Dobrý den,
hodlám zakoupit knihu na téma jednoho z těchto jazyků. nevím však do čeho se spíše pustit, co mi bude více vyhovovat. Vím jen že XML je značkovací jazyk kde si človek musí značky sám definovat v jakemsi DTD a XHTML je něco mezi HTML a XML, řekl by mi prosím někdo nějaký základní rozdíl a jestli má cenu věnovat čas XHTML nebo se raději vrhnout rovnou do XML.
Pokud mi dáte i tip na literaturu budu rád.
Fórum › HTML / XHTML
XHTML versu XML
No to samozřejmě záleží, čemu se chceš věnovat. Pokud programování (třeba i pro web), tak XML, pokud tvorbě stránek, tak XHTML. Jinak myslím, že už tu toto téma bylo.
XHTML je XML s prvky z HTML. V praxi to vypad? tak, ?e XHTML m? taky sv? DTD?ka, ale ty si je nep??e?, u? je za tebe napsali p?nov? z W3C. M?? p?edem definovan? elementy, m??e? si je pouze stylovat. Ty elementy u? prohl??e?e n?jak defaultn? interpretuj? i bez stylopisu, t?eba em se zobraz? kurz?vou apod. V XML by sis musel do DTD zapsat <!ELEMENT em... a v CSS mu nadefinovat způsob zobrazen?. XML ti d?v? naprostou svobodu, co se t??e zdroj?ku (pokud tedy nepo??t?me XML prology), tak?e jestli se ti nel?b?, ?e mus?? m?t z?kladn? kostru html head body, m??e? si to ud?lat po sv?m.
J? bych na tv?m m?st? (no, j? u? to m?m za sebou : - ) ) za?al s XHTML, k XML pak voln? p?ejde? a ? podle m? ? ho sn?z pochop??. P?ece jenom je lep?? kouknout na hotov? DTD a podle n?j pak napsat svoje...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Vkládání elementu z XML do XHTML — založil Míša
Převod XML do jiné struktury XML — založil elife
Má smysl psát v XHTML 1.1? — založil Dawblazen
Obrazok na pozadi v xhtml — založil Onsi
Konvertor HTML do XHTML — založil MI@SO