zdravim
chcel by som sa opytat ci je mozne v delphi vytvorit nieco take aby som dokazal cez RS232 (seriova linka) komunikovat so zariadenim ktore by bolo cez to pripojene jedna sa o tom ze som si nasiel schemu mikroprocesorovej nabijacky tam funguje vsetko tak ako ma ale je to ovladane tlacidlamy na nabijacke ale je tam j tento vystup uz urobeny takze by sa to dalo vsetko ovladat cez PC a aj nastavovat hodnoty ako je nabijaci prudm, maximalne napetie atd. atd. v PC mam aj program ktory robi graf nabijania ale chcel by som vytvorit dalsi program ktory by dokazal menit tieto hodnoty... a delphi sa mi zapacilo prijemnym prostredim a tak by som to rad vyskusal cez neho... dalo by sa nieco take urobit??? a podotykam ze som uuplny zaciatocnik v tomto programe nieco malo som si precital ale aj tak som strateny... este raz diky moc...
a este by ma zaujimaôo ci je nejaky preklad na tento soft diky
Fórum › Delphi
Komunikacia zariadenia s RS232
Udelat se to samozrejme da, je potreba znat protokol, jakym nabijecka komunikuje, dal sehnat nejakou komponentu serioveho portu pro delphi (myslim ze jsem se setkal s necim pod nazvem Varia, nebo async....uz nevim presne jak se to jmenovalo....), protoze jako zacatecnik si asi nebudes sam psat vlastni ovladac a pak to uz "jen" poskladat dohromady :)
zdravim chlapci v prvom rade sa chcem ospravedlnit ze pisem tak neskoro ale nebol cas sluzobna casta :smile10: nooo ale ked bolo casu tak som trosku googlil ale akosi som nic normalen nemohol najst ohladne toho co minapisal joudicek a co napisal KIIV tak tak som nieco nasiel ale dlportio som nasiel ako ovladac sys ale neslo mi to staihnut ani nic... a winapi citam este teraz ale akosi mam strach sa do toho pustit... tak by som vas chcel poprosit ako skusenejsich chlapov o nejake odkazy kde by som nasiel nejake ukazky kodov a popripade aj ovladace nato vsetko... este raz dakujem...
Komponenty pro seriovy port:
Varian Async 32,
TMS Async – vychází z Varian Async 32 (je téměř shodná)
Comport v1.7
CiaComPort
ZLPortIO
Ja jsem myslim pouzival prave Varian Async a nemel jsem zadnej problem, vse intuitivni.... po nainstalovani pridas komponentu na form a nastavis ji parametry prenosu, udalosti pri prijmu atd....Je myslim free, ale pri spusteni programu(exacem, ne pres debugger) ti vyskoci tabulka s hlaskou ze je v programu komponenta pouzita, nicmene na funkci to nema vliv.... nezkoumal jsem cim to je.... s tema dalsima myslim nemam zkusenost, mozna jsem zkousel jeste TMS, ale uz fakt nevim, je to davno....
taky mám podobný problém. Potřebovala bych přes nějaký jazyk naprogramovat program, který by sledoval zařízení připojené k PC přes USB port a pomocí toho programu sestaveného by se sledovaná data zapisovala, případně měnila. Šlo by to udělat v Delphi, případně v jakém jazyce?? Umím jen středně pokročile C# a v tom si to nějak neumím představit..
Zalezi na tom, co je to za zarizeni. Pokud je v nem nejaky UART, tak se to po pripojeni bude tvarit na 99% jako virtualni seriovy port, ke kteremu se pristupuje jako k obycejnemu seriovemu portu, takze napsat pro to program by nemel byt problem....Program lze napsat prakticky v jakemkoliv jazyce i v C#. Vyse uvedene komponenty jsou pro delphi a C++ Builder, takze to jsou dalsi ekvivalenty...
Skuste v Delphi unitu v prilohe. Netreba instalovat ziadnu komponentu len volat jej procedury a funkcie
try
PortIndex := 1;
TSerial.Create(PortIndex,StartSpeed);
finally
if hCom=INVALID_HANDLE_VALUE then // nedostupný ser. kanal
...
end;
procedure TFormHlavny.ZatvorCOM;
begin
if hCom <> INVALID_HANDLE_VALUE then CloseHandle(hCom); // zruš handler ser.kanala
hCom := INVALID_HANDLE_VALUE;
end;
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
Komunikacia cez RS232 (COM port) — založil atsip
Komunikácia s webovou DB — založil Binary Ranger
Komunikácia s webovou DB — založil Binary Ranger