Pěkný podvečer,
rozhodl jsem se vytvořit takový malý projekt - respektive jej již mám svým způsobem hotový, ovšem potřebuji poradit s jeho uvedením do provozu.
V C# mám client-server aplikaci, jedná se o jistá sdílená data. Klient se připojí k serveru, autentizuje se, server zhodnotí jeho požadavky, zeptá se na ně databáze, přijme z databáze výsledky a odešle je zpět klientovi. Nechtěl jsem, aby se k databázi připojovali přímo klienti.
V případě, že bych chtěl aplikaci jakkoli distribuovat a pracovat s ní, je potřeba ji rozchodit online - a o tom nemám nejmenší tušení. Došel jsem k názoru, že by nějakým způsobem šlo dostat serverovou část do ASP a umístit ji na příslušný FTP server a následně volat - je to možné takto realizovat?
Případně jak jinak, moje dotazy jsou typu "jak dostat serverovou část aplikace někam na server, kde by mohla běžet, být přístupná".
Budu vděčný za nápady, nikoliv konkrétní řešení a postupy, to si snad najdu.
Díky.
Fórum › .NET
Návrh client-server aplikace - umístění serveru online
Pekna nahoda, ja resil podobny problem nekdy v utery, protoze pracuju na streamovacim serveru a chtel sem pro nej udelat jakoby proxy a tu dat na net.Jsou 2 moznosti, bud si poridit virtualni hosting/server hosting nebo vyuzit zde zminovane asp.net a obejit nutnost koupe.
Po nejakych testech a volovinach sem dosel k tomuto zaveru:
Je mozne vytvorit si serverovou cast jako jakoukoliv tridu a tu obsluhovat pres asp.net, ale ne vzdy to lze v realu pouzit.Zalezi na zabezpeceni serveru.Napriklad aspone hosting ma dost dobre zabezpecene servery, takze clovek sice vytvori server na jakkemkoliv portu krom tech klasickych html (80,21,443 atd), ale uz se na dany server nepripoji, protoze ho nepusti jejich firewall.
Takze pokud bys nasel hosting, kde by nemeli dostatecne zabezepcene servery, bylo by to mozne, v jinem pripade budes muset koupit nejaky virtual hosting (nejlepsi moznost).
To dannyk : Díky za odpověd, nevím, jestli jsem to správně pochopil, tak se zeptám ještě jednou pro upřesnění. V případě Aspone se tedy lze z klienta připojit na server na zmíněných well-known ports, které jste zminoval?
Ten problém mě trápí, jelikož jde o školní projekt, který se pravděpodobně vyvine do bakalářky, budu jej vyvíjet dlouho - a virtuální hostingy jsou poměrně drahé.
Na ASPone se přes 80 spojíš s jejich webovým serverem (IIS) a ten ti pošle odpověď vygenerovanou tvou ASP.NET stránkou. Takže v podstatě přes to nepůjde udělat o moc víc než nějaké XML/HTML. To znamená, že požadavek klienta by měl podobu XML asi a odpověď serveru by taky bylo nějaké XML. Ale pokud by ti to stačilo, tak to bude v pohodě. Na tohle jsou vlastně WebServices, což je něco jako vzdálené volání procedur.
Ne, prave,ze to nejde.Blokuje jim to firewall.Pokud mas komunikaci v textovem formatu a nic specialniho neprenasis, tak muzes zkusit to, co pise Quiark. V mem pripade to ale neslo, protoze posilam audio data primo nejakemu playeru a chci se vyhnout nutnosti mit nejaky plugin v playeru.
Ahoj,
To dannyk : streamovat můžeš i z webového serveru. Jen si nejsem jist, zda by tě měli v aspone rádi :) Ale pro tento účel můžeš použít třeba http://silverlight.live.com
To Jan Kokoška : podle popisu to vypadá, že sháníš aplikační server, což IIS je. Quirark již zmínil WebServices, já jen doplním, že možná lepší variantou ve tvém případě může být WCF, do kterého můžeš zapouzdřit jak WS, tak i jiné způsoby transportu dat. Nemusíš řešit žádné speciální otevírání portů apod.
Pěkný den
Jarda Jirava
2 jardaJirava: Vzdyt ja nerikam, ze to nejde :) Jen rikam, ze v aspone to maji dobre zabezpecene tak, ze kdyz si clovek otevre nejaky port ve sve tride, tak se na nej proste nepripoji, protoze ho blokne firewall.Pak na portu 80 se treba neda vytvorit server, protoze to zarve vyjimku, ze to je nejaky specialni port nebo tak nejak, uz presne nevim.
Ja to delal tak, ze sem mel stranku, na ktere sem mel 2 tlacitka a po stisknuti jednoho sem si vytvoril server na nejakem portu v novem vlakne (druhym tlacitkem sem ho vypinal). Ten server fungoval, jen se na nej clovek nepripojil pres firewall.
Nebo ste to mel na mysli nejak jinak?
BTW: No mozna by nemeli uplne radost, ale aspon by se jim zvedl trafic :D
Ahoj,
To dannyk :
já také netvrdím, že si k tomu musíš otevírat zvláštní port. Posílat stream dokáže i IISko, nebo vidíš problém někde jinde?
Pěkný den
Jarda Jirava
No jasny, me volovi totiz nedoslo,ze na localhostu se to tvorina portech 40k + :D
2 JardaJirava: No vim,ze to podporuje,ale nejak sem nikdy nevedel, ze ho lze primo nejak pouzit.Myslel sem, ze musi byt pritomna WMS a ta je placena.Ale pokud to jde primo nejak pres IIS bez WMS, tak muzu zkusit pohledat.Nevite o nejakych materialech nebo pod cim presneji hledat?
riesil by som to podla toho, koľko dát prenášaš. Ak ide len o data typu string int date ... tak by som vytvoril handler na webhostingu (.ashx) a pomocou xml serializacie data preniesol do programu.
Díky za odpovědi. Bohužel se leccos změnilo - bude nutné, aby se serverová část "starala" o své klienty, udržovala spojení a rozesílala data. A toho žádným skriptem nedocílím, zkrátka a dobře bude muset někde běžet.
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Programování FTP client-server aplikace v C — založil Marek
Client-server-client — založil MM
Server + Client — založil Mudraon
Client server c# — založil Misiak
[C#] Server client — založil gledy