Soucet rady – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Soucet rady – Pascal – Fórum – Programujte.comSoucet rady – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #1
-
0
-

Zdravim, potreboval bych napsat program, kde zadam cislo (treba 6) a ono mi to spocita 1+2+3+4+5+6, proste, ze zadam posledni cislo a ono to spocita soucet vsech cisel od 1 do toho zadanyho. Nevim, jak definovat tu nekonecnou radu, nebo co to je.

Diky za jakoukoli pomoc.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
o-lox0
Super člen
16. 12. 2008   #2
-
0
-

read(n);
nejlepsi je pak vzorecek s:=n*(1+n)/2;
writeln('vysledek:',s);

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #3
-
0
-

Parada, na tohle to funguje.

Co kdyz ale budu chtit soucet rady 1/1^2 + 1/2^2 + 1/3^2/......+1/n^2.

Jak se da udelat tohle?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
16. 12. 2008   #4
-
0
-

Brani ti neco to projet cyklem?

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.164.–
Prosím, jestli potřebujete s něčím poradit,zeptejte se na fóru. Jakýkoliv bezdůvodný pokus mě kontaktovat skončí okamžitým přidáním do ignore listu![br][br] Současný počet osob, které to nepochopily: 7
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #5
-
0
-

Asi nebrani, ale nevim jak na to.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #6
-
0
-

Poradite mi nekdo jak na to prosim?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
o-lox0
Super člen
16. 12. 2008   #7
-
0
-

var
suma:integer;
read(n);
for i:=1 to n do suma:=suma+f(i);
writeln(suma);

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #8
-
0
-

Tak jsem to moc nepochopil. Hlavne nevim co znamena to f(i). Jak to souvisi s tim, jak predtim je napsano i:=1?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
o-lox0
Super člen
16. 12. 2008   #9
-
0
-

aha naprostý laik
for i:=1 to 10 do -- 10x provede neco za "do"
f(i) - function f(i:integer):real; begin f:=i; {nebo} f:=1/sqr(i); end;

(pak dat suma:real)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Laaca0
Stálý člen
16. 12. 2008   #10
-
0
-

Kromě cyklu to jde i takhle:

Function CiselnaRada(i:integer):integer;

begin
if i=1 then CiselnaRada:=1 else CiselnaRada:=i+CiselnaRada(i-1);
end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.0.253.–
DOS-u-akbar
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #11
-
0
-

Ja opravdu ocenuji vasi pomoc. Ale bohuzel na to takhle nemuzu prijit.

Dokazete to nekdo napsat tak, aby to fungovalo v tomto programu, napsat tam spravne definici ty funkce.


program sdf;

uses crt ;
var x,i,n:integer;

function y(x,i,n:integer):real;
begin


end;


begin
clrscr;
writeln('zadej cislo');
readln(n);

writeln('vysledek :',y(x,n,i):10:3);
readln;
end.
readln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
o-lox0
Super člen
16. 12. 2008   #12
-
0
-

To je fuska, jeden si obcas pripadne jak pri provrtavani nekonecnych nekolikakilometrovych dolu...

program sdf; 

uses crt ;
var n:integer;
function y(n:integer):real;
var suma:real; i:integer;
begin
suma:=0;
for i:=1 to n do suma:=suma+1/sqr(i); {nebo puvodni suma:=suma+i;}
y:=suma;
end;

begin
clrscr;
writeln('zadej cislo');
readln(n);
writeln('vysledek :',y(n):10:3);
readln;
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
AvsFan0
Duch
16. 12. 2008   #13
-
0
-

Parada, fakt moc dekuju.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.132.128.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů

Podobná vlákna

2 rady — založil bohetik

Číselné řady — založil Láďa

Nevim si rady — založil tom

Vytvoření řady v C# — založil stanleysteel

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý