Tvorba 3D map pro 3D hry – Hry – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Tvorba 3D map pro 3D hry – Hry – Fórum – Programujte.comTvorba 3D map pro 3D hry – Hry – Fórum – Programujte.com

 

Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #1
-
0
-

Ahoj, mám takovej problem. Pracuju na 3D hře a potřeboval bych vědět, jak vytvořit (v čem) 3D mapu pro svoji RPG hru. Mapu, která je tvořena prostředím které ovliv'nujě postavu. Takže jak mám udělat mapu, například hrboly (malé vrcholky) po kterých postava pude a neprojde jímy (tzn. nadzvedne ji to) nebo když šlápne do vody aby se ponořila a aby po ni nešla a tak dále. Snad mi rozumíte. Prostě mapu, po který se hráč pohybuje a která jasně udává, na tu skálu nevylezeš, protože je prostě moc strmá a nebo tím domkem neprojdeš a tak dál. Vůbec nevím v čem bych to měl programovat, aby to tak šlo. Díky

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #2
-
0
-

To Hanz.S : doporučuju použít již nějaký udělaný fyzikální engine... třeba PhysX (je v něm dělán třeba AoE III) ... jinak to je práce na hodně dlooooho

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
Quiark0
Věrný člen
22. 2. 2009   #3
-
0
-

To jsou prostě dodatečné informace, které s mapou máš v mapovém souboru uložené. Tvůj program si pak bude z těchto informací zjišťovat vlastnosti aktuální pozice a podle nich se zachová. Takhle budeš mít pro nějakou oblast definováno, že je tam voda a program se podle toho zachová. Pak tam budeš mít seznam objektů (souřadnice, druh a další vlastnosti) a opět podle nich se tvůj program bude řídit. Princip je jednoduchý, teď to jen naprogramovat ;)

EDIT: fyzikální engine sám o sobě ti moc nepomůže (pokud jsem otázku pochopil správně). A AoE III má myslím Havok ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #4
-
0
-

Jo chápu, že si program bude vše zjišťovat. Ale jak to tam přidám a jak prostě tu mapu budu dělat to pořád nechápu. Teď koukám na PhysX a není to špatný, já jsem si prostě myslel, jestli to nejde přes nějakej editor kde bych měl hned náhled a tu mapu tam dělal tak, že bych si svoje 3D objekty přidával do tý mapy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #5
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #6
-
0
-

To Hanz.S : nj použij nějakej engine...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
Quiark0
Věrný člen
22. 2. 2009   #7
-
0
-

No pokud si svoje RPG programuješ sám, tak si k tomu sám uděláš i editor, který bude umět všechny tyhle vlastnosti nastavovat a ukládat :) Anebo druhá možnost je použít hotový engine, ke kterému bude třeba i ten editor. To bys potom programoval jen monstra, zbraně a tak, nic z pohybu. Mrkni na Sauerbraten engine.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #8
-
0
-

To Quiark : myslíš že se dá sauerbraten použít pro rpg?? vypadá to jen na FPS

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #9
-
0
-

To crAzY^ : jo už sem to našel... jde to použít i pro RPG sorry...

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #10
-
0
-

No moje RPG (tedy MMORPG ;) ) má být něco na styl lineage, world of warcraft, dekaron, 2moons a tak dále. Postavička před sebou s animací pobýhající světem ve středověku. Takže tam pohyby musí být (animace), ty jsi asi myslel Quiarku něco na styl Quake nebo tak, že se pohyuju pouze v pistolí před sebou :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
crAzY^
~ Moderátor
+10
Grafoman
22. 2. 2009   #11
-
0
-
Nahlásit jako SPAM
IP: 89.190.64.–
All you need is vision and time.
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #12
-
0
-

jo sám a to vůbec neumim programovat :D, z programování jsem se vrhl na grafiku, vyzkoušel 3DS max, XSI, cinema 4D a nejlepší je prostě blender (teda pro mě) navíc je freeware a žádný dema!. Rozhoduju se taky jestli C++ nebo něco jiného, viděl jsem hru v PYTHONU, celkem nic moc. open GL, win api adalší nevim co vybrat.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #13
-
0
-

navic na RPG není ani moc co programovat.

Základní menu
skilly
inventář
party
multiplayer
player system
item system
leveling system
damage system
dungeon system
event system
privilegia hráčská, GM a admin
a nakonec animace
a to je skoro všechno

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #14
-
0
-

není náhodou ta hra sauerbraten dělaná v blenderu ??

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
Quiark0
Věrný člen
22. 2. 2009   #15
-
0
-

Aha, sorry, tak jestli neumíš programovat a chceš dělat RPG typu World of Warcraft a myslíš si, že na tom není co programovat, tak si myslím, že tato diskuse je dál bezpředmětná :)

No ale zase na druhou stranu, jak jinak zjistit, že na tom opravdu je co programovat a že toho je megamoc než si to zkusit...

A Quaka jsem nemyslel, ten Sauerbraten se opravdu používá i na RPG. Co se týče jazyka, tak C++ rozhodně nemůžu doporučit někomu, kdo ještě nic neprogramoval. Lepší by byl asi .NET (C#) nebo Java. A taky mrkni na http://newwiki.ceske-hry.cz/%C3%9Avod_do_tvorby_her

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #16
-
0
-

http://cube.wikispaces.com/Suggested+Modelling+Tools
jojo je:D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
Hanz.S0
Návštěvník
22. 2. 2009   #17
-
0
-

To Hanz.S : To Quiark : No není to tak lehký, ja se to učil (C++) a ptal jsem se tady na forum. Pak jsem to jakštakš pochopil a něco jsem udělal v tom céčku. Zkusil jsem winapi a hodím sem na forum proč mi nejde to a tamto a častá odpověď byla taková, že jsem ji nerozuměl, nebo taková, že to bylo jen překopírování správného kódu. Navíc já si programátora můžu najít, mě jen šlo o to jak se jako grafik připravit na dělání té mapy.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.244.–
Programuju, protoze me to bavi. Beru to vazne a chci se to naucit. Proto kazdy vas prispevek mi je pomocnym.
Quiark0
Věrný člen
22. 2. 2009   #18
-
0
-

No tak z pohledu grafika je pro tvorbu mapy pro takovou hru zásadní to, jak vypadá konkrétní editor k té konkrétní hře. V Sauerbraten je editor přímo ve hře, takže je to alespoň z jedné strany jednoduché.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.6.–
Zuben0
Stálý člen
7. 4. 2009   #19
-
0
-

dobrej prográmek na tvorbu MMORPG her je realm crafter ;) ( http://realmcrafter.com) , pak se ještě můžeš pokouknout po stránce http://tvorbahier.xf.cz ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 194.228.223.–
Mr. Q
~ Anonymní uživatel
9 příspěvků
7. 4. 2009   #20
-
0
-

A co takhle zkusit XNA, ktery je v C#.Vicemene to je jakysi obecny engine a zkusenosti s programovanim moc mit nemusis.V podstate staci znat nejaky obecny zaklady, zbytek za tebe udelaji funkce XNA.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.196.–
Miranu0
Duch
30. 6. 2010   #21
-
0
-

radim nauč se v nejakem enginu
pro zacatecniky je dobry truvision 3d engine a help je na www.yazan.markabi.com (pokud mne tam chceš kontaktovat, tak můj nick je miranu)
nebo zkus studio Unity

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.30.243.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Soutěž - tvorba hry pro DOS — založil Sledge

Tvorba hry — založil Michal Dorazil

QT - Tvorba hry — založil Franta

Tvorba 3D hry — založil johnny15

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý