zdravím,
tak jsem se zdárně dostal k závěrečné seminární práci, která je z pneumatiky. Čelím ale dvěma problémům. Prvně bych však chtěl osvětlit úlohu, kterou jsem dostal zadanou.
Mám po ruce jeden válec (pohon). Ten má fungovat tak, že se po stisknutí tlačítka začne sám otevírat a zavírat, po stisknutí druhého tlačítka se zastaví. Úloha jako taková se zdá jednoduchá, jenže...
Problém č. 1 - tak, jak jsem to zkonstruoval já, se to bude zavírat a otevírat automaticky, bez nutnosti stisknout tlačítko start. (senzor 1.8 je aktivní hned, čili teoreticky okamžitě sepne tlačítko 1.4, čímž se vysune píst, což sepne senzor 1.9, čímž se sepne tlačítko 1.5, čímž se píst zasune atp...)
Problém č. 2 - při simulaci to však nedělá ani to, píst se vysune jen maličko a tlačítko se musí podržet, aby se vysunul celý píst. Druhé tlačítko stop se zas musí podržet, aby se píst zasunul.
Je mi jasné, že mám špatně navrhnutou logiku onoho pneumatického obvodu, otázka zní, co bych měl změnit?
Přikládám obrázek mého schématu, aby jste věděli, o čem vůbec mluvím. Děkuji všem za případnou pomoc :-)
Fórum › Číslicová technika
Pneumatika - logický problém
To Balaam : Nejsem sice z oboru automatizace, ale chybu tam myslim mas v obou vetvich podobnou. Myslim ze ti tam chybi nejaky prvek, ktery by si ovladal senzorem a tlacitkem... v elektru by to bylo relatko,ale ty asi povoleny nejsou co? Neznam znacky, tak ti to nedokazu nakreslit, ale jestli chces, tak ti to namaluju s relatkama a zarovkama :). Nebo napis v cem se to simulujes a pokud se to da stahnout(aspon nejaka trial verze), tak ti s tim pichnu primo v tom....
No jo, jenomže když tam dám prvek, který budu ovládat senzorem a zároveň tlačítkem, tak budu muset pokaždé mačkat tlačítko, Aby se motor otevřel, což je špatně. To bych tam mohl dát rovnou AND, ale to tlačítko start se má zmáčknout jen jednou, stejně jako stop.
Jinak, simulace a nakreslení schéma probíhá v programu Festo Fluidsim...
Tady mas sekvencni obvod s relatkem.....pokud stisknes tlacitko S1, rele sepne a sepne kontakt K1.1, ktery drzi rele sepnute i kdyz pustis tlacitko S1... Dalsi kontakt K1.2 sepne zarovku... Jak rikam, nevim jestli mas v praci dovoleny pouzit relatka nebo hradla.... Pokud dovoleny jsou, tak si myslim ze to neni tezky udelat, podle myho odhadu by tam byly celkem 3...
To joudicek : Ano, měl jsi pravdu, něco jako relátka tam muselo být. Už mám seminárku kompletní, vše funguje jak má :-). Defakto to, co jsem tam dal, je jako relátko. Děkuju za pomoc :-).
Přidej příspěvek
Ano, opravdu chci reagovat → zobrazí formulář pro přidání příspěvku
×Vložení zdrojáku
×Vložení obrázku
×Vložení videa
Uživatelé prohlížející si toto vlákno
Podobná vlákna
8 Královen - LOGICKÝ problém — založil Petrroll
Logický model do CSV — založil 000ondra000
Mooreův logický obvod — založil Lukáš
Vyhodnocení stringu jako logický výraz — založil AlexCFC
Problem — založil Ghosta