programátor n+1-ho databázového klienta k Oraclu. Já třeba pracuji jen o prázdninách a jinak se věnuji pouze škole.

Na MFF je velmi velký výběr jak teoretických, tak praktických předmětů. Dokonce si můžeš zapisovat i předměty z jiných studijních programů (Fyzika, Matematika) a jsou ti za ně automaticky uznány kredity. Víceméně si můžeš zapsat co chceš a při studiu musíš splnit povinné předměty + nějaké kredity z povinně volitelných. Co se týče technického vybavení a prostředí, je dobré, protože nedávno (před pár lety) celá budova prošla kompletní rekonstrukcí. Koleje poreferovat nemůžu, protože tam nebydlím.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.130.–
forstec0
Návštěvník
28. 11. 2008   #16
-
0
-

Já teď studuju prvním semestrem FI MUNI a musím říct, že to je taky jenom o teorii. Vlastně jediná praxe je tady programování v Javě, ale i k tomu dostaneš slušnou dávku teorie. To ale není špatné, protože praxi můžeš získat sám, na to nepotřebuješ školu, teorii takhle pěkně pohromadě do podrobna sám pravděpodobně neseženeš.

Jinak na FI MUNI vezmou každého druhého (asi 45% přihlášených), ale po prvním semestru spousta lidí vyletí, což je podle mě způsobeno podceněním, protože VŠ styl učení je trochu odlišný od střední školy. Musíš absolvovat povinné předměty+povinně volitelné+kolik chceš volitelných. Pro postup do dalšího semestru potřebuješ min. 15 kreditů. A ty předměty můžes absolvovat kdy chceš, je to jedno, a taky si můžeš zapisovat předměty z celé univerzity. Vybavení v pohodě, přednášky se nahrávají, takže na ně nemusíš ani chodit:D Ukázka tady: http://www.video.muni.cz/prednasky.cgi

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.176.141.–
forstec
darthdeus0
Stálý člen
28. 11. 2008   #17
-
0
-

Ve výsledku až tak nezáleží na tom, jestli půjdeš na MFF UK nebo FEL CVUT. Je to hlavně o tobě, jak moc se tomu sám chceš věnovat a čeho chceš dosáhnout. Rozhodně na zaměstnání nemá vliv jestli jsi vystudoval matfyz nebo fel, každého zajímá co umíš a tvoje zkušenosti.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.184.–
(1..100).inject(&:+) komu se to nelíbí, ať mi klobouk políbí :P
Mixxy0
Newbie
28. 11. 2008   #18
-
0
-

No, ja jsem tedka ve 3. rocniku na FEKT VUT a je to celkem parada. Na zacatku studia si vyberes obor, ktery by te zajimal a tomu se prizpusobi obsah vyuky. Ja studuju telekomunikace, resp. teleinformatiku a tam ziskas zkusenosti o programovani: c, c++, Matlab, Java, php, databaze, PIC procesory a dalsi. Ale rozhodne nemuzu rict, ze by z tebe po absolvovani techhle 3 rocniku byl nejaky programator. Jestli se chces vysvihnout, tak stale budes muset travit sve volne chvilky nad knihama a zdokonalovat se. ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.208.–
Dřív jsem býval namyšlený, ale teďka už nemám chybu!
Ace McIntosh0
Super člen
28. 11. 2008   #19
-
0
-

Nemáte někdo zkušenosti se studiem na Fakultě Elektrotechniky a Informatiky na Vysoké Škole Báňské? Co znám z doslechu, tak tam člověk klidně může na přednášky chodit tak dva dny v týdnu a stačí, v pohodě proleze (což se ale promítá do kvality znalostí - prý tam mnoho lidí mnoho základních věcí neví - např. co to je logaritmus).

Myslíte, že má smysl dělat si na této škole titul de facto "zadarmo" (tj. jestli ten titul "z Baně" bude mít nějakou váhu), pokud budu studovat jako samouk, popř. budu na praxi (na to by bylo času dost:-D)? Nebo to budou beznadějně ztracené roky? :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 84.42.174.–
Quiark0
Věrný člen
28. 11. 2008   #20
-
0
-

Podle odpovědí na dotazník by byl vhodnější ten matfyz nebo FI MUNI (tam jsem já). Jen bych vypíchnul to, že na MUNI si může člověk téměř libovolně zapisovat předměty i z jiných fakult (za předpokladu, že splní povinné předměty svého oboru). Co se týče praxe, tak té na FIMU povinně mnoho není, ale komu brání udělat si to sám. Protože tu praxi si lidi udělají, ale k teorii by se nikdy nedostali. Jinak já studuju a pracuju zároveň, takže takhle se to taky dá (a možná, kdybych se nesnažil o tak dobré známky, nebylo by to takové maso ;)

"teorii kterou nikdy nepochopíš" --- jak kdo ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
seTti
~ Anonymní uživatel
1 příspěvek
15. 12. 2008   #21
-
0
-

S VSB FEI zkusenost mam, studuji ji 2. rokem, obor informatika a vypocetni technika. To, ze je u nas hodne lidi s prominutim zcela dutych pravda je, tito jedinci se na skole udrzi maximalne do tretaku, kde je pak vyhazou. Tohle je politika Banske, drzet tam lidi, co nejdele, aby z nich mela hezky penizky. Jinak uroven vyuky spatna rozhodne neni. Vyuka je zamerena spise na praxi, nez na znalost teorie, coz je podle me jen dobre. Tezko te pak bude sef z zamestnani zkouset z nejakych definic a dukazu, dulezite bude, co budes umet naimplementovat :-).

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.192.–
Tocimanko0
Grafoman
15. 12. 2008   #22
-
0
-

To mephi: Z akej priemyslovky tam ideš, ak sa môžem spýtať? Niekde v Bratislave?

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.89.56.–
mephi0
Expert
15. 12. 2008   #23
-
0
-

To Tocimanko : ni z nejakej z vychodneho slovenska mestečko Michalovce :-D nepovažujem ju za nejaku hodnotnú.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.237.232.–
Program nemusi fungovat rychle, staci ze funguje dostatecne rychle.
Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
9. 6. 2009   #24
-
0
-

Má někdo zkušenosti se školou http://www.uhk.cz/fim/ ? Univerzita Hradec Králové, obor aplikovaná informatika

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Quiark0
Věrný člen
9. 6. 2009   #25
-
0
-

To Kolemjdoucí : Já jsem mluvil o kvalitní VŠ :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.9.–
Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
9. 6. 2009   #26
-
0
-

Myslíš, že stojí za prd? :) Jen se ptám a informuji, přemýšlím o vejšce víc.. :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Quiark0
Věrný člen
9. 6. 2009   #27
-
0
-

No já nevim, nechodil jsem tam, takže těžko soudit. Ale větší, známější škola je prostě lepší...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.9.–
Kolemjdoucí
~ Anonymní uživatel
71 příspěvků
9. 6. 2009   #28
-
0
-

No.. nevím, zatím jen koukám na jejich web a sháním někoho kdo tam studuje abych mohl popovídat a probrat jaké to tam je. Díval jsem na jejich předměty a líbí se mi, že to je opravdu zaměřeno na IT. Navíc to nemám daleko.. ikdyž MUNI mě láká taky :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.168.183.–
Quiark0
Věrný člen
9. 6. 2009   #29
-
0
-

Zaměřeno na IT... já ti nevim, ale pořád si tak nějak myslím, že teorie je na VŠ důležitější...

Jako já pocházím z okolí HK a stejně chodím do Brna :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.9.–
pedro115
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 7. 2009   #30
-
0
-

buduci rok maturujem a tiez mam pred sebou otazku na aku vysoku ist.chodim na sportove gymnazium v BA.
ucim sa priemerne.bolo by to aj lepsie len dost v skole vynechavam.rad by som studoval informatiku ale na nejakej lahsej skole ktoru zvladnem.studovat by som chcel externe aby som stihal trenovat 2-3 krat do dna.rozmyslal som nad žilinskou univerzitou ktora ma odlucene pracovisko v prievidzi.ma to tu vyhodu ze v prievidzi byvam.ale pocul som ze podobna skola je aj v nitre.ani tu nevylucujem lebo koli trenyngom by som bol aj tak stale v BA a nitra neni daleko.
neviete ako je to keby chcem obcas vynechat nejaky ten vykend v skole?aby som mohol chodit na turnaje a repre sustredenia.


nemate skusenosti s tymito skolami?
potreboval by som nejaku jednoduchsiu aby som ju presiel a popri tom stale vrcholovo sportoval

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.87.209.–
pedro115
~ Anonymní uživatel
4 příspěvky
24. 7. 2009   #31
-
0
-

a este jedna otazka.na zakladnej skole som sa ucil nemecky.ked som dosiel na gympel tak som vedel ze mi jazyky nejdu a dal som si rustinu.som spokojny.idem s nej dokonca maturovat.
ako je to s vysokymi skolami a neznalostou Aj?
budem mat velky problem pri hladani prace?a ako je to s rustinou?ta zacina byt tiez celkom atraktivny jazyk pre firmy.je po nej dopyt?

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.87.209.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Kam na VŠ? — založil tanned88

Kam sa nainštaloval — založil delphak

Kam na vysokou? — založil kuceraz

A kam teď ??? — založil labe

Kam dalej s c++ — založil Anonymní uživatel

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý