Skola(Procedura a vety) – Pascal – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Skola(Procedura a vety) – Pascal – Fórum – Programujte.comSkola(Procedura a vety) – Pascal – Fórum – Programujte.com

 

Adela
~ Anonymní uživatel
3 příspěvky
26. 4. 2009   #1
-
0
-

Ahojky,
potrebovala bych trosku poradit jak udelat 2 programy do pascalu...nejak si stim vubec nevim rady...pascal mi prilis nejde...
Jestli by mi nekdo s tim trosku nepomohl

1.) SESTAVTE PROCEDURU PRO TRANSPONOVANI CTVERCOVE MATICE. POUZIJTE JI V PROGRAMU PRO JEDNU ZVOLENOU MATICI 3.RADU A JEDNU 4.RADU.

Vytvorte program, ktery ze vstupniho souboru cte text slozeny z vet ukonce nych teckou. Slova ve vete jsou oddelena jednou nebo vice mezerami. Program vytiskne zadany text a potom vytiskne jenotlive vety, usporadane podle poctu slov. Overte pro vhodne zadany text.

Za jakoukoli pomoc moc dekuji

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.100.9.–
joudicek0
Návštěvník
27. 4. 2009   #2
-
0
-

A mas neco nebo spis cekas ze to nekdo udela komplet? :)
Pokud to chces udelat komplet, tak mi posli na mail postup jak se z matice udela matice transponovana....Hledat to odmitam.....mail zidz@email.cz

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.20.106.–
Honzc0
Stálý člen
27. 4. 2009   #3
-
0
-

To joudicek.
Transponovaná matice je matice, která má s původní maticí prohozené řádky za sloupce. (je zrcadlově překlopená podle hlavní diagonály)
Tedy
type
TMatice=array of array of Real;
var A,AT:TMatice;
procedure TransMat(X:Tmatice);
var i,j,m,n:Integer;
begin
m := Length(X);
n := Length(X[0]);
SetLength(AT,0);
SetLength(AT,n,m);
for i := 0 to n-1 do
for j := 0 to m-1 do
AT[i,j] := X[j,i];
end;

Nahlásit jako SPAM
IP: 85.207.57.–
joudicek0
Návštěvník
27. 4. 2009   #4
-
0
-

Dik za pouceni, matiku uz pomalu nebo spis dost rychle zapominam :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 212.20.106.–
Mircosoft+1
Věrný člen
27. 4. 2009   #5
-
0
-

To Honzc : Nevim, jestli tohle v beznem Pascalu funguje. Jistejsi by bylo: type matice=array[1..3,1..3] of real. Pak taky odpadne cele to hrani s Length a Setlength.

A k tem vetam:
Soubor je promenna typu Text, otvira se Resetem a cte se z ni pres Read a Readln. Nebo mozna bude jednodussi file of char a pak jenom Read. Potrebujes:
1) Datovou strukturu, do ktere budes ukladat vety. Nejlip asi pole recordu, kde v kazdem bude string na ulozeni vety a nejake cislo (bude stacit typ Byte) pro ulozeni poctu slov.
2) Nacist vety. Cti ze souboru znak po znaku a ukladej je do stringu, dokud nenarazis na tecku. Pak se presun na dalsi polozku v poli s vetami a to cele opakuj az do konce souboru (a pocitej, kolik tech vet mas).
3) Spocitat slova ve vetach. Cili: prochazej znak po znaku (string se chova jako array[1..length(tenhle string)] of char). Nejdriv prejdi vsechny mezery. Potom si zapamatuj, ze jsi na zacatku slova. Postupuj dal, dokud nenarazis zase na mezeru - zapamatuj si, ze uz nejsi ve slove a pocet nalezenych slov zvys o 1. Pak zase preskoc mezery atd. az do konce stringu.
4) Setridit pole vet podle poctu slov. Tridicich algoritmu existuje spousta, nejjednodussi je asi bubblesort (Google napovi).

Nahlásit jako SPAM
IP: 130.119.248.–
Chceš-li lepší odpověď, polož lepší otázku.
Moje stránka.
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Vypsání věty s mezerami — založil cz111

Procedura — založil karl

Moderátoři diskuze

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý