Moc Vás prosim o pomoc s několika slovními úlohami z přijímacích zkoušech na VŠE. Slovní úlohy nikdy nebyly můj doušek kávy. Stačí, když mě nějak navedete, protože já vůbec nevim, jak začít.
1. Za městem je tréninkový cyklistický ovál o délce větší než 1 km. Nejdříve na něj vyrazil pomalejší cyklista P a když tento
byl přesně v polovině oválu, vyrazil za ním (ve stejném směru) rychlejší cyklista R. Oba měli tachometry a jeli svou stálou
rychlostí, jež byla u R o 3 km za hodinu větší než u P. R dojel P když každý z nich urazil přesně 4,5 kola. Potom rychlost
cyklisty P, vyjádřená v km/h patří do intervalu
3. Na silnici v málo obydlené krajině je povolená maximální rychlost 100 km/h. U této silnice jsou dva motoresty A a B
vzdálené 45 km. Z B směrem do A a dále vyjel automobil stálou rychlostí v km/h. Ve stejnou dobu vyjeli z A rovněž stálou
rychlostí c km/h dva cyklisté, jeden směrem do B a druhý opačným směrem. První cyklista se potkal s automobilem za
30 min., druhého automobil dojel za dalších 15 min. http://www.fm.vse.cz/dl/prijimaci_rizeni/bak/c3.pdf
Mockrát děkuju za jakoukoliv pomoc.
Fórum › Matematika
Přijímací zkoušky
slovni ulohy nejsou zadna magie, tyhle jsou snadno prevoditelne do rovnic.
prvni uloha: rychlost rychlejsiho vr = vp + 3; vzdalenost urazena rychlejsim sr = 4,5 ; vzdalenost urazena pomalejsim sp = 4 (uvodni pulkolo se nepocita), cas je se stejny - tedy 4,5/(vp + 3) = 4/vp z teto rovnice vyjadris rychlost pomalejsiho cyklisty - to bude odpovidat delce ovalu presne 1 kilometr, pak uz si staci uvedomit v jakem intervalu bude rychlost lezet pro vetsi ovaly.
treti(?) uloha: se dela podobne, prepises zadani do rovnic.
Zjistit počet nových příspěvků
Přidej příspěvek
Toto téma je starší jak čtvrt roku – přidej svůj příspěvek jen tehdy, máš-li k tématu opravdu co říct!
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Aktuálně jsou podporována videa ze serverů YouTube, Vimeo a Dailymotion.
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Uživatelé on-line: 0 registrovaných, 7 hostů
Podobná vlákna
FIT VUT Prominuti prijimaci zkoušky — založil Tamara
VUT FIT prijimaci zkouska — založil ja
Pomoc u zkousky Java — založil Dom
Pomoc s přípravou na zkoušky — založil Stix
Pomoc s přípravou na zkoušky - programování, databáze... — založil Gooo