Program s matici – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Program s matici – Pascal – Fórum – Programujte.comProgram s matici – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
26. 4. 2009   #1
-
0
-

Zdravim,
potreboval bych trochu poradit jak vytvorit tento program:
Program nacte z jednoho souboru prirozene cislo M, ctvercovou matici A typu M,N a tuto matici vytiskne. Dale pak vytiskne matici, ktera se od matice A lisi tim, ze ma prohozeny 1. radek s 1. sloupcem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.9.–
joudicek0
Návštěvník
27. 4. 2009   #2
-
0
-

a v cem je problem? :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.20.106.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #3
-
0
-

joudicek napsal:
a v cem je problem? :)



Jen v tom ze tomu ani trosku nerozumim :-D
Tak ocenim kazdou pomoc

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
raddino0
Návštěvník
27. 4. 2009   #4
-
0
-

hrozne nudny tema..hrozne me nebavilo
ale podivej se na dvojrozmerny pole a cyklus FOR a zkus napsat vytvoreni a vypsani matice. to je jeste docela jednoduchy. az to budes mit tak to sem hod a s tim preklopenim ti pomuzu, mam to v sesite...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #5
-
0
-

Tak sem dal dohromady nejak ten vypis...
Snad je to spon trochu dobre :-D



uses
SysUtils;

const Matica = 'matice.txt';

type Matice = array[1..100,1..100] of Integer;
SM = text;

var M,N : Matice;
Vstup : SM;
Rd,i,j,k : Integer;

begin
Assign (Vstup,Matica);
Reset (Vstup);
ReadLn (Vstup,Rd);
Write ('Zakladni matice');
writeln;
for i := 1 to Rd do
begin
for j := 1 to Rd do
begin
Read (Vstup,M[i,j]);
Write (M[i,j] : Rd)
end;
ReadLn (Vstup);
WriteLn;
end;

readln
end.

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
raddino0
Návštěvník
27. 4. 2009   #6
-
0
-

jelikoz to mas se souborama se kterejma se teprve zaciname ucit tak ti hodim jak sme to delali my:



procedure VYTVOR(M,N:integer; var A:DVOJPOLE);
var I,J:integer;
begin
for I:=1 to M do
for J:=1 to N do
readln(A[I,J]);
end;

procedure VYPIS(M,N:integer; A:DVOJPOLE);
var I,J:integer;
begin
for I:=1 to M do
begin
for J:=1 to N do
write(A[I,J],' ');
writeln;
end;
end;


melo by to fungovat ted du do sesitu najit to preklopeni..

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
raddino0
Návštěvník
27. 4. 2009   #7
-
0
-



procedure PREKLOPENI(M:integer; var A:DVOJPOLE);
var I,J,POM:integer;
begin
for I:=1 to M-1 do
for J:=I+1 to M do
begin
POM:=A[I,J];
A[I,J]:=A[J,I];
A[J,I]:=POM;
end;
end;


tohle by melo bejt ono, neni to odladeny takze si to uprav aby to slapalo s tim souborem a kdyztak napis kdyby neco neslapalo...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #8
-
0
-

Fiha...tak takto to vazne nejak neumim dat dohromady aby se to prohodilo jak ma...

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 4. 2009   #9
-
0
-

Jestli mas prohodit jenom prvni radek s prvnim sloupcem a nic jineho, tak ten for bude jenom jeden:
for i:=2 to rozmer_matice do begin prohod prvek na [1,i] s prvkem na [i,1]; end;

Smysl to samozrejme bude mit jenom pro ctvercovou matici, jinak by v radku prvky prebyvaly a ve sloupci chybely nebo naopak.
Od dvojky zacinam proto, ze prohazovat prvek v levem hornim rohu sam se sebou je zbytecne.

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.119.248.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #10
-
0
-

Porad mi to nejak nejde rozchodit aby to ten radek stim sloupcem prohodilo...
Prvni pulku mam...a to prohozeni mi proste nejde...

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
o-lox0
Super člen
27. 4. 2009   #11
-
0
-

tak se pochlub kodem, at se treba poucis z chyby.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #12
-
0
-

Tak snazil sem se na to prijit pomoci vys postovanych prispevku...ale pravr nic kloudneho se mi nepodarilo dat dohromady...proste vazne netusim jak prohodit ten radek za sloupec...

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
o-lox0
Super člen
27. 4. 2009   #13
-
0
-

Konec skolniho roku a nikdo nic neumi.

for I:=2 to M do
begin
POM:=A[1,i];
A[1,i]:=A[i,1];
A[i,1]:=POM;
end;

Kdyz M je rozmer matice.

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
raddino0
Návštěvník
27. 4. 2009   #14
-
0
-

vzdyt to sem psal o par postu vyse...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
27. 4. 2009   #15
-
0
-

A beztak sem porad v haji zelenem...neumim tu matici potom vypsat....

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
raddino0
Návštěvník
28. 4. 2009   #16
-
0
-

rikame ti uz nekolikrat at sem nahodis kod kterej uz mas a my ti s nim poradime. ale jestli cekas ze budes narikat jak ti to nejde a my se smilujeme a napisem ti to tak se hodne mylis...

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.184.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
28. 4. 2009   #17
-
0
-

Tak bohuzel mam udelanou jen tu prvni polovinu...viz vyse...coz je vypis dane matice ze souboru...ale uz nejak nedokazu napsat to prohozeni a vypis...

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
o-lox0
Super člen
28. 4. 2009   #18
-
0
-

Bohužel jsem neměl čas, viz výše, ale teď už se ti budu věnovat s plným servisem, tady to je:

Prohození
for I:=2 to M do
begin
POM:=A[1,i];
A[1,i]:=A[i,1];
A[i,1]:=POM;
end;

Kdyz M je rozmer matice.

:smile5:

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Jan
~ Anonymní uživatel
187 příspěvků
28. 4. 2009   #19
-
0
-

Ja vim sem na to strasny drevo...Pascal to neni zrovna moje...
Jeste pak nevim jak to vypsat...

Nahlásit jako SPAM
IP: 158.196.43.–
o-lox0
Super člen
28. 4. 2009   #20
-
0
-

Vypsat?
Heuréka, Já jsem zapomněl, jsem na to strašnej jelen , to jsem ti přece už psal, o pár 3,4 příspěvky nahoře :D

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.71.152.–
Yety0
Stálý člen
10. 5. 2009   #21
-
0
-

Vidim, že se toho nezbavime. Když najdu zítra čas, tak ti to napíšu a hodím sem.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.49.–
Kapitán A. J. Rimmer vesmírný dobrodruh
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 1 host

Podobná vlákna

Problém s maticí — založil Honzik

Maximum v matici — založil fja

Hledani v matici — založil slezikán

Vyhledávání v matici — založil Tonny

Třídění prvků v matici — založil Lontek

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý