Na tom fóre by som chcel kategoriu matematika. Alebo nieco podobne co by sa netýkalo priamo programovacích jazykov, ale postupov atp.
Fórum › Návrhy na vylepšení
Matematika
Vyborej napad, ale bojim se, ze to nikdo nebude psat. Ackoliv ja bych se toho klidne chytnul. Takovy numericky pocitani, to by me i bavilo, jenze nemam cas.
Ale treba reseni systemu pomoci stavovych rovnic, to by se sem docela hodilo...
No já bych matematiku taky bral něco navíc by se mi hodilo třeba matice a tak.
U nás na škole se s tou matikou strašně couraj.
Te? m? napadlo, ?e bych mohl napsat p?r ?l?nk? na ?e?en? RLC obvodu ve stavov?m prostoru, proto?e se to taky mus?m nau?it (do jednoho ?l?nku se to nevejde). Tam se d? procvi?it pr?ce s maticema, numerick? derivace i jinou metodou, atd. U? za??n?m i s OOP, tak bych to mohl d?t dohromady a napsat na to program v C++. Je?t? m? ?ek? jedna zkou?ka a pak uvid?me...
No když to chceš vědět, jednoduše řečeno je to hromada čísel. Pak se do toho vloží matematik a začne se bavit o n-rozměrném prostoru, vektorech, operacích nad prostorem, atd. Je na to celá věda, ale pomocí matic se dá spousta úkonů zjednodušit, sjednotit a hlavně algoritmizovat. Hodily by se tu nějaké články o úpravách matic (aspoň Gaussova eliminační metoda), výpočet inverzní matice, násobení matic a potom vektory, analýza systému ve stavovém prostoru, atd. Myslím, že by to mohlo i zvednout úroveň webu nad středoškolské laborování...
Jo matika je boží. Ale dost složitá. Mě by něco podobného dost pomohlo.
mephi, tak domacky povedane, matice su tabulky o rozmeroch n krat m
prvkami matice zvyknu byt cisla, ale nic ti nebrani zneuzivat ich aj vo svoich lagoritmoch... vonkoncom aj samotna praca takej databazy je zalozena na zakonoch tykajucich sa matic (tabuliek) a uz sme doma ;)
Troufám si oponovat, že databáze a matice (ve svých pravých významech) se značně liší. Podobnost nastává jedině ve speciálním případě číselné databáze a dvourozměrné číselné matice. Databáze je souhrn dat, matice je něco jako soubor vektorů. Srovnávat ty dvě věci, to je jako počítač a televize. Sice to má obrazovku, ale jinak je to úplně o něčem jiném.
Treba to dost hodne pomaha pri reseni soustav rovnic...kdyz bys mel deset rovnic o deseti neznamych a mel bys to resit "normalne" tak by to nebyla zadna sranda ;o)
tyhle veci teda na stredni skole...jinak na vejsce veci jako n-rozmerny prostory a tak...ale tam (zatim) jeste nejsem, takze o vysokoskolsky matice nemuzu mluvit :o) takze tyhle vyssi veci muze popsat nekdo, kdo uz to studuje...
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Uz mi konci hodina informatiky, takze nestihnu najit vic, ale jen tak pro [url=http://cs.wikipedia.org/wiki/Gaussova_elimina%C4%8Dn%C3%AD_metoda]predstavu[/url] (na ty strance dole)
to je jeden z prikladu, jak se matice daji vyuzit...
(ta stranka neni nic moc, ale pokud najdu neco pozdeji, hodim sem link)
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Ha! Nasel jsem stranku, kterou jsem ve skole nemohl najit...[url=http://www.matematika.webz.cz/algebra/linealg/algebra.pdf]tady[/url] je seminarka resici zakladni veci z linearni algebry...spoustu toho, co tam je, jsou vysokoskolsky veci, ale doporucuju mrknout na kapitolu o maticich, je to tam popsany docela hezky...
jinak cela ta [url=http://www.matematika.webz.cz/]stranka[/url] je udelana moc dobre, spousta veci, i kdyz jsem je ted na gymplu delal (integraly, derivace atd) jsou tam rozebrany mnohem vic, takze z toho moc nemam, ale pristi rok, az budu na vejsce, tam rozhodne budu castym navstevnikem ;o) fakt ji doporucuju...
look to the master,
follow the master,
walk with the master,
see through the master,
become the master.
Hh, taky mě nedávno napadlo, že by se mohla taková sekce zřídit. Ikdyž moje znalosti taky nejsou moc rozsáhlé...
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Matematika — založil joskoo
Matematika — založil Adam
Matematika — založil David
Matematika — založil Michal
MATEMATIKA — založil Tomáš