Má smysl se učit JavaScript? – Offtopic – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu
Reklama
Reklama

Má smysl se učit JavaScript? – Offtopic – Fórum – Programujte.comMá smysl se učit JavaScript? – Offtopic – Fórum – Programujte.com

 

Hledá se programátor! Plat 1 800 € + bonusy (firma Boxmol.com)
23. 4. 2009   #1
-
0
-

Zdravim, chtel bych se zeptat, jestli ma vubec smysl se to opravdu nejak do hloubky ucit,
vsichni mi rikaj "to se neuc, drtivou vetsinu veci prece udelas v PHP". Tak nevim, jestli to ma v praxi nejake vyuziti.

thx

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.186.–
Reklama
Reklama
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
23. 4. 2009   #2
-
0
-

To záleží na tom, co chceš dělat. Ale IMHO to smysl má.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.29.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
D-Fox0
Stálý člen
23. 4. 2009   #3
-
0
-

Javascript se pouziva cim dal vic... podle me.. A je jedno jestli delas v php, asp nebo jsp.. vsude se dat pouzit. Takze urcite ma smysl se ho ucit.

Nahlásit jako SPAM
IP: 86.49.112.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
23. 4. 2009   #4
-
0
-

JS a na něm odvozené prvky (nejznámější Ajax) je budoucnost. Statika dlouho nepofrčí.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.156.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Lordest0
Super člen
23. 4. 2009   #5
-
0
-

survik1 napsal:
JS a na něm odvozené prvky (nejznámější Ajax) je budoucnost. Statika dlouho nepofrčí.



to by som nepovedal... kazdy jazyk ma nieco dokopy, kazdy nieco priniesol.. ja si myslim ze jazyky sa podla mna budu spajat.. nevytvoria podla mna jeden velky(nonsens), ale bude ich menej a prinesu viac..

mozno nepofrci, ale vela veci sa znej prenesie :smile2:

inak k teme, samozrejme ze ano.. JS je sice svina ale nakoniec sa vyplati ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
Curo
~ Šéfredaktor
+8
Hero
23. 4. 2009   #6
-
0
-

Určitě ano.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.25.–
Guitar Hero Master, Project führer & zdejší čaroděj.
Sleduj mě na twitteru – @lukaschury.
KIIV+42
God of flame
23. 4. 2009   #7
-
0
-

jako vseobecna znalost se to hodi.. ja sem z toho vychazel, kdyz sem setkal s objektovym programovanim - uz sem to mel okoukany z JS a DHTML..
jinak nemusi clovek nejak do podrobna ..

Nahlásit jako SPAM
IP: 80.188.94.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
23. 4. 2009   #8
-
0
-

Když si všimneš, hodně se o něm začíná zase mluvit...AJAX, Silverlight, ... :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
marioff0
Expert
23. 4. 2009   #9
-
0
-

rozhodne ano, cim dalej tym viac sa pouziva...

to se neuc, drtivou vetsinu veci prece udelas v PHP



toto ti povedal niekto kto o tom nema ani sajn.. su to dva odlisne jazyky s odlisnou implementaciou

a dopodrobna urcite nie.. staci vediet kde to najst a ako to pouzit.. to sa hlavne nauc :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 195.78.44.–
Škoda, že život sa nedá "sejvovať", tak že by som po zlom životnom rozhodnutí mohol začať odznova :([br] Lenivosť je matka pokroku.[br][br] http://cut.sk/ - odstrihni si dlhý link
hrach
~ Redaktor
+1
Boss
23. 4. 2009   #10
-
0
-

Do hloubky v podstate vubec ne. Nauc se zaklady, a pak zacni pracovat s nejakou js knihovnou/frameworkem. bud jquery, nebo prototype, dojo, atp... na vyber je az az

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.27.–
http://jan.skrasek.com@hrachcz – webdeveloper
bukaj_0010
Věrný člen
23. 4. 2009   #11
-
0
-

Piskar10110010
Pokud si tím chceš zlepšit pracovní dovednosti pro lepší získání práce/místa, podle mě to smysl má, protože aplikace s lepší interakcí s uživatelem jsou stále více žádané a Javascript není špatný -- hlavně poskytuje mnoho (možná až příliš mnoho) knihoven pro jednoduchou práci s ním. Jak psal hrach, nejznámější jsou asi jQuery, Prototype, potom taky mootools, či dojo atp.

Zajímáš-li se o jazyk jako takový (což ale asi není tvůj případ), pak můžu Javascript vřele doporučit. Jeho prototypová dědičnost a funkce ti hodně rozšíří obzory, i co se týče jiných jazyků. K tomu doporučuji taky knihu Javascript: The Good Parts, která učí principy Javascriptu, a ne to, jak pokliknutí na odkaz změnit obrázek na stránce.

Každopádně to ale všecho padá s tím, jestli do toho chceš investovat čas, jestli to má smysl podle tebe.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Yety0
Stálý člen
6. 5. 2009   #12
-
0
-

Pokud už umíš v C (C++), tak pro tebe bude Javascript hračka a jestli ho neumíš, tak to pro tebe bude dobrá zkušenost.

Tzn. Smysl to má, ale umět i PHP se hodí. Jdi do toho!

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.49.–
Kapitán A. J. Rimmer vesmírný dobrodruh
Chrasty
~ Redaktor
+4
Posthunter
6. 5. 2009   #13
-
0
-

Rozhodně to má smysl, jak už bylo řečeno, najde využití skoro všude. Osobně mám jen takovou pasivní znalost JavaScriptu (na různé validace a podobné client-side akce), ale nedávno mě oslovil v souvislosti s ASP.NET jQuery framework, na ten se chci mrknout:)

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.179.196.–
7raul0
Návštěvník
6. 5. 2009   #14
-
0
-

ja keby som mal moznost tak nevaham, a hned sa zacnem ucit JS,AJAX,Jquery..... ;)
robim novu stranku a velmi by som potreboval tieto jazyky :(

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.18.–
9. 5. 2009   #15
-
0
-

Ok. Dikz za odpovědi. Ale vidím nevýhodu v tom, že je potřeba ho optimalovat pro různé druhy prohlížečů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.186.–
KIIV+42
God of flame
9. 5. 2009   #16
-
0
-

To Piskar10110010 : tak kdyz budes delat C tak je zase nutne pocitat s ruznejma architekturama... si nevyberes

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
10. 5. 2009   #17
-
0
-

To KIIV : Bych řekl že ani ne, C pro i386, C pro Sparc, C pro ARM a C pro jánevím co je pořád to stejny C, akorát záleží na zvolenym kompileru. Je pravda, že optimalizace webu pro různy prohlížeče je údajně hodně namáhavá.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.240.78.–
Podpis: Do podpisu nelze vložit obrázky ani HTML kód. Je podporován nový řádek tagem
.
KIIV+42
God of flame
10. 5. 2009   #18
-
0
-

To Garret Raziel :
no krom nekterejch direktiv jako SIGNAL u winAVR pak __interrupt u sdcc...
nemluve o ruznejch velikostech int, u jednocipu taky pojmenovani registru a jejich funkce... bez datasheetu si clovek moc neskrtne...
jeste u AVR ty PROGMEM nastroje pro konstanty v pameti programu..
C pro PIC se zatim vyhybam.. s poctem instukci je to lepsi delat v assembleru

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
jadus.
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
10. 5. 2009   #19
-
0
-

no ono jak se to vezme. Udelej si predstavu co budes v budoucnu delat a podle toho usudd jestli ma cenu se ho ucit nebo ne. Ja Weobove stranky nedelam protoze jsem nehorazne linej, bud nekoho hezky porposim nebo stahnu nejakej ten cms.


Ale napsal jsem, novy operacni system v javascriptu.
Minimalni pozadavky na beh:
CPU:4 jadro, 3,3GHZ
GPU:1GB
RAM:4GB
Doporucene pozadavky:
Vlastnit superpocitac Amalka

Hned mi volal Steve Ballmer, že ho odkoupí a nazve Windows 7 SP1

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.38.–
10. 5. 2009   #20
-
0
-

Zajímalo by mě, proč se ty výrobci prohlížečů prostě nějak nedohodnou. :smile7:
Resp. aby se vytvořil nějaký "standard", aby to, co funguje pod Firefoxem, fungovalo stejne tak v Internet Exploreru a Opere.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.70.186.–
KIIV+42
God of flame
10. 5. 2009   #21
-
0
-

To Piskar10110010 : protoze microsoft... jestli existuje nejaky standard - tak je to ten, ze standardne vsechno zmrsi :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.237.136.–
Program vždy dělá to co naprogramujete, ne to co chcete...
jadus.
~ Anonymní uživatel
99 příspěvků
10. 5. 2009   #22
-
0
-

no u microsoftu je spis stanrard takovy, standard ma byt jejich a vse ostatni ne nevalidni a nestandartni

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.103.38.–
7raul0
Návštěvník
10. 5. 2009   #23
-
0
-

standart mrkvosoftu je ten, ze maju vsetko nestandartne oproti ostatnym :D :D :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 91.127.18.–
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
27. 5. 2009   #24
-
0
-

Standardy určitě jsou, soudě podle verzí JS, ale nejsem si tak úplně jistej, jestli je podporuje celé alespoň jeden prohlížeč. A samozdřejmě každý prohlížeč nepodporuje odlišnou část, takže je nutné psát různé způsoby pro stejné věci :-)

Ovšem učit se javascript kvůli prototypové dědičnosti určitě nebude ten správný přístup... A i tak bych se ho já osobně neučil hned. Když už ho jednou budu potřebovat, tak jelikož programovat už umím díky jinému jazyku, stačí mi se jenom naučit syntaxi, a napíšu si v něm co potřebuju - neučil bych se na něm programovat. Kdysi mě javascript lákal, a tak jsem se ho učil, ale s odstupem času, kdybych měl tu možnost získat ztracený čas zpět a vrátit zkušenosti, vybral bych si čas.

Ono to také vyplývá z filosofie webu. Web je internetová služba, která byla určená k prohlížení formátovaného textu s možností odkazování se na jiný text. Přičemž text je psán v HTM jazyce a pro přenos slouží HTT protokol. Javascript je jakási "nadstavba" HTML, stejně jako třeba CSS. Prohlížeče, které jsou určeny k prohlížení webových stránek musí umět HTTP a HTML, aby je bylo možné nazvat prohlížeči. Ale žádný z nich nemusí znát CSS, Sušenky nebo JS. Jenže časem se to zvrtlo (nebo spíš se to zvrtlo hned na začátku) a lidé chtěli, aby nejen text, ale celá stránka nějak hezky vypadala. Jenže na to ta služba nikdy nebyla dělaná. A tak holt (protože dav se nedá utišit tak snadno) muselo formátování textu vzít na sebe i roli formátování celého dokumentu. Používají se oddíly nebo tabulky pro pozicování, všechno plave nebo je fixně na obrazovce, něco se překrývá atd. CSS tomu ještě víc přispělo. A javascript? Javascriptem se řeší věci, které se dají udělat na straně serveru nebo úplně jinak. Já tím například řešil drag-and-drop divy, se kterýma si návštěvník mohl upravit vzhled stránky. Dnes bych vzhled udělal jeden a neměnný.
Dnešní můj pohled je takový, že správně navržená stránka se musí obejít bez pozicování, kaskád, koláčků i javasriptu. Pokud to nejde, je dobré se pozastavit vůbec nad tím, jestli je stránka vhodná pro web, nebo mam raději využít jinou službu internetu, případně si nějakou udělat svojí.

Čili raději bych začínal s jazykem, ve které si časem napíšu svůj vlastní HTTP server a pak pro mě nebude nejmenší problém obejít se bez všeho zmíněného, i třeba bez PHP s MySQL. Bude to jednak rychlejší, bezpečnější, a navíc budu přesně vědět co to dělá - krom toho budu mít zkušenosti, které asi jako jediné mají v této intelektuální činnosti nějaký opravdový význam.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
z_moravec
~ Redaktor
+3
Posthunter
27. 5. 2009   #25
-
0
-

To Wimby : No, to je zajímavý názor, ale tím že si napíšeš svůj HTTP server, tak se nezbavíš JS, CSS ani koláčků.

Nahlásit jako SPAM
IP: 147.251.29.–
Spát lze čtyři hodiny denně, spát déle je nemístný přepych.
Thomas Alva Edison
Lordest0
Super člen
27. 5. 2009   #26
-
0
-

To Wimby : najlepsie by bolo si vytvorit vlastny programovaci jazyk :)))

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.216.242.–
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
27. 5. 2009   #27
-
0
-

To z_moravec : Koláčků se zbavíš snadno, stačí, když ke každýmu odkazu přidáš nějaký číslo, který server rozpozná a pod nim bude mít někde u sebe uložený proměnný. A když se bude číslo každý načtení stránky měnit, tak to bude jednak docela bepečný a jednak rychlejší a bude to fungovat na všech prohlížečích.

Navíc budu-li stránky generovat, tak je irelevantní jestli budu mít externí soubor se stylem, který si bude stahovat prohlížeč, nebo jestli ho budu mít u sebe na serveru a podle něj budu stránku tvořit a neposílat nic. Navíc HTML má docela dost možností na formátování textu, takže použití CSS není nezbytný.

A co se týče toho Javascriptu, tak je málo věcí, který by nešly udělat jinak a možná snáz. Je to dobrý třeba na odpočítávání, ale to si tak jako tak musí hlídat i server.

Na druhou stranu, například facebook.com má chat udělanej, myslim, přes Javascript. Chat by se bez JS řešil trochu obtížněji. Server by nesměl ukončit spojení, takže stránka by se neustále načítala, a čeklo by se na nový zprávy, které by vzápětí server poslal jako součást načítané stránky. Nicméně když už chci dělat chat, tak použiju službu irc.

To Lordest : :-))) Jasně, ale někdo by ho musel dobře popsat, aby se podle toho dal udělat překladač.

Jinak proti JS nic nemam, ale začínat s nim mi nepřijde jako rozumnej nápad, už jen kvůli tomu, že kdybych s nim začínal, tak mi to zabere několik měsíců, kdežto teď, když už programovat umim, mi to zabere pár dnů.

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
bukaj_0010
Věrný člen
28. 5. 2009   #28
-
0
-

Wimby
Koláčků se zbavíš snadno, stačí, když ke každýmu odkazu přidáš nějaký číslo, který server rozpozná a pod nim bude mít někde u sebe uložený proměnný.
Chudáci vyhledávače, to bude duplicitního obsahu… Ne, dobře, bude to jen pro přihlášené. Ale jen tak mimochodem, nevyužívají tohle už např. sessiony PHP (když nejsou povoleny cookies)?

je irelevantní jestli budu mít externí soubor se stylem
A co kešování…

HTML má docela dost možností na formátování textu, takže použití CSS není nezbytný.
..jo, nepoužívat CSS vůbec. Tak tohle je trochu moc. Bude to zbytečná zátěž na server (bude muset ještě přepracovávat HTML + CSS do HTML s formátovacími tagy) a uživatelé s pomalejším připojení tě za to taky moc nepochválí.

A co se týče toho Javascriptu, tak je málo věcí, který by nešly udělat jinak a možná snáz.
Jak chceš bez Javascriptu (Flexu, JavaFX atp.) udělat nějakou interaktivní aplikaci? (Že se odešle formulář na server, tam se zpracuje a pošel se zpátky celá stránka nepovažuji moc velkou interaktivitu.)

Server by nesměl ukončit spojení, takže stránka by se neustále načítala, a čeklo by se na nový zprávy, které by vzápětí server poslal jako součást načítané stránky.
Můžeš narazit na omezení týkajícího se maximálního počtu otevřených TCP spojení na serveru. Navíc, prohlížeč podle mě určitě bude mít nějaký timeout, po kterém načítání vzdá.

ale začínat s nim mi nepřijde jako rozumnej nápad, už jen kvůli tomu, že kdybych s nim začínal, tak mi to zabere několik měsíců
Myslíš, že s jiným jazykem to v začátcích bude lepší? ;o)

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
28. 5. 2009   #29
-
0
-

:-) gratuluji k úspěšnému popření všech mých ideí...

Jistě i sessiony v PHP tohle používají. Jak se k tomu staví vyhledávače nevím, ale celá stránka bude stějně ovlivněna proměnnými, takže to bude úplně jiná stránka než s jiným číslem. A jak jste správně podotkl, používat proměnné jen u přihlášených uživatelů - čili jen tam, kde je to nutné. A navíc mi přijde, že Cookies jsou jen kvůli Javascriptu.

Ano, kešování uznávám, ale kešování je hlavně kvůli obrázkům, který zabíraj několikanásobně víc než stránka, protože těch pár kilobajtů na stránku je vůbec otázkou, jestli je kešovat nebo ne.

"HTML + CSS do HTML s formátovacími tagy" - tak takhle je to samozřejmě zbytečný. Prostě budu mít program, kterej bude mít rovou v binárce styly. A když je budu chtít změnit, tak to překompiluju. To bude jednak rychlejší než jakejkoliv script a jednak nebudu muset mít víc souborů.

"udělat nějakou interaktivní aplikaci" - právě kvůli tomu to píšu. Když chci udělat interaktivní aplikaci, tak proč to dělat přes web? Například YouTube, videa jsou přes Flex, kdyby dali odkaz na stream, tak si ho otevřu přes VLC a kouknu na to s mym programem. Jednak je flash náročnější, jednak jsem zvyklej obsluhovat film na svých tlačítkách. :-)

To omezení je, předpokládám, v mojí režii - pokud to nebude omezení od providera, což snad u serveru by nemělo být. A ten timeout u prohlížeče možná bude, ale zatím jsem se s ním nesetkal. Navíc jak už jsem řekl, chat např. přes irq, ne přes web...

A to s tim jinym jazykem jsem jen tak plácnul xD ale když nad tim tak přemejšlim, tak by to nemuselo být zas tak špatný, aspoň by se snáz daly pochopit významy různých symbolů a konstrukcí, když budu muset přemejšlet jak je udělat, budu muset napřed vědět co maj dělat a jakej maj vůbec význam, ale začínal bych s nějakym starším, zaběhnutěšjším a osvědčenějším :-)

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
28. 5. 2009   #30
-
0
-

Kruci, omlouvám se, to poslední jsem si nějak špatně přečetl a psal jsem blbosti na něco jinýho.

takže:
ale začínat s nim mi nepřijde jako rozumnej nápad, už jen kvůli tomu, že kdybych s nim začínal, tak mi to zabere několik měsíců
Jj, ono každej první jazyk zabere hodně času, ale když pak budu nucen psát v něčem jiném, rozsáhlejším, tak mi z toho zůstane mnoho zlozvyků (třeba nebudu používat nějaké konstrukce, například množiny, které se často hodí). Myslím si, že na začátek je dobré učit se v něčem, co má mnoho možností a zjistit je pokud možno téměř všechny.
Když zjistím všechny možnosti skriptu, a pak přejdu na rozsáhlejší jazyk, budu se muset doučovat další novinky, které nemusim hned pochopit a jelikož jsem lílý, vyřeším je tak jak bych to řešil ve scriptu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
exekutor franta
~ Anonymní uživatel
2 příspěvky
28. 5. 2009   #31
-
0
-

kdyby jste vedeli kde vsude se to pouziva, tiskove sablony, databaze, servery, ...!

Nahlásit jako SPAM
IP: 81.90.165.–
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
28. 5. 2009   #32
-
0
-

To exekutor franta : A kdybyste věděli kde všude se používají jiné jazyky pro tiskové šablony, databáze, servery, ...! xD

Je jasný, že když budu umět programovat, tak je mi jedno v jakym jazyce to bude, ale taky si vybírám jazyk podle toho co budu dělat... Když budu psát OS loader a budu v něm potřebovat přepnout procesor do chráněnýho režimu, tak nejsnazší cestou bude assembler, naopak když budu chtít udělat něco velikýho, tak raději sahnu po hi-level jazyku. A když budu chtít udělat něco rozšiřitelnýho, tak použiju script... Ale na Javascript se stejnak nemůžu úplně spolehnout, protože ho ne každý může podporovat. Čili ho stejnak budu používat jenom tam, kde nebude mít zásadní význam...

P. S. : A to, že se něco na něco používá není argument :D Existuje mnoho příkladů, že se něco používá špatně, ale protože s tim hejbou peníze a ne um, tak to ani jinak nebude. Přijde mi, že s JS je to podobný. Prostě lidé chtějí, aby to dobře vypadalo, aby ta stránka měla něco víc než ostatní, protože to je to hlavní, a protože jakýsi cit pro estetičnost má přece každý. Ale zapomínají, že na pocitech se, biť i webová stránka, pořádně programovat nedá...

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
bukaj_0010
Věrný člen
28. 5. 2009   #33
-
0
-

Wimby
Jak se k tomu staví vyhledávače nevím
No, nebudou rády. Myslím, že kdysi ignorovali query string (takže index.php?stranka=ahoj byla to samé jako index.php?stranka=vypadni-odsud), ale jak se začal tento způsob dynamických stránek používat, vyhledávače museli zareagovat, takže index.php?stranka=hlavni&SESSID=xxx je něco jiného než index.php?stranka=hlavni&SESSID=yyy (a dokonce i než index.php?SESSID=xxx&stranka=hlavni), takže může docházet k duplikaci obsahu (že bude jiné uživatelské jméno v pravém horním rohu, snad žádný vyhledávač nepřesvědčí, že se nejedná o duplicitní obsah).

A navíc mi přijde, že Cookies jsou jen kvůli Javascriptu.
Cookies rozhodně nejsou jenom kvůli Javascriptu. Je to asi nejlepší způsob, jak nějak dlouhodobě uložit nějaké to id uživatele, pod kterými jsou uložena data na serveru (jinak, jak se ztratí odkaz s aktuálním SESSID, uživatel se musí přihlásit znovu).

těch pár kilobajtů na stránku je vůbec otázkou, jestli je kešovat nebo ne
Uživatelé připojení na nějaký veřejný hot-spot, či pomocí mobilu tě za těch pár kilobytů navíc jistě pochválí ;o)

Když chci udělat interaktivní aplikaci, tak proč to dělat přes web?
Protože to bude vyžadovat zákazník, uživatelé?

Například YouTube, videa jsou přes Flex, kdyby dali odkaz na stream, tak si ho otevřu přes VLC a kouknu na to s mym programem.
Musíš brát v úvahu, že uživatelé tvé aplikace jsou i naprostá paka, co jsou rádi, že dokážou zmáčknout čudlík na šasí. A nynější stav je pro ně asi nejjednodušší způsob, jak jim video poskytnout díky rozšířenosti Flashe. Je už jedno, že si myslíš, že je to špatně. Webová aplikace bez uživatelů je k ničemu.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
28. 5. 2009   #34
-
0
-

No, to je ale podle mne problém vyhledávačů. Hlavně, pokud já jakožto tvůrce webu budu chtít, aby se ke mně návštěvníci dostali, tak si najdu nějaký portál (nebo katalog, nebo jak se tomu vlatně říká) a uveřejním všechny odkazy a k tomu nějaký popisky. Od doby, kdy jsou vyhledávače automatické, musí se na to připravit jinak.

Jo, to je pravda, na to jsem zapomněl, ale když se nad tim tak zamyslim, tak mi nedělá problém napsat jméno a heslo jednou denně na nějaký stránky. Navíc si myslím, že heslo je právě od toho, aby se zadávalo. :o)

Formátovanej text nebude mít zas o tolik víc než neformátovanej text s CSS. Navíc zobrazí-li si uživatel stránku s prohlížečem bez podpory CSS tak bude vypadat úplně jinak. Ale stejně, pokud budu chtít udělat dynamickou stránku, například fórum, tak je kešování zbytečné, protože obsah je téměř každé načtení jiný.

S tím zbytkem s Vámi bohužel souhlasím :D
Ještě že nejsem programátor nebo snad analytik.

Jen mě napadají už jen taková tvrzení, že tim, že uživatelům dáte první poslední, jim vlastně vůbec nepomůžete, protože nebudou nuceni se učit xD

Ale vemte si jak by to bylo krásné, kdybych měl pro každej účel jednu diferencovanou, specializovanou aplikaci. Například pro přehrávání videa budu mít již zmíněné VLC, které umí streamovat. Na prohlížení obrázků budu mít ACDSee, které ale také umí v nějaké novější verzi přehrávat videa. Jenže jak, je to jen taková náhrada, aby to mělo o jednu funkci víc, která je k ničemu. Jen mi zabere pamět a vytíží procesor, takže bude kontraproduktivní. Neumí k videu přehrávat titulky, neumožní mi vybrat si jinou zvukovu stopu, neumožní mi spustit menu u DVD, neumí stream.
Nebo webový prohlížeč. Myslíte si, že je dobré, aby uměl i ftp? Když mam souborovej manažer, kterej umí téměř dokonale pracovat s adresářem a se souborem a prohlížeč mi ukáže sotva název a velikost a tim to končí? Neni tedy ta funkce zbytečná? Nebo spíš neni tak trochu z jinýho soudku?

Abych se tedy dostal zpátky k tématu. Možná pro stejný účely a víc možností už bude lepší naučit se rovnou Actionscript než Javascript. Ale v mých očích jsou oboje stejně zbytečné, ale je pravda, že náš zákazník, náš pán a když chce zběsilost, má ji mít. Od toho tu jsou konzultanti, aby mu to rozmluvili :-)

// Až jednou vyrostu, přál bych si, abych si mohl dovolit psát jenom to, co mě bude bavit a naplňovat xD

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
28. 5. 2009   #35
-
0
-

Lidi, vy jste blázni. Obvykle přečtu cokoliv, ale takhle hodně dlouhých příspěvků hned po sobě.... jdu spát, až se budu strašně nudit, překontroluji vám to a polovinu tvrzení vyvrátím či zpochybním.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.156.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
bukaj_0010
Věrný člen
28. 5. 2009   #36
-
0
-

Wimby
to je ale podle mne problém vyhledávačů
Naopak! Když vyhledávač mou stránku nenajde, je to můj velký problém :o)

tak si najdu nějaký portál (nebo katalog, nebo jak se tomu vlatně říká)
Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že katalogy nikdo nepoužívá (výjimky potvrzují pravidlo).

tak mi nedělá problém napsat jméno a heslo jednou denně na nějaký stránky
Jenže bez cookies by to neznamenalo napsat heslo jednou denně, ale pokaždé, když „ztratím odkaz s aktuálním SESSID“– můžu si otevřít více panelů, v každém bude načtena stránka s jiným SESSID a v té, kde je SESSID starší, už nemůžu nic dělat; něbo zavřu panel (okno) prohlížeče a musím se přihlašovat znovu.

Formátovanej text nebude mít zas o tolik víc než neformátovanej text s CSS
Tím bych si nebyl tak jistý. Zatímco v CSS můžu napsat p { color: green; }, formátování pomocí HTML tagů by znamenalo mít v každém odstavci <font color="green">…</font> (či nějak tak, já si to už nepamatuju), což je i pro jeden odstavec více bytů než v CSS. Možná, že mi něco uniká…

Navíc zobrazí-li si uživatel stránku s prohlížečem bez podpory CSS tak bude vypadat úplně jinak.
O to právě jde. Důležitý je obsah, formátování ne. Pokud mám prohlížeč bez podpory CSS, vím, že se mi dostane toho obsahu bez nějakých fancy designových prvků. Zatímco při formátování pomocí HTML je to uživateli cpáno, i když možná nechce.

pokud budu chtít udělat dynamickou stránku, například fórum, tak je kešování zbytečné, protože obsah je téměř každé načtení jiný
Kešování obsahu zbytečné je. Ale u stylů, obrázků atd. je to naopak. Tam je naopak velice prospěšné. I když se obsah mění, styl zůstává stejný ;o)

Jinak ještě osobní poznámka k tomu kešování. Když se nebude kešovat, nejen, že to bude minus pro uživatele, ale bude to i špatné pro server, protože se klienti pořád budou dotazovat na zbytečná data navíc. Vezměme stránky jako např. Facebook*, Amazon apod. Pro nějaký malý webík je nekešování stylů pár kilobytů navíc za den, pro tyhle „giganty“ je to pár megabytů za minutu.

A připojím ještě jednu věc, už dokonce existuje takový webserver, který se zkompiluje se všemi stránkami a potom se spouští pouze tento „monolit“ – jedná se o KLone[1].

PS. Nevykat, prosím ;o)

[1] http://www.koanlogic.com/klone/
* Někde jsem viděl hezkou prezentaci, jak má Facebook řešenu svou architekturu. Škoda, že jsem si neuložil odkaz.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
Wimby
~ Anonymní uživatel
50 příspěvků
29. 5. 2009   #37
-
0
-

Nevykat, prosím ;o)
Tak teda ahoj, já jsem Wimby :-)

Ještě nikdy jsem stránku do vyhledávače nedával, ale myslím, že i google má něco jako katalog (http://www.google.com/addurl/). Moc tomu automatickýmu přidávání stránek nerozumim...

formátování pomocí HTML tagů by znamenalo mít v každém odstavci <font color="green">…</font>
Tak můžu si ty odstavce dát DO obsahu FONT a všechny budou zelený jako u kaskád... Souhlasím, že to bude mít o pár bajtů víc, ale nebude to zas o tolik... chtělo by to spíš mluvit o nějakém konkrétním příkladě... včera jsem se podíval na stránky Amazon.com a vypadá to, že to s tou keší taky moc nehrotí. Zřejmě maj servery rychlý dost.

Pokud mám prohlížeč bez podpory CSS, vím, že se mi dostane toho obsahu bez nějakých fancy designových prvků. Zatímco při formátování pomocí HTML je to uživateli cpáno, i když možná nechce.
Před CSS se stránky normálně formátovali přes HTML a jelikož HTML je kvůli tomu, aby byl text nějak zabarvenej, zvětšenej a ztučněnej - zkrátka aby byl lépe čtivěj - nemělo by uživateli vadit, že bez podpory CSS bude pořád formátovanej. A co se týče těch fancy designových prvků, tak to je další důvod proč nepoužívat CSS :D

Proč se rovnou nezavede nějaká jiná služba, kde by bylo XML s CSS a pořádnym fancy systémem? Takhle napůl je to špatně :D
Jenom se z jedný dobrý služby stane něco mezi (XHTML s poloviční podporou CSS), co stejně nefunguje tak jak má.
Takže službu web bych na interaktivní aplikace rozhodně nepoužíval a tim spíš bych se ani neučil Javascript.

A s tim SESSID máš pravdu, to jsem nějak opmněl... čili by muselo být číslo jenom jedno.

A ještě jak bych řešil server já :o)
Udělal bych normální program (server), kterej umí jednak přečíst a zobrazit HTML stránku v souboru (statickou), a nebo jednoduše spustí zkompilovanej program (dinamickou stránku). Server sám by z bezpečnostních důvodů měl některá omezení co se týče přístupu do složek nebo přístupu k souborům...

Nahlásit jako SPAM
IP: 83.208.196.–
bukaj_0010
Věrný člen
30. 5. 2009   #38
-
0
-

Wimby
ale myslím, že i google má něco jako katalog
Katalogem rozumějme nějaký seznam stránek, který je rozdělen do kategorií, ty do podkategorií atd. Katalog uchovává pouze odkazy na stránky, které přidají uživatelé, žádné sám nevyhledává. Google není katalog. Tato možnost je něco jako štouchnutí do Googlu, kdy mu říkáš: „Hele, prohledej tyhle stránky.“

Souhlasím, že to bude mít o pár bajtů víc, ale nebude to zas o tolik…
Opět opakuji. Když vynásobíš těch pár bytů počtem požadavků za sekundu (minutu), může to číslo hezky narůst. Myslím, že o tomhle se již nemá cenu dál bavit. Prostě bude objem přenášených dat větší, byť jen o trošku. Ale při velké návštěvnosti se z té trošky může stát velká kupa data navíc.

včera jsem se podíval na stránky Amazon.com a vypadá to, že to s tou keší taky moc nehrotí. Zřejmě maj servery rychlý dost.
Ano, to byl asi špatný příklad :o) Amazon to má asi vyvážené svým obrovským clusterem.

Udělal bych normální program (server), kterej umí jednak přečíst a zobrazit HTML stránku v souboru (statickou), a nebo jednoduše spustí zkompilovanej program (dinamickou stránku).
Vlastně nynější stav. Jak asi funguje Apache, IIS, Lighttpd…

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
pc_manik0
Stálý člen
2. 6. 2009   #39
-
0
-

Určitě má cenu se ho učit,ale ja se také spíše více učím PHP než JS.

Nahlásit jako SPAM
IP: 90.179.68.–
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 109 hostů

Podobná vlákna

Má smysl učit se C++? — založil Tazatel

Lazarus - má to smysl? — založil Jan16

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032016 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý