JS a AJAX - rozdíl? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

JS a AJAX - rozdíl? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.comJS a AJAX - rozdíl? – JavaScript, AJAX, jQuery – Fórum – Programujte.com

 

wokena0
Stálý člen
25. 5. 2009   #1
-
0
-

Jak už (snad) nadpis napovídá, snažím se zjistit, v čem je ajax jinný, než js, prosím o výčet všech nových funkcí oproti js, díky. ;)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.155.226.–
md5-generator.wokena.com | blog.wokena.com | wokena.com
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
25. 5. 2009   #2
-
0
-

JS dynamicky ovládá statickou stránku, Ajax dynamicky mění dynamickou stránku =)

Pro lepší představu. S javascriptem posuneš cokoliv kamkoliv, můžeš dělat hezké akcičky pro uživatele, ale nikdy s tím nenačteš žádná nová data tak, aby změnila stránku.

Ajax se zase nesere se záležitostmi okolo uživatele. Jeho jedinou funkcí má být načítání dat na základě pokynů tak, aby se zbytek stránky nemusel znovu načítat.

Stručně řečeno =) Snad je to pochopitelně napsáno.

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.156.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Quiark0
Věrný člen
25. 5. 2009   #3
-
0
-

Já bych jen poznamenal, že AJAX je implementován pomocí JS. Něco jako kdyby ses ptal jaký je rozdíl mezi Javou a třídou JFrame.

Nahlásit jako SPAM
IP: 193.86.140.–
Anonymní uživatel
~ Anonymní uživatel
0 příspěvků
25. 5. 2009   #4
-
0
-

S javascriptem posuneš cokoliv kamkoliv || Ajax se zase nesere se záležitostmi okolo uživatele.


To není zas tak pavda, ajaXem se dají taky posouvat objekty po obrazovce a mnoho dalšího, ale je celkem sporné, jak je víše řečeno, "AJAX je implementován pomocí JS".

Nahlásit jako SPAM
IP: 77.48.14.–
Nefaritus
~ Redaktor
+2
Posthunter
25. 5. 2009   #5
-
0
-

Snad hlavní plus AJAXu je jeho možnost čerpat data ze serveru bez potřeby refreshe stránky, jako je tomu u jiných server-side jazyků :)

Nahlásit jako SPAM
IP: 213.191.111.–
wokena0
Stálý člen
25. 5. 2009   #6
-
0
-

Díky, už to chápu...

Nahlásit jako SPAM
IP: 78.102.188.–
md5-generator.wokena.com | blog.wokena.com | wokena.com
bukaj_0010
Věrný člen
25. 5. 2009   #7
-
0
-

wokena
v čem je ajax jinný, než js
Přesně, jak poznamenal Quiark, každé je něco úplně jiného. Javascript je programovací jazyk, který je hlavně používán ve webových prohlížečích ke skriptování na straně klienta (ale existují i jiné implementace než ty v prohlížečích). AJAX je souhrnný název pro technologie umožňující získávání dat ze serveru a změnu stránky bez potřeby ji znovu celou načítat (až na to, že vůbec nemusí být asynchronní, využívat Javascript ani XML (XML je používáno jen málokdy)).

Nahlásit jako SPAM
IP: 88.101.128.–
Jak se správně ptát? -> http://www.hash.cz/inferno/otazky.html[br][br] Po programování je člověk hladovej.
survik1
~ Moderátor
0
Posthunter
25. 5. 2009   #8
-
0
-

to @ll.
Jo vím, že Ajax spadá prakticky pod JS, ovšem výše položenou otázku jsem zpracoval, pochopil a vyhodnotil tak, že jsem odpověděl na to, co uživatel potřeboval. Myslím, že nehledal něco ve stylu rozdíl mezi pythonem a pascalem =)

Nahlásit jako SPAM
IP: 89.102.156.–
Život je jen hra, která se nedá vyhrát.
Yety0
Stálý člen
2. 7. 2009   #9
-
0
-

Já bych také jen poznamenal, že AJAX je implementován pomocí JS.

Nahlásit jako SPAM
IP: 94.113.49.–
Kapitán A. J. Rimmer vesmírný dobrodruh
Zjistit počet nových příspěvků

Přidej příspěvek

Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!

Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku

×Vložení zdrojáku

×Vložení obrázku

Vložit URL obrázku Vybrat obrázek na disku
Vlož URL adresu obrázku:
Klikni a vyber obrázek z počítače:

×Vložení videa

Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
×
 
Podporujeme Gravatara.
Zadej URL adresu Avatara (40 x 40 px) nebo emailovou adresu pro použití Gravatara.
Email nikam neukládáme, po získání Gravatara je zahozen.
-
Pravidla pro psaní příspěvků, používej diakritiku. ENTER pro nový odstavec, SHIFT + ENTER pro nový řádek.
Sledovat nové příspěvky (pouze pro přihlášené)
Sleduj vlákno a v případě přidání nového příspěvku o tom budeš vědět mezi prvními.
Reaguješ na příspěvek:

Uživatelé prohlížející si toto vlákno

Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 2 hosté

Podobná vlákna

Rozdíl??? — založil Erix

Rozdil v returnu — založil Jan

Jediný rozdíl — založil Noneus

Rozdíl mezi C, C++ a C# — založil Murmand

Jaký je rozdíl — založil Jerry

 

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý