PIC16F84 chování nezapojeného vstupu – Assembler – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

PIC16F84 chování nezapojeného vstupu – Assembler – Fórum – Programujte.comPIC16F84 chování nezapojeného vstupu – Assembler – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
klinki0
Návštěvník
21. 2. 2009   #1
-
0
-

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli byste někdo nevěděl jaká logická úroveň je na nezapojeném vstupu? (je mi celkem jedno jestli se použije port A nebo B)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.13.98.–
Reklama
Reklama
KIIV+42
God of flame
22. 2. 2009   #2
-
0
-

pokud mas zaplej pullup tak logicka 1
pokud neni zapojenej tak prijima jakejkoliv sum z okoli... to se muze projevit i poradnym zvetsenim spotreby...
treba takovy 74HCT00 v klidu berou par mikroamper ale jak nechas nejakej vstup nezapojenej muze to byt i v miliamperech

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
klinki0
Návštěvník
22. 2. 2009   #3
-
0
-

Díky :) Hned si vyhledám informace o tom pull-upu... Jinak zvětšení spotřeby mi až tak nevadí :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.13.98.–
KIIV+42
God of flame
22. 2. 2009   #4
-
0
-

tak bude kdyz potrebujes neco na baterky, tak je rozdil kdyz to vydrzi hodinu nebo 10hodin

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
klinki0
Návštěvník
22. 2. 2009   #5
-
0
-

No v tom případě by to vadilo no.. ALe já to potřebuju na seminárku do školy a na to mi to nevadí ^_^ Jinak hledal jsem nějaké informace na netu a našel jsem tuhle větu: "NonRBPU – V logické nule připojí ke všem vstupům (nastaveno v TRISB) brány PORTB slabé pull-up odpory, které vstupy udržují v logické jedna, při logické jedna jsou tyto odpory odpojeny."
- znamená to, že když budu chtít na vstup kterej má Pull-Up poslat log. 0 tak tam stále bude log. 1 ?

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.13.98.–
KIIV+42
God of flame
22. 2. 2009   #6
-
0
-

To klinki : weak pullup znamena nejakej velkej odpor vuci log. 1 pokud z venku neco pripojis tak logicka 1 neudela zadnou zmenu.. proste tam stale je... kdyz das log 0 tak velkej odpor vuci nejakemu malemu znamena ze bude prakticky vsechno napeti na tom vetsim (projed si odporovy delic)..
nevyhoda weak pullupu je zase v tom, ze je to strasne pomale pokud jen treba tranzistorem schazujes napeti na log 0... pak se projevi veskere parazitni kapacity a odpor pullupu... proste log 0 tam budes mit behem treba nanosekundy ale log 1 az po milisekundach

proste kdyz nastavis RBPU = 0 tak tam na vstupech budou pullupy

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
16bit0
Newbie
22. 2. 2009   #7
-
0
-

KIIV napsal:
pokud mas zaplej pullup tak logicka 1
pokud neni zapojenej tak prijima jakejkoliv sum z okoli... to se muze projevit i poradnym zvetsenim spotreby...
treba takovy 74HCT00 v klidu berou par mikroamper ale jak nechas nejakej vstup nezapojenej muze to byt i v miliamperech



No tak nevyužité vstupy hradel by se určitě neměli nechat jen tak viset. Díky rušení se pak mohou na volném vstupu objevovat O, 1. A to bude způsobovat nepředvídatelné chování obvodu. 7400 je NAND, tzn. připojit na log. 1, nebo spojit s využitým vstupem, což zvyšuje zatížení, ale zas je to jednoduché.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.207.–
Variables are the best of all
KIIV+42
God of flame
22. 2. 2009   #8
-
0
-

To 16bit : cmos verzi 7400 sem daval jen jako priklad z vlastni zkusenosti... ty stary bipolarni verze si mohl nechat bez pripojeni a jelo to v pohode stejne potrebovali na zmenu stavu skoro 1 mA :D a kdyz daly na vystupu treba 10-20mA tak z toho plynul tzv, logicky zisk (tj pocet dalsich hradel ktery utahne vystup) :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
16bit0
Newbie
22. 2. 2009   #9
-
0
-

KIIV napsal:
To 16bit : cmos verzi 7400 sem daval jen jako priklad z vlastni zkusenosti... ty stary bipolarni verze si mohl nechat bez pripojeni a jelo to v pohode stejne potrebovali na zmenu stavu skoro 1 mA :D a kdyz daly na vystupu treba 10-20mA tak z toho plynul tzv, logicky zisk (tj pocet dalsich hradel ktery utahne vystup) :)



promiň špatně jsem to vyjádřil napsal jsem 7400, ale myslel jsem 74HCT00, kde by se ty vstupy podle mě ošetřit měli...KIasické obvody TTL 7400 ani nevím jestli se dají ještě koupit. Vím, že před pár lety je měli, ale byli dost drahé. Jinak verze HCT je určitě dobrý volba, protože je optimalizovaná na U=5V a je co se týče propojování kompatibilní s TTL(LS) a samo i CMOS 4000. Je známo že řara 4000 je při nižších napětích dost pomalá i když je schopna pracovat už od U´=3V.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.207.–
Variables are the best of all
KIIV+42
God of flame
22. 2. 2009   #10
-
0
-

To 16bit : daj se sehnat jeste LS a mozna i S verze... ty sou taky jeste bipolarni a maj podle toho nalezitou spotrebu :) resp schottky

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
16bit0
Newbie
22. 2. 2009   #11
-
0
-

To KIIV :


jjj, ono těch S verzí je více...ale z hlavy to tu asi nevyjmenuji....

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.146.207.–
Variables are the best of all
klinki0
Návštěvník
22. 2. 2009   #12
-
0
-

Ještě upřesním co jsem měl na mysli :-) chtěl jsem udělat blikač pomocí tohoto mikroprocesoru, který by se dal rozšířit o další stejné blikače. A potřeboval jsem, aby bylo schéma zapojení a program stejný pro 1 a pro N spojených blikačů :) Tzn. měl jsem představu, že když bude 1 blikač tak bude mít vstup nezapojený a bude na něm log. 1, která spustí blikací sekvenci po jejímž dokončení bude na výstupu 1. Když bude spojeno víc blikačů, tak dojde k tomu, že krajní se spustí automaticky, zabliká, předá signál druhému ten zabliká předá signál třetímu atd... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.13.98.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 238 hostů

Podobná vlákna

PIC16F84 — založil Jiří Chytil

PIC16F84 — založil Joker478

Pic16F84 — založil lama

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý