Skoky – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Skoky – Pascal – Fórum – Programujte.comSkoky – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
kafooo0
Duch
11. 12. 2008   #1
-
0
-

Zdravím,
tento rok jsme zacali brat pascal, mame probrane vetsiny prikazu (podminky, cykly, ted zaciname crt prikazy). Proste zaklady a uz ted jsem ejden z mala, co se orientujou xD

Pred nedavnem nam profesor rekl, ze mame probranych 99 procent zakladnich prikazu. CHybi nam pouze skoky, ktere ale probirat nebudeme, ponevadz je nema rad a delaji program tezsi na opravu.

Snazil jsem se o teto tematice neco najit a jedine, co jsem se dozvedel bylo, ze se jedna o prikaz <i>goto<i/> a ze se nedoporucuje ho uzivat, snizuje prehlednost programu.

Rad bych se dozvedel, co vlastne tento prikaz dela a hlavne ,jak se pouziva. (Nejake manualy jsem nasel, bohuzel jen v anglictine a moc chytry jsem z toho nebyl)

Predem diky :o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.27.–
Reklama
Reklama
Mircosoft+1
Věrný člen
11. 12. 2008   #2
-
0
-

1) Definuješ si návěští. To se dělá v sekci label (podobně jako je třeba sekce const):
label semhle, tamhle, 10;
Jako návěští se dá použít číslo nebo běžný identifikátor.

2) Návěští zakomponuješ do programu před nějaký příkaz:

semhle: nějaký příkaz;

Návěští a za ním dvojtečka. Samozřejmě to nemusí být takhle na jednom řádku a taky ten příkaz za návěštím není nutný.

3) Příkaz pro skok vypadá takhle:

goto semhle;

Slovo goto a jméno návěští.

4) Podmínky:
- Skákat se dá pouze v rámci jednoho bloku (procedury, funkce, programu). Nemůžeš např. vyskočit ven z procedury.
- Nesmí se skákat dovnitř for-cyklů a podobně. Ven z nich ale skočit můžeš.

5) Praktické využití:
- výskok z několikanásobně vnořených cyklů,
- přeskočení do jednoho místa z několika bodů,
- matení čtenářů zdrojáku :-)

Enjoy ;-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.32.161.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
KIIV+42
God of flame
11. 12. 2008   #3
-
0
-

proste ses na jenom miste programu a pomoci goto navesti se muzes presunout naprosto jinam...
nepouziva se moc ve strukturovanem programovani proto, ze kdyz jich tam das par tak uz se v tom za par dni ani sam nevyznas...
no a kdyby to byl nejakej slozitej program tak se v tom nevyzna ani genius... hodne se ale vyuziva treba v assembleru...
tam si teprve clovek posteskne nad if ( ... ) then else ... :D misto toho jne, je, jz.....

krom toho se prakticky vse da resit prave pomoci vetveni nebo cyklu... akorat je to prehlednejsi...

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
kafooo0
Duch
11. 12. 2008   #4
-
0
-

Jo, to je jednoduche , diky moc :o)

DOufam, ze nam na pristim prg da za ukol nejaky program, kde to pujde vyuzit xD

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.135.27.–
Laaca0
Stálý člen
11. 12. 2008   #5
-
0
-

Goto je využitelný když třeba chceš neplánovaně vyskočit z nějakého hodně vnořeného bloku příkazů. Třeba:

for a:=0 to n do

for b:=0 to a do
for c:=1 to 10 do
if pole[a,b,c]=0 then Goto Dalsi_prohledavani_je_zbytecne_jdem_dal
Dalsi_prohledavani_je_zbytecne_jdem_dal:

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
KIIV+42
God of flame
11. 12. 2008   #6
-
0
-

To kafooo : obavam se ze za zbytecne pouziti goto ti body spis strhne :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.250.27.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 24 hostů

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý